Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrajam sinchronizavimo etapui tikimasi iki 900 mln. eurų ES paramos

Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo bendrovės nacionaliniams reguliuotojams pateikė paraišką finansuoti sinchronizavimo projekto antrąjį etapą, pranešė Lietuvos bendrovė „Litgrid“.
Aukštos įtampos laidai
Aukštos įtampos laidai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antrajam etapui reikės 1,2 mlrd. eurų investicijų, jam tikimasi gauti iki 900 mln. eurų Europos Sąjungos paramos.

„Paraiškoje yra būtinos antrojo sinchronizacijos etapo investicijos bei kaštų ir sąnaudų analizė, projekto verslo planas“, – teigiama pranešime.

Reguliuotojai turėtų per pusmetį įvertinti paraiškas, o kitų metų rudenį būtų prašoma finansavimo iš Europos Sąjungos Infrastruktūros tinklų priemonės (angl. Connecting Europe Facility, CEF).

Šame etape didžiausių investicijų pareikalaus nauja Lietuvos-Lenkijos jūrinė jungtis „Harmony Link“. Kiekvienoje iš Baltijos šalių taip pat numatoma statyti po 3 sinchroninius kompensatorius.

Pirmajam etapui šiemet buvo skirta 75 proc. intensyvumo CEF parama. Europos Komisija tuomet Lietuvai, Latvijai ir Estijai skyrė 324 mln. eurų, iš jų 125,2 mln. eurų – Lietuvai. Šalies tinklų sustiprinimui iš viso reikės 167 mln. eurų.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu BRELL (Baltarusija, Rusija, Estija, Lietuva, Latvija) žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Iki 2025 metų jos siekia sinchronizuoti tinklus su žemynine Europa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius