Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų mokslininkė tikina: jei nesuktume laikrodžių, kiekvienas gyventojas sutaupytų šimtus svarų

Spalio 30 d. didžiumoje Europos šalių vėl sukome laikrodžius valanda į atgal. Nors tai beveik visuomet sukelia trumpalaikį sąmyšį, tokia tvarka argumentuojama noru išsaugoti dienos šviesą ir sutaupyti. Žemynas dabar kaip niekad siekia sutaupyti energijos, tačiau britų mokslininkė teigia, kad šiais metais britų namų ūkiai, priešingai, galėtų sutaupyti nesukdami laikrodžių, rašo britų dienraštis „The Guardian“.
Laikrodis
Laikrodis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Karalienės universiteto Belfaste, Šiaurės Airijoje, švarios energijos ekspertė profesorė Aoife Foley skaičiuoja, kad namų ūkiai galėtų sutaupyti daugiau nei 400 svarų sterlingų (apie 460 eurų) per metus, jei laikrodžių rodyklės nebūtų persukamos spalio pabaigoje, ir teigia, kad tai padėtų žmonėms įveikti pragyvenimo išlaidų krizę ir sumažintų spaudimą nacionaliniams elektros tinklams šią žiemą.

Žiemą vakarinis energijos poreikis Jungtinėje Karalystėje didžiausias būna nuo 17 iki 19 val. Jei laikrodžiai būtų palikti veikti vasaros laiku, bent dalį šio laiko būtų šviesu, todėl sumažėtų anglies dvideginio išmetimas ir energijos poreikis, sako profesorė.

„Tiesiog atsisakydami žiemos-vasaros laiko spalio mėnesį sutaupome energijos, nes žiemą vakarais būna šviesiau, todėl sumažėja komercinių ir gyvenamųjų patalpų elektros energijos poreikis, nes žmonės anksčiau išeina iš darbo ir anksčiau grįžta namo, o tai reiškia, kad reikia mažiau apšvietimo ir šildymo“, – tikina Aoife Foley.

Pasak jos, toks būdas padėtų vyriausybei kovoti su „energetiniu karu“ Europoje, kilusiu dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. „Priklausomai nuo šios žiemos oro sąlygų, labai tikėtina, kad gali tekti pradėti labai rimtai normuoti energiją, kad gruodį ir sausį, kai pradės trūkti dujų atsargų, išvengtume didesnių energetinių problemų“, – sakė ji.

A.Foley skaičiavimais, britų namų ūkiai galėtų sutaupyti 1,2 svaro sterlingų (apie 1,39 euro) per dieną ir daugiau kaip 400 svaro sterlingų (apie 460 eurų) per metus, jei laikrodžių rodyklės nebūtų persukamos spalio pabaigoje, nors tikslios sumos priklauso nuo elektros tarifų.

A.Foley pasisako už vasaros laiko pratęsimą, tačiau tai jau kuris laikas tai yra ne ekonominis, o politinis klausimas.

Tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek Europos Sąjungoje, iš kurios šalis išstojo 2020 m., diskutuojama, ar iš tikrųjų reikėtų atsisakyti 1916 m. įvesto vasaros laiko, kuris šalyje buvo įvestas siekiant karo metu sumažinti energijos poreikį, pailginant vasaros šviesųjį paros metą, primena britų dienraštis „The Guardian“.

Tiesa, A.Foley į savo skaičiavimus neįtraukė dujų taupymo arba elektros ir dujų taupymo komerciniame ar pramoniniame sektoriuose, tačiau ji tvirtino, kad jie leistų „dar labiau sumažinti energijos, išlaidų ir išmetamųjų teršalų kiekį“, išlyginant vakarinį energijos poreikio piką iki 10 proc.

Tokiu atveju taip pat kiltų problemų dėl laiko juostų tarp Jungtinės Karalystės ir Airijos, nes būtų sukurtos dvi laiko juostos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos. A.Foley siūlė, kad šią problemą būtų galima išspręsti, jei abiejų šalių vyriausybės konsultuotųsi dėl skubaus pasiūlymo šiais metais panaikinti vasaros laiką.

Tiesa, jokie pokyčiai Jungtinėje Karalystėje bent jau šiemet neįvyks – ir ne dėl laiko trūkumo.

Kaip rašo „The Guardian“, vyriausybės nemano, kad šie skaičiavimai yra teisingi.

„Mes nesutinkame su šiuo teiginiu ir klaidinga manyti, kad tai padėtų žmonėms sutaupyti pinigų. Dabartinė vasaros laiko keitimo tvarka leidžia optimaliai išnaudoti turimą dienos šviesą visoje Jungtinėje Karalystėje“, – cituojamas vyriausybės atstovas spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius