Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvi Latvijos valstybės įmonės investuos 1 mlrd. eurų į vėjo jėgainių parkus

Latvijos valstybinės energetikos monopolininkės „Latvenergo“ ir valstybių miškų valdytojos „Latvijas valsts meži“ bendros įmonės „Latvijas veja parks“ investicijos į vėjo jėgainių parkų kūrimą bus vienos didžiausių Latvijos istorijoje ir sieks 1 mlrd. eurų, pirmadienį bendros įmonės steigimo renginyje sakė vyriausybės vadovas Krišjanis Karinis.
Vėjo jėgainė
Vėjo jėgainė / 123RF.com nuotr.

Pasak jo, Latvijos siekiai mažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos buvo rimtai svarstomi dar iki karo Ukrainoje pradžios.

Premjeras pabrėžė, kad šiam tikslui pasiekti būtina naudoti vietinius atsinaujinančius energijos išteklius, o vėjo energija yra vienas iš jų. Įgyvendinus projektą, Latvija iš elektros energijos importuotojos galėtų tapti eksportuotoja. Šiuo metu Latvija pasigamina apie 40 proc. jai reikalingos elektros energijos, o 60 proc. importuoja.

„Nors iki šiol Rusija buvo pagrindinis importo šaltinis, dabar jį reikia pamiršti“, – pareiškė K.Karinis.

„Tai vidutinės trukmės projektas, kuris leis mums tapti visiškai energetiškai nepriklausomiems ir naudoti mažiau iškastinio kuro“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu ekonomikos ministrė Ilzė Indriksonė paaiškino, kad planuojamų vėjo jėgainių parkų galia sieks 800 megavatų – tai leis kasmet pagaminti 2,4 teravatvalandės elektros energijos, tai yra apie 30 proc. šalies per metus suvartojamo kiekio.

Projektą be tiesioginės valstybės finansinės paramos tikimasi įgyvendinti per penkerius metus, o pirmieji iš jų vėjo jėgainių parkai turėtų pradėti veikti po 2-3 metų.

„Latvijas valsts meži“ įstatinis kapitalas – 2 mln. eurų. 80 proc. valdys „Latvenergo“, 20 proc. – „Latvijas valsts meži“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius