-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VW skandalas gali pakenkti „Volkswagen Financial Services“ – vienam didžiausių bankų Europoje

„Volkswagen“ yra ne tik skandalo purtoma automobilių gamintoja. Tai taip pat yra vienas didžiausių Europos bankų, kurio paskolų portfelis dėl taršos skandalo tapo itin pažeidžiamas, rašo nytimes.com.
Europos metų automobilis 2015 „Volkswagen Passat B8 1,8 TSI“
Europos metų automobilis 2015 „Volkswagen Passat B8 1,8 TSI“ / Eimanto Raulinaičio/ER Media Automotive nuotr.
Temos: 1 Volkswagen

„Volkswagen Financial Services“ padėjo automobilių gamintojui pakilti į antrąją vietą tarp automobilių gamintojų po „Toyota“. Bankas skatino įmonės augimą, skolindamas pinigų jos automobilių pirkėjams ir teikdamas kitas finansines paslaugas.

Finansinės paslaugos yra svarbus „Volkswagen“ pelno šaltinis. Per pirmuosius 9 praėjusių metų mėnesius bankinė veikla padėjo uždirbti 1,6 mlrd. eurų veiklos pelno. Palyginimui, iš keleivinių automobilių įmonė uždirbo 2,2 mlrd. eurų.

Tačiau finansų sektoriaus per didelis dėmesys būtent „Volkswagen“ automobiliams gali pakenkti pelnui, jeigu skandalas ir toliau lems mažesnį naujų automobilių pardavimą ir mažins naudotų automobilių vertę.

Didelį nerimą kelia išnuomoti automobiliai. Paprastai „Volkswagen“ ir įmonės partneriai įsipareigoja išpirkti išnuomotus automobilius, pasibaigus nuomos laikotarpiui. Jeigu jų vertė nukris daugiau, nei planuota, „Volkswagen“ teks padengti skirtumą.

Visos trys kredito reitingų agentūros sumažino „Volkswagen“ reitingą. Anksčiau tai buvo kompanija, kuri savo vertybinių popierių pirkėjų rasdavo net finansų krizės metu.

Investuotojų požiūris į „Volkswagen“ kaip į kreditorių „gana ženkliai pablogėjo“, sakė „Moody’s“ analitikė Yasmina Serghini.

Kuo ilgiau užsitęs įmonės derybos su JAV priežiūros institucijomis dėl dyzelinių variklių pritaikymo oro kokybės taisyklėms, tuo didesnė bus su įmone susijusi rizika.

„Volkswagen“ pernai rudenį prisipažino, jog 11 mln. dyzelinių automobilių visame pasaulyje turi įrenginius, kurie gali klastoti taršos bandymų rezultatus. 

Visi dideli automobilių gamintojai turi padalinius, kurie teikia finansines paslaugas automobilių pirkėjams. Tačiau „Volkswagen“ finansavimą klientams siūlė itin agresyviai, siekdama tapti didžiausia automobilių gamintoja pasaulyje.

„Volkswagen Financial Services“ paskolų ir kitų aktyvų portfelis sudaro 114 mlrd. dolerių. Jis yra pakankamai didelis, kad jį tiesiogiai prižiūrėtų Europos centrinis bankas (ECB), o ne vien tik nacionaliniai centriniai bankai.

Vienintelė kita tokia automobilių gamintojai priklausanti institucija yra „Renault“ finansų padalinys „RCI Banque“. Jie yra tarp 129 iš 5,5 tūkst. euro zonos bankų, kuriuos tiesiogiai prižiūri ECB, nes šių bankų reikšmė visai euro zonos finansų sistemai yra labai svarbūs.

Skandalas „Volkswagen“ finansų padaliniui gali pakenkti keliais būdais. Visų pirma investuotojai už bendrovės vertybinius popierius norės didesnių palūkanų, taigi įmonei brangs skolinimasis. O „Volkswagen“ jau ir taip finansiškai nukentės dėl dalies automobilių atšaukimo, taisymo, ieškinių.

Padalinys taip pat gali prarasti dalį 14 mlrd. eurų paskolų, išduotų automobilių prekeiviams, portfelio. Jeigu įmonės pardavimai smuks, kai kurie automobilių prekeiviai neuždirbs pakankamai, kad galėtų grąžinti skolą.

„Volkswagen“ automobilių vertė jau smunka JAV. Spėjama, kad nuo skandalo pradžios pernai rugsėjį automobilių vertė jau smuko 16 proc.

„Volkswagen Financial Services“ taip pat veikia kaip įprastas bankas. Vokietijoje jis turi mažmeninės bankininkystės verslą, taigi atidaro klientams sąskaitas, išduoda paskolas ir pan. Kredito reitingų agentūros šį padalinį vertina teigiamai, nes tai yra stabilesnis finansavimosi būdas nei rinkos, kurios yra labiau pažeidžiamos.

JAV bendrovė turi atskirą finansų padalinį – „VW Credit“. Pastarasis turi 28 mlrd. dolerių vertės paskolų portfelį, kurio 90 proc. yra paskolos pirkėjams. Europoje automobilių pardavimai nenukentėjo tiek, kiek JAV. Tai yra gera žinia „Volkswagen Financial Services“, kuri 75 proc. paskolų išduoda Europoje.

Europos Sąjungoje gruodį „Volkswagen“ prekės ženklų automobilių, tokių kaip „Seat“ ar „Škoda“ buvo parduota 5 proc. daugiau.

Tiesa, visa automobilių rinka augo 17 proc. „Volkswagen“ rinkos dalis Europos Sąjungoje sumažėjo nuo 25 iki 22 proc., nors artimiausią konkurentę – įmonę „Peugeot Citroën“ – pagal šį rodiklį VW vis dar lenkia dvigubai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius