Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 klausimai apie statybos darbų pirkimą

Daugiabučio modernizacijos sėkmę daugiausia nulemia kokybiškai atlikti statybos darbai. Sunku ginčytis su tuo, kad didelę įtaką tam, kaip jie atliekami, turi gyventojų pastabumas. Tačiau nemažiau svarbus ir vienas iš pradinių viso renovacijos proceso elementų – tinkamas statybų įmonės, atliksiančios modernizaciją, parinkimas. Į svarbiausius klausimus apie tai, kaip tai padaryti, atsako Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai.
Namas
Namas / „Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros“ (BUPA) nuotr.

Dažniausiai – per CPO

Statybos darbų pirkimu atnaujinant daugiabutį rūpinasi namo valdytojas, pavyzdžiui, bendrijos pirmininkas, arba įmonė, atsakanti už konkretaus namo modernizaciją – savivaldybės paskirtas administratorius.

Paprastai viešasis konkursas skelbiamas tik tuomet, kai nepavyksta darbų įsigyti pirmuoju būdu – per CPO katalogą.

BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjasEdvardas Petrauskas primena, jog rangos darbai gali būti įsigyjami dviem būdais. „Paprastai rangos darbai pirmiausia perkami per Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) elektroninį katalogą arba skelbiant viešojo pirkimo konkursą. Tačiau paprastai viešasis konkursas skelbiamas tik tuomet, kai nepavyksta darbų įsigyti pirmuoju būdu – per CPO katalogą“, – atkreipia dėmesį jis.

Nepriklausomai nuo tai, kaip ketinama įsigyti statybos darbus, labai svarbu nepažeisti įstatymų ir skaidrumo principo, nes šiam aspektui modernizacijos procese teikiama itin daug dėmesio. „Jei pirkimus organizuoja ne perkančioji organizacija, privaloma vadovautis aplinkos ministro patvirtinta tvarka. Jeigu pirkimus organizuoja perkančioji organizacija, jai galioja Viešųjų pirkimų įstatymas“, – detalizuoja pašnekovas. 

Taip pat skaitykite: Patogi prabanga modernizuotame name

Ar sudėtinga įsigyti statybos darbus?

Skelbiant konkursą dėl statybos darbų CPO kataloge, svarbu tinkamai suformuluoti užsakymą, kurį matys potencialūs kandidatai. BETA specialistai neslepia, jog ši procedūra reikalauja nemažai atidumo.

„Formuojant užsakymą įsigyti statybos darbų ir projektavimo paslaugas, nurodoma, kokius ir kiek darbų numatoma įsigyti. Tai reiškia, jog reikia pateikti veiklų sąrašą ir jų apimtis – kiekius. Taip pat pateikiami reikalavimai rangovui – arba specifikacija – ir papildomi, ją konkretizuojantys dokumentai, bei užsakymo maksimali vertė – biudžetas – su PVM.

BETA/Renovuotas daugiabutis, Kestučio g. 2
BETA/Renovuotas daugiabutis, Kestučio g. 2

Taip pat reikia pateikti numatomo modernizuoti daugiabučio duomenis – pavadinimą, adresą, kadastro numerį, bei kontaktinio asmens, galinčio aprodyti objektą, duomenis. Būtina nurodyti ir darbų atlikimo terminą dienomis – nuo 6 iki 18 mėnesių, bei darbo laiką prie objekto valandomis – nuo 6 iki 22 valandos. Reikia pateikti ir terminą atnaujintam tiekėjų varžymuisi – nuo 7 iki 15 pilnų darbo dienų.

Teikiant užsakymą svarbu nepamiršti, jog su pasiūlymais reikia gauti ir bendros pasiūlymo kainos išskaidymo lentelę pagal objektus ir energetinį efektyvumą didinančias priemones, ir įkainotą veiklos grafiką“, – dėstė E.Petrauskas.

Taip pat skaitykite: Norą renovuotis pažadino modernizuotų namų grožis

Ar kas nors tikrina sutartis?

Jei paslaugos nupirktos per CPO, pasirašytą sutartį reikia pateikti BETA specialistams.

Konkursą dėl statybos darbų laimi tiekėjas, pasiūlęs mažiausią kainą. Tačiau prieš sutarties pasirašymą su juo, reikia atsiminti dar keletą svarbių dalykų: „Jei paslaugos nupirktos per CPO, pasirašytą sutartį reikia pateikti BETA specialistams. Tais atvejais, kai perkama ne per CPO, o kitais būdais, rangovo pateiktus dokumentus – pasiūlymą – reikia pateikti BETA specialistams prieš sutarties pasirašymą, ir tik sulaukus jų pritarimo, galima pasirašyti sutartį“, – atkreipia dėmesį BETA specialistas

Jis taip pat primena, jog pasirašant sutartį su statybų įmone, rangovas turi pateikti įsakymą apie statybos vadovo paskyrimą ir įmonės veiklos draudimą, o po sutarties pasirašymo – ir apie objekto draudimą.

BETA-mazas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius