-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas apkaltino OPEC naftos kainų kėlimu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį užsipuolė Naftą eksportuojančių valstybių organizaciją (OPEC), kuri, anot jo, skatina naftos kainų kilimą.
Naftos terminalas Jungtiniuose Arabų Emyratuose
Naftos terminalas Jungtiniuose Arabų Emyratuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Naftos kainos pernelyg didelės, OPEC ir vėl sugrįžo prie senų įpročių. Negerai!“ – parašė jis tviteryje.

Gegužės pabaigoje „Brent“ rūšies naftos kaina pasiekė 80 JAV dolerių už barelį lygį, o WTI rūšies nafta pabrango iki 72 JAV dolerių už barelį.

Rinkos dalyviai sulaikę kvėpavimą laukia birželio 22 dieną Vienoje įvyksiančio OPEC valstybių narių naftos ministrų susitikimo.

Balandį Saudo Arabijos energetikos ministras Khaledas al-Falehas pareiškė, kad pasaulio rinka yra pajėgi atlaikyti didesnes naftos kainas.

Tačiau JAV prezidentas tučtuojau į tai sureagavo.

„Atsižvelgiant į visur rekordinius Naftos kiekius, įskaitant pilnai pakrautus laivus jūroje. Naftos kainos dirbtinai pakeltos ir labai smarkiai! Tai negerai ir nepriimtina!“ – parašė JAV prezidentas tviteryje balandžio 20 dieną.

2016 metų pabaigoje OPEC šalys ir karteliui nepriklausantys naftos gamintojai – vadinamoji OPEC+ grupė – susitarė apkarpyti bendrą gavybą 1,8 mln. barelių per dieną, kad sumažėtų pasaulio rinkoje susiformavęs „juodojo aukso“ pasiūlos perteklius.

Dėl šio susitarimo, kuris galios iki šių metų pabaigos, naftos kainos, 2016 metų pradžioje nesiekusios 30 JAV dolerių už barelį, tvirtai įsitvirtino virš 70 JAV dolerių už barelį kartelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius