Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros paklausos augimas pasaulyje pastebimai lėtėja

Elektros energijos paklausos augimas pasaulyje dėl vangios ekonomikos plėtros ir sparčiai kylančių energijos kainų šiais metais pastebimai lėtėja ir ši tendencija greičiausiai vyraus ir kitąmet, trečiadienį pareiškė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).
Elektros energija
Elektros energija / 123RF.com nuotr.

„Elektros energijos paklausos augimas 2022 metais pastebimai lėtėja“, – pažymėjo agentūra savo naujausioje Elektros energijos rinkos ataskaitoje.

„2021 metais elektros energijos paklausa pasaulyje padidėjo 6 proc., nes jos augimą skatino spartus ekonomikos atsigavimas po COVID-19 apribojimų sušvelninimo, tačiau 2022 metais paklausos augimas, mūsų vertinimais, sulėtės iki 2,4 proc. ir maždaug atitiks 2015–2019 metų vidurkį“, – rašoma ataskaitoje.

Pasak agentūros, lėtesnis paklausos augimas „atspindi lėtesnę pasaulio ekonomikos plėtrą, didesnes energijos kainas po Rusijos invazijos į Ukrainą ir vėl nustatytus visuomenės sveikatos apribojimus, visų pirma Kinijoje“.

Elektros energijos sektoriaus išmetamas anglies dioksido kiekis šiemet turėtų šiek tiek sumažėti, rašoma ataskaitoje.

„2021 metais pasaulio elektros energijos sektoriaus išmestas CO2 kiekis pasiekė rekordinį lygį, tačiau 2022 metais jis sumažės, kad ir mažiau nei 1 proc.“, – pažymėjo TEA.

Pasak agentūros, didmeninės elektros energijos kainos daugelyje šalių kyla į neregėtas aukštumas.

„2022 metų pirmąjį pusmetį, palyginti su tuo pat 2021 metų laikotarpiu, dujų kainos Europoje pakilo keturis kartus, o anglių kainos – daugiau kaip triskart, dėl to didmeninės elektros energijos kainos daugelyje rinkų pašoko daugiau kaip tris kartus.“

TEA savo ataskaitoje taip pat rašo, kad rengiant 2023 metų elektros energijos paklausos ir gamybos prognozes, daugiausia neaiškumų, kaip ir šiemet, kyla dėl iškastinio kuro kainų ir ekonomikos augimo.

„2022 metų viduryje mes manome, kad pasaulinės elektros energijos paklausos augimo trajektorija 2023 metais bus panaši į šiųmetinę. Numatomas 8 proc. augimas energijos gamybos iš atsinaujinančiųjų išteklių segmente ir atominės energijos gamybos atsigavimas, ir energija iš šių šaltinių galėtų pakeisti dalį energijos, gaminamos deginant dujas ir anglis, o tokiu atveju elektros energijos sektoriaus išmetamas CO2 kiekis galėtų sumažėti 1 proc.“, – prognozuoja agentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius