Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 09 30 /14:59

D.Kreivys: „Achema“ ir „Ignitis“ vasarą dujų Inčukalnyje nekaupė

Lietuvos įmonės Latvijos Inčukalnio požeminėje gamtinių dujų saugykloje šią vasarą dujų nekaupė, sako energetikos ministras.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mano žiniomis, lietuviškos įmonės dujų šią vasarą Inčukalnyje nekaupė, nes, jų manymu, dujų kainos buvo aukštos“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą teigė Dainius Kreivys.

„Ten dujas gali pasidėti Lietuvoje veikiančios įmonės, dažniausiai tai daro Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ ir elektros ir dujų tiekėja „Ignitis“, – pridūrė ministras.

Ministro teigimu, dujų vartojimas Lietuvoje mažėja.

„Centrinis šildymas dominuoja. Nauji prijungimai prie dujų nėra skatinami“, – tvirtino D.Kreivys.

Trečiadienį paskelbta, kad elektros ir dujų kainų augimas nuo kitų metų sausio vartotojams bus išdėstytas per penkerius metus, pavyzdžiui dujų, skirtų būsto šildymui, kaina vietoj 80 proc. didės ne daugiau kaip 30 procentų.

Lietuva dujomis apsirūpina keliais alternatyviais šaltiniais – per Klaipėdos SGD terminalą, iš Inčukalnio saugyklos ir dujotiekiu iš Rusijos per Baltarusiją.

Lietuvos „Amber Grid“, remdamasi Latvijos dujų perdavimo sistemos operatore, neseniai teigė, jog Inčukalnio saugykla šiuo metu užpildyta apie 70 proc.

Kreivys: „Ignitis“ turės įsisavinti 200 mln. eurų laiku neinvestuotų lėšų

Elektros ir dujų tiekėja „Ignitis“, neinvestavusi į senus tinklus, tam numatytas lėšas – apie 200 mln. eurų – turės įsisavinti, ir tai bus griežtai prižiūrima, sako energetikos ministras.

„Praėjusiame reguliavimo periode yra neinvestuotų pinigų, kurie turėjo būti investuoti į seną tinklą. Tačiau „Ignitis“ investavo beveik dvigubai tiek lėšų į naujų vartotojų prijungimą ir naujo tinklo kūrimą. Bet tai neatitiko formalių reguliavimo kriterijų, todėl vyko intensyvios konsultacijos tarp VERT ir „Igničio“ teisininkų ir galutinė suma yra virš 200 mln. eurų“, – teigė D.Kreivys.

Pasak ministro, reguliatorius – Valstybinė energetikos reguliavimo taryba – šią sumą planuoja išdėlioti kasmet naujiems investicijų projektams ir griežtai kontroliuoti, kad lėšos būtų įsisavintos.

Jeigu lėšos bus neinvestuotos, bus iš įmonės išskaičiuotos.

„Jeigu lėšos bus neinvestuotos, bus iš įmonės išskaičiuotos“, – teigė energetikos ministras.

„Darbiečių“ frakcijai priklausantis Artūras Skardžius priekaištavo, kad per 2016-2021 metų reguliavimo laikotarpį „Ignitis“ neinvestavo 400 mln. eurų, kurie avansu buvo įtraukti į įmonės reguliuojamo turto vertę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius