Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Macronas: vandenilio vamzdynas „H2Med“ bus nutiestas „iki 2030-ųjų“

Povandeninis vamzdynas, kuriuo iš Pirėnų pusiasalio į likusią Europos dalį bus tiekiamas žaliasis vandenilis, bus nutiestas iki 2030 metų ir kainuos apie 2,5 mlrd. eurų, penktadienį paskelbė Prancūzija ir Ispanija.
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas / Jacques Witt/„SIPA“/„Scanpix“

„H2Med“ – Ispanijos, Prancūzijos ir Portugalijos pasiūlytas povandeninio vamzdyno, kuris sujungs Barseloną ir Marselį, projektas – bus „užbaigtas iki 2030-ųjų“, per bendrą spaudos konferenciją pareiškė prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas.

Vamzdynas kainuos maždaug 2,5 mlrd. eurų, pridūrė Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas per spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo ir Portugalijos ministras pirmininkas Antonio Costa ir kuri buvo surengta po jų derybų Alikantėje Pietų Ispanijoje.

„Tai bus pirmasis didelis vandenilio koridorius Europos Sąjungoje (ES)“, – pažymėjo P.Sanchezas.

„H2Med“ pradės veikti iki šio dešimtmečio pabaigos ir juo bus galima tiekti ... 10 proc. vandenilio kiekio, kuris bus suvartojamas ES iki 2030 metų, arba maždaug 2 mln. tonų per metus.“

Trijų valstybių lyderiai kiek anksčiau penktadienį oficialiai pritarė bendram projektui per ceremoniją, kurioje dalyvavo ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula Von der Leyen ir kuri buvo surengta regioninio ES aukščiausiojo lygio susitikimo metu.

„Šiandien Pirėnų pusiasalis tampa svarbiais Europos energijos vartais į pasaulį“, – pareiškė Komisijos pirmininkė, pasveikinusi šią iniciatyvą, kuri, anot jos, „gali mums padėti sukurti tikrą Europos vandenilio magistralę“.

„Norime iki 2030 metų Europos Sąjungoje gaminti 10 mln. tonų vandenilio iš atsinaujinančiųjų šaltinių ir planuojame papildomai importuoti dar 10 mln. tonų“, – pridūrė ji.

Vamzdyno projektą rengiamasi pradėti įgyvendinti tuo metu, kai Europa po vasarį Kremliaus surengtos invazijos į Ukrainą stengiasi mažinti savo priklausomybę nuo Rusijos energijos išteklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius