Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 25 /2023 03 27

Daugiabučio gyventojas už bendrų patalpų elektrą gavo „nesuvokiamą sąskaitą“: priežastis – techninė

Vieną Vilniaus gyventoją nustebino iš namo administratoriaus gautos sąskaitos už požeminės automobilių stovėjimo aikštelės elektrą. Už vasarį mokestis siekė 50 eurų, kai prieš metus reikėjo mokėti vos eurą. Pats administratorius „Domus Tersus“ sako, kad svarbiausia priežastis, lėmusi didelį suvartojimą, buvo techninė – nuo užšalimo sauganti sistema intensyviai veikė ir tada, kai to nereikėjo. Teigiama, kad tai jau ištaisyta.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Burbiškėse, „Miško ardų“ projekto, kurį vysto nekilnojamojo turto įmonė „Citus“, daugiabutyje gyvenantis Aurimas 15min sakė, kad jau antrą mėnesį iš eilės gyventojai gauna „protu nesuvokiamas sąskaitas.“

„Mano butui už parkingo elektrą buvo priskaičiuoti 25 eurai, o už vasario mėnesį – 50 eurų. Sąskaita už 2022 m. siekė apie eurą“, – lygino Aurimas.

Jo atsiųstoje sąskaitoje matyti, kad elektros suvartojimas per metus išaugo labai ženkliai. Jei prieš metus vasarį bendrai visame name buvo suvartotos 266 kilovatvalandės (kWh) naktiniu tarifu ir 255 kWh – dieniniu, 2023 m. vasario suvartojimas išaugo iki 6103 kWh naktiniu tarifu ir 6667 kWh – dieniniu.

123RF.com nuotr./Elektros kaina
123RF.com nuotr./Elektros kaina

„Mūsų bendruomenė jau žada atsisakyti šito administratoriaus, nes bendra nuotaika tokia, kad blogiau būti negali”, – nusivylimo neslėpė skaitytojas.

Administratorius: klausimų sulaukiame kiekvienų metų pradžioje

Tuo metu „Domus Tersus“ komentare 15min sakė, kad administratorius klausimų dėl elektros sąskaitų sulaukia kiekvienų metų pradžioje.

„Didesnės sąskaitos, kaip įprasta, yra susijusios su šaltu metų laiku, o dabar – dar ir su išaugusiomis energetinių išteklių kainomis“, – nurodė namo administratorius.

Bendrovės atstovai aiškino, kad elektra projekte bendrosioms reikmėms yra naudojama šioms funkcijoms: apšvietimui bei priešgaisrinės apsaugos sistemos veikimui, taip pat lietaus įlajų ir vandens sistemos apsaugai nuo užšalimo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Požeminė automobilių stovėjimo aikštelė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Požeminė automobilių stovėjimo aikštelė

„Kad neužšaltų ir nebūtų sugadintos lietaus įlajos bei virš automobilių stovėjimo aikštelės perdangų einanti ir išorės temperatūrai jautri šalto vandens tiekimo inžinerinė sistema, jos turi būti šildomos. Apsaugos sistema veikia automatiškai ir įsijungia lauko temperatūrai esant nuo 0 iki –3 laipsnių Celsijaus“, – sakoma komentare 15min.

Apie šių sistemų veikimo principus ir parametrus gyventojai, pasak administratoriaus, taip pat buvo informuoti administratoriaus organizuojamų susirinkimų metu.

Priežastis – šildymo kabelio termostato nureguliavimas

Tad kas nulėmė tokias aukštas sąskaitas?

Įmonė teigė, kad svarbiausia priežastis buvo šildymo kabelio, kuriuo nuo užšalimo saugomos vandens ir nuotekų sistemos, termostato nureguliavimas.

„Pagal techninius reikalavimus, papildomo šildymo sistema turi įsijungti esant nuo 0 iki -3 laipsnių šalčio, tačiau reikšmingai išaugus elektros suvartojimui ir ieškant to priežasties buvo atlikta patikra, kurios metu pastebėta, jog sistemos nustatymai buvo pakeisti taip, kad ji įsijungtų net ir esant +15 laipsnių šilumos. Taigi, sistema intensyviai veikė net ir tuo metu, kai to nereikalavo oro sąlygos“, – nurodė įmonė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros laidai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros laidai

Ji komentavo, kad administratoriaus ir techninės priežiūros komandų darbuotojai termostato nereguliuoja, tačiau pastebėjus neatitikimą nustatymai buvo atstatyti pagal techninius sistemos veikimo reikalavimus.

Apie situaciją gyventojai buvo informuoti paskutinio susitikimo metu. Taip pat buvo pakeista termostato skydinės spyna, nuo kurios raktą saugos administratorius, kad situacija nepasikartotų.

Kita priežastis, tiesa, nebuvusi tokia svarbi, yra skirtinga oro temperatūra pernai ir šiemet.

„Šiemet vasaris buvo šaltesnis nei pernykštis bei šaltesnis nei šių metų sausis. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, visoje Lietuvoje vidutinė mėnesio temperatūra pernai sausį siekė -0,2 laipsnio šalčio, vasarį – 1,2 laipsnio šilumos; šiemet sausį vidutiniškai buvo 0,4 laipsnio šilumos, vasarį – -0,2 laipsniai šalčio“, – sakė „Domus Tersus“.

Už elektrą su šiuo administratoriumi sudarę gyventojai moka garantinio tiekimo tarifais. Įmonė yra sudariusi sutartį su „Ignitis“.

„Sutartį esame sudarę kaip juridinis asmuo, todėl gauname juridiniams asmenims teikiamas kompensacijas už elektros energijos bendroms reikmėms sąnaudas. Taip pat „Domus Tersus“ turi galimybę nemokėti juridiniams asmenims taikomo galios mokesčio, akcizo ir perdavimo kainos dedamosios, todėl gyventojai elektros energiją bendrosioms reikmėms gauna geresne kaina. Tuo tarpu elektros energijai taikoma buitinių vartotojų kainodara, kuri yra mažesnė nei verslo vartotojų. Gyventojai moka pagal mažiausius, garantinio tiekimo tarifus (dieninį ir naktinį), nustatomus pagal Elektros energetikos įstatymą. Tarifai yra vieši“, – teigiama komentare.

Kadangi atšilus orams neliko poreikio šildyti vandentiekio sistemos ir įlajų, sąskaitos už kovo mėnesį, žadama, turėtų būti mažesnės.

Skundžiasi administratoriaus bendravimu

Su 15min susiekęs Aurimas taip pat skundėsi, kad „Domus Tersus“ vengia atsakyti į klausimus dėl 50 kartų didesnės sąskaitos.

Tačiau namo administratorius teigė, kad su gyventojais bendrauja nuolat – atsako į užklausas, organizuoja susirinkimus su bendruomene.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros kaina
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros kaina

„Teikiame ataskaitas, tiesiai iš energijos tiekėjo gautas išklotines, nurodome skaičiavimo algoritmus, o elektros energijos sąnaudas apmokestiname be jokių administravimo mokesčių“, – tvirtino įmonė.

Pasak administratoriaus, gyventojai gali įsteigti bendriją bei patys administruoti mokėjimus, sudaryti individualias elektros energijos tiekimo sutartis, tačiau tai padariusių yra mažuma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius