-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – pasaulio ir Lietuvos architektūros žvaigždžių varžytuvės dėl 40 mln. eurų užsakymo

Dešinysis Neries krantas sostinėje tarp Konstitucijos prospekto ir Vilniaus centrinės universalinės parduotuvės (VCUP) netrukus pasipuoš nauju statiniu. Trečiadienį buvo pristatyti garsių pasaulio ir Lietuvos architektų sukurti naujo multifunkcinio komplekso k18B, iškilsiančio šalia Neries, architektūriniai pasiūlymai. Būsimo projekto vertė siekia net 40 mln. Eur.
„R.Paleko ARCH studija“ pasiūlytas projektas
„R.Paleko ARCH studija“ pasiūlytas projektas

Varžosi architektūros žvaigždės

Tarptautiniame konkurse, kurios organizatorius Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos architektų sąjunga bei multifunkcinį projektą vystanti bendrovė „Lords LB Asset Management“, dalyvauja žymios pasaulio ir Lietuvos architektūros bendrovės – „Studio Fuksas“, „Studio Libeskind“, „PLH Arkitekter“, „Arrow“, „KOKO architects“ „R.Paleko ARCH studija“, „AKG“, „SP architektų grupė“, „G. Natkevičius ir partneriai“ ir „Arches“.

Pasak organizatorių, tai yra didžiausias ir daugiausia užsienio ir Lietuvos architektūros žvaigždžių sutraukęs architektūrinis konkursas, kada nors vykęs mūsų šalyje.

Naujasis biurų ir viešbučių kompleksas bus statomas dešiniajame Neries krante, teritorijoje šalia VCUP, prie Konstitucijos prospekto, priešais Baltąjį tiltą.

Planuojama, kad jo plotas sudarys apie 19 tūkst. kvadratinių metrų, jame bus įkurta apie 1000 darbo vietų, o viešbutyje bus apie 300 numerių. Į kompleksą ketinama investuoti per 40 mln. eurų.

Ketvirtadienį konkurso dalyviai pristatys savo darbus vertinimo komisijai, kurioje yra Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos architektų sąjungos, Kultūros vertybių apsaugos departamento ir „Lords LB Asset Management“ atstovų. Kiekvieno konkurse dalyvaujančio architektų biuro atstovai turės po pusvalandį įtikinti komisiją rinktis jų siūlomą projektą.

Architektų pristatymai vyks verslo centre k29 nuo 9 val. ryto. Pristatymai bus vieši, tad juose gali dalyvauti visi šiuo projektu susidomėję asmenys.

Tarptautinio architektūrinio konkurso laimėtojas bus paskelbtas penktadienį, balandžio 29 d.

Prisiminė neišsipildžiusią Gugenheimo svajonę

„Gugenheimo muziejaus klaida bus ištaisyta – turėsim gražų pastatą svarbioje vietoje. Nebijome užsieniečių, kviečiame bendradarbiauti ir kurti kartu“, – būsimuoju projektu džiaugėsi Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Marius Pranas Šaliamoras.

Jam antrino ir vyriausiasis Vilniaus architektas Mindaugas Pakalnis, anot kurio, siūlomi architektūriniai darbai ilgą laiką puoš architektūros žurnalų puslapius ir liks miesto ženklu.

Anot M.Pakalnio, siūlomi architektūriniai darbai ilgą laiką puoš architektūros žurnalų puslapius ir liks miesto ženklu.

„Ne taip dažnai tokio lygio architektūros žvaigždės pateikia savo darbus miestui. Verslo centras dešiniajame Neries krante – sena miesto plėtros svajonė, kilusi siekiant, kad naujos investicijos nesibrautų į istorinį miesto centrą ir negadintų senamiesčio panoramos. Džiugu, kad architektūrinė kalva realizuojasi tokio lygio architektų darbais“, – pažymėjo M.Pakalnis.

Multifunkcinio centro dešiniajame Neries krante projektų pristatyme dalyvavo ir vienas žymiausių Lietuvos architektų Algirdas Kaušpėdas, renginį pavadinęs architektūros švente. Jis pasidžiaugė tuo, kad skirtingai nuo konkurso statyti Gugenheimo muziejų, šį kartą dalyvauja ir Lietuvos architektų kolektyvai.

„Penkios architektų grupės iš Lietuvos ir penkios iš užsienio gerai subalansuoja pasiūlą, kurią mes norime matyti“, – tikino A.Kaušpėdas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Kaušpėdas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Kaušpėdas

„Darbų įvairovė – labai didelė ir susiduria labai skirtingos architektūros mokyklos ir skirtingi požiūriai, sakyčiau net skirtingos kultūros. Susiduria požiūriai į mus ir mūsų į save. Mes pamatėme darbuose kaip užsienio autoriai mato mus, kaip jie įsivaizduoja mus, ką siūlo, jie parodo ir kaip mes save įsivaizduojame – kokią miesto plėtros viziją matome. Komisijai nebus lengva“, – mintimis dalijosi vienas žymiausių Lietuvos architektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius