Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo partijos atstovai siūlo fiksuoti elektros kainą ties 24–25 centų riba

Opozicinės Darbo partijos atstovai Seime teigia, kad valdžia privalo buitiniams vartotojams užtikrinti ne didesnę kaip 24 centų, o verslui – 25 centų (be pridėtinės vertės mokesčio) kainą už elektros kilovatvalandę.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

„Vyriausybė nepadarė namų darbų ir vėluoja su tinkama reakcija į energetinių išteklių šuolius. Konkretūs pasiūlymai gyventojams ir verslui turėjo būti priimti vakar, o ne kažkada ateityje“, – penktadienį spaudos konferencijoje parlamente sakė Darbo partijos pirmininkas, Seimo pirmininkės pavaduotojas Andrius Mazuronis.

Anot jo, tam, kad išgyventų, visiems buitiniams vartotojams turi būti užfiksuota 24 centų už elektros kilovatvalandę kaina, o verslui – iki 25 centų (be PVM).

„Kadangi Vyriausybė pavėlavo su pasiūlymais, nekreipia dėmesio į verslą, nerodo lyderystės, ji turėtų su verslu pasidalinti rizikomis, kad jis išgyventų ir būtų išvengta bankrotų, nuostolių ir nedarbo“, – sakė A.Mazuronis.

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo Vytauto Gapšio teigimu, pagrindinis instrumentas, kuris leistų Lietuvai neskausmingai tai padaryti, būtų bendras Europos Sąjungos sprendimas užfiksuoti elektros gamybai naudojamų dujų kainą.

„Dujų kainos ribos nustatymas, kai iš dujų gaminama elektra, Lietuvai būtų optimaliausias sprendimas, tačiau panašu, kad bent jau šiandien Briuselyje vykstanti ES energetikos taryba greičiausiai baigsis be rezultatų, todėl visą dėmesį reikėtų koncentruoti į Bendrijos Vadovų Tarybą“, – teigė parlamentaras.

Pasak V.Gapšio, į Vadovų Tarybą vyksiantis prezidentas privalo gerai pasiruošti ir pakovoti dėl Lietuvai svarbios elektros biržos prekybos formuluotės.

„Prezidentas turi ne tik pakovoti dėl dujų kainos užfiksavimo, bet ir visais įmanomais būdais siekti palankios ribos įtvirtinimo“, – teigė parlamentaras.

Europos Komisija trečiadienį pasiūlė priemonių, kuriomis siekiama kontroliuoti elektros ir dujų kainas Europoje. Viena jų – viršutinė riba rusiškų dujų kainai.

Kita Komisijos siūloma priemonė – pigią elektrą gaminančių ir didelius viršpelnius gaunančių vėjo, saulės ar branduolinės energijos gamintojų pajamų ribojimas, jas paskirstant vartotojams. Energetikos ministro Dainiaus Kreivio teigimu, toks pasiūlymas pakankamų gamybos pajėgumų neturinčiai Lietuvai yra visiškai nepriimtinas, nes šalis elektrą gamina daugiausia iš dujų.

Pasak D.Kreivio, Lietuvą labiau tenkintų ES pirmininkaujančios Čekijos siūlymas nustatyti dujų kainų lubas – jis užtikrintų mažesnes elektros kainas tiek gyventojams, tiek verslui.

Vis dėlto ministras teigė, jog sutarimas dėl elektros rinkos sureguliavimo penktadienį dar nebus pasiektas, o galutiniai sprendimai turėtų būti priimti Europos Vadovų Taryboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius