-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalių operatoriai raginami sutarti dėl Astravo elektros boikoto

Baltijos šalims planuojant boikotuoti Astravo atominės elektrinės elektrą, Lietuvos, Latvijos ir Estijos energetikos reguliuotojai ragina šių šalių perdavimo sistemos operatorius susitarti dėl prekybos elektra su Rusija, praneša Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).
Baltijos šalys
Baltijos šalys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak jos, Baltijos šalių perdavimo sistemos operatoriai (PSO) informuoja apie nuomonių išsiskyrimą rengiant trišalę prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodiką ir susitariant dėl elektros kilmės sertifikatų. Lietuva būgštauja, kad be pastarųjų baltarusiška elektra tekės per Rusiją į Latviją ir, galiausiai, į Lietuvą.

Lietuvos „Litgrid“ teigimu, norint visiškai įgyvendinti trijų šalių sutartą poziciją – stabdyti elektros prekybą su Baltarusija pradėjus veikti atominei elektrinei (AE), – būtina, kad metodikos nuostatos įsigaliotų bei elektros prekyba per Latvijos-Rusijos pjūvį prasidėtų tada, kai bus sukurta ir įdiegta efektyvi elektros kilmės sertifikatų sistema.

Tuo metu Latvijos ir Estijos operatorių pozicija yra ta, kad šis įgaliojimas apibrėžti ir susitarti dėl bendros kilmės sertifikatų sistemos nepatenka į Latvijos ir Estijos pralaidumų metodikos taikymo sritį.

„Baltijos šalių nacionalinės reguliavimo institucijos išreiškė bendrą poziciją, kuria skatinama Baltijos šalių PSO visapusiškai bendradarbiauti ir parengti bendrą Baltijos šalių PSO pasiūlymą dėl Tarpzoninio pralaidumo skaičiavimo, skyrimo ir paskirstymo su Rusija sąlygų, nuostatų ir metodikos, kuri būtų taikoma visoms Baltijos valstybėms“, – teigiama VERT pranešime.

Taip pat reguliuotojai ragina operatorius parengtą metodikos projektą, prieš ją pakartotinai pateikiant reguliavimo institucijoms, iki šio penktadienio, rugsėjo 18 dienos, paskelbti viešai, kad suinteresuoti asmenys kiek galima anksčiau būtų informuoti apie numatomus pakeitimus bei galėtų teikti siūlymus ir atsiliepimus.

Nacionalinės reguliavimo institucijos nurodė besitikinčios, jog bendros metodikos projektas (po viešųjų konsultacijų su suinteresuotais asmenimis) nacionalinėms reguliavimo institucijoms bus pateiktas ne vėliau kaip iki spalio 9 dienos.

Baltijos šalių PSO jau yra pateikę reguliuojančioms institucijoms naują trišalę metodiką, tai anksčiau patvirtino ir Estijos „Elering“, Latvijos AST, ir „Litgrid“.

Bet, kaip jau skelbta, „Elering“ pranešime nekalbama apie kilmės garantijų (sertifikatų) sistemą, kurios pageidauja Lietuva. Estų operatorė yra komentavusi BNS, kad kilmės garantijų sistema nėra metodikos dalis.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas BNS praėjusią savaitę pabrėžė, kad bet kuriuo atveju sertifikatų ar alternatyvios sistemos klausimas privalo būti išspręstas iki elektros gamybos Baltarusijos atominėje jėgainėje pradžios.

Latvija rugpjūčio pabaigoje paskelbė, kad ji sustabdys elektros prekybą su Baltarusija, jei pradės veikti Astravo jėgainė. Lietuvoje šis Rygos sprendimas įvertintas kaip pažanga derybose dėl Astravo elektros boikoto ir solidarumo energetikoje pavyzdys.

Lietuva ir aktyviausia Astravo AE kritikė, akcentuojanti būtinybę laikytis saugumo reikalavimų projekte. Savo ruožtu Minskas atmeta kritiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius