-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros tiekėjai: vėl kilo ir kainos, ir nerimas

Kas vėl vyksta elektros rinkoje, kodėl kyla elektros kainos? Ar rusiška elektra jau tapo brangesnė nei skandinaviška? Tokie klausimai trečiadienį nedavė ramybės elektros tiekėjams, dar nespėjusiems atsitokėti po pernykštės kainų krizės.
AB „Litgrid“ Sistemos valdymo centras
AB „Litgrid“ Sistemos valdymo centras / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Elektros kaina šoktelėjo ketvirtadaliu

Vasario 19 d. elektros kaina biržoje pasiekė šių metų rekordą – pakilo iki 19,3 cento už kilovatvalandę (ct/kWh). Palyginimui – sausį vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos prekybos zonoje buvo 14,8 ct/kWh. ketvirtadienį elektros kaina biržoje sugrįžo į įprastines ribas – vidutinė kaina siekė 14,5 ct/kWh.

Pasirodo, kad elektra ėmė brangti tuomet, kai į Lietuvą pradėta tiekti daugiau rusiškos elektros, kuri visuomet laikyta pigesne.

Šis kainų šuolis nebūtų niekuo ypatingas, jeigu ne viena aplinkybė. Pasirodo, kad elektra ėmė brangti tuomet, kai į Lietuvą pradėta tiekti daugiau rusiškos elektros, kuri visuomet laikyta pigesne.

„Pirmadienį Estijoje planiniam remontui atjungus liniją, beveik trečdaliu sumažėjo elektros importo iš Estijos galimybės. „Estiškąjį” importą iš dalies keitė elektros importas iš Rusijos per Baltarusijos-Lietuvos tarptautines jungtis, kurių pralaidumų išnaudojimas šiomis dienomis išaugo nuo 20 iki 50 proc. Tačiau elektros kainos Lietuvos prekybos zonoje nesumažėjo, o augo trečią dieną iš eilės“, – informavo „Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovas Robertas Staniulis.

Rusija ir Skandinavija – lygiaverčiai konkurentai

Ar iš tikrųjų rusiška elektra prarado pigiausios titulą?

Daugiausiai rusiškos elektros importuojančios bendrovės “INTER RAO Lietuva” Komunikacijos vadovas Juozas Ruzgys teigė, kad kalbant apie elektros kainas, neįmanoma pasakyti, kur ir kada elektra yra brangesnė, nes jos kaina kinta priklausomai nuo savaitės ir paros laiko. Tam tikromis valandomis elektros energijos kaina Rusijoje būna mažesnė nei Skandinavijoje, o kitomis valandomis – didesnė nei Skandinavijoje.

„Prie pastarųjų dienų elektros kainų augimo biržoje taip pat prisidėjo elektros linijų tarp Estijos ir Latvijos remontas, o ne pasikeitimai dėl per Baltarusijos pjūvį importuojamų elektros energijos kiekių. Kad pernelyg silpnos jungtys tarp Estijos ir Latvijos sukelia didžiausius pasikeitimus elektros energijos rinkoje, yra puikiai žinoma. Nors šiomis dienomis elektros importas per Baltarusijos pjūvį ir buvo kiek didesnis, skaičiavimas procentais nuo suteiktų pralaidumų yra nekorektiškas“, – teigė J.Ruzgys.

Pasak „INTER RAO Lietuva“ atstovo, importas per Baltarusijos pjūvį minimaliai įtakoja elektros energijos kainą biržoje. Tai esą rodo „Nord Pool Spot“ duomenys.

Nors šiomis dienomis elektros importas per Baltarusijos pjūvį ir buvo kiek didesnis, skaičiavimas procentais nuo suteiktų pralaidumų yra nekorektiškas, – teigė J.Ruzgys.

„Paskutinę šių metų sausio savaitę elektros energijos importas per Baltarusijos pjūvį buvo ženkliai didesnis nei pastarosiomis dienomis, skaičiuojant MWh, o ne procentais nuo suteikiamų pralaidumų. Tačiau paskutinę sausio savaitę, kai importas buvo ženkliai didesnis, elektros energijos kaina biržoje svyravo tarp 40,5 ir 45,42 eurų už 1 MWh. O pastarąsias tris dienas svyravo tarp 48,99 ir 55,98 eurų už 1 MWh. Taigi, kainų pokyčius lėmė tikrai ne nedidelis importo padidėjimas pastarosiomis dienomis, bet, greičiausiai, didžiausią įtaką tam turėjo vietos gamintojai“, – reziumavo J.Ruzgys.

Tiekėjams teks vėl prisiimti riziką

Kylant kainoms biržoje, už elektrą moka daugiau įmonės, pasirinkusios lanksčius (biržos) mokėjimo planus. Verslas, kuris su elektros tiekėjais pasirašė stabilios kainos sutartis, daugiau išlaidų už elektros energiją nepatirs – tai yra tiekėjų rizika.

Lietuva vidutiniškai importuoja du trečdalius suvartojamos elektros. Šaltais metų mėnesiais daugiau elektros pagaminama šalyje, šiltuoju metų laiku esame labiau priklausomi nuo importo. Vietinė elektros gamyba dažniausiai yra brangesnė, todėl importuojamos elektros pasiūla mažina kainas rinkoje.

Sausio mėnesį elektros importuota 13 proc. daugiau nei praėjusių metų gruodį. Importas iš Estijos ir Skandinavijos šalių išaugo 47 proc., maksimaliai išnaudojant visus Estijos-Latvijos jungčių pralaidumus. Elektros importas iš Rusijos sausį sumažėjo 21 proc., nors rinkai prieinami Lietuvos-Baltarusijos jungčių pralaidumai galėjo būti naudojami be apribojimų.

EnergyMarket.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius