-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ministro atstovė neigia incidentą IAE: tai buvo bandymas, pavojaus nekilo

Energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė neigia praėjusių metų pabaigoje įvykus incidentą Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE), apie kurį pirmadienį rašė 15min.
Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę
Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak ministro atstovės, tai buvęs bandymas, parodęs, kad reikia tobulinti įrangą, ir jo metu radiacinis fonas nebuvo padidėjęs.

„Atsakingai pareiškiame, kad atliekamų karštųjų bandymų metu neįvyko jokių pavojų keliančių incidentų, nebuvo nuslėpta svarbi informacija nuo visuomenės, nebuvo padidėjęs radiacinis fonas ir nėra pagrindo manyti, kad tai gali įvykti“, – ministerijos poziciją BNS perdavė A.Vernickaitė.

Anot jos, šiuo metu vyksta radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso karštieji bandymai, t. y. bandymai su radioaktyviosiomis medžiagomis.

„Bandymai tam ir vyksta, kad būtų išsiaiškinta, ką reikia tobulinti, kad nekiltų jokių nesklandumų saugyklų eksploatacijos metu. Kaip dažnai pasitaiko tokių bandymų metu, taip ir šių bandymų metu buvo nustatytas poreikis papildomai patobulinti techninės įrangos veikimą“, – teigė atstovė.

15min.lt pirmadienė pranešė, kad Ignalinos atominėje elektrinėje praėjusių metų pabaigoje įvyko incidentas, apie kurį nebuvo pranešta visuomenei.

Iš senų saugyklų į naujas iškeliant radioaktyvias atliekas, paaiškėjo, kad jų radiacinis lygis yra didesnis nei apskaičiuota, ir jei atliekos iš reaktorių būtų sukrautos į konteinerius, kaip ir planuota, galėjo įvykti tam tikra reakcija.

15min taip pat rašė, kad pirmadienį šiuo klausimu vyko skubus vadovų pasitarimas atominėje elektrinėje – tariamasi, ką daryti. A.Vernickaitė teigė, kad tai buvęs reguliarus darbinis susitikimas.

„Tuo tikslu užsakovas (IAE) ir rangovas (NUKEM) reguliariai susitinka ir nuolat vyksta darbiniai susitikimai, kad būtų aptarta darbų eiga siekiant laiku ir saugiai pradėti pramoninį komplekso eksploatavimą – tai yra jį naudoti pilna apimtimi“, – teigė atstovė.

Ji pažymėjo, kad kompleksą bus galima pradėti eksploatuoti tik užbaigus bandymus, parengus reikiamus dokumentus ir gavus atitinkamus VATESI leidimus.

15min rašė, kad gruodžio 31 dieną, atliekant karštuosius bandymus ir perkeliant radiacija užterštas medžiagas, paaiškėjo, kad jos pernelyg užterštos. Saugyklą įrengė Rusijos koncerno „Rosatom“ valdoma Vokietijos įmonė „Nukem Technologies“.

Ignalinos AE Komunikacijos vadovė Ina Daukšienė portalui patvirtino, kad bandymų metu įvyko „tam tikri nesklandumai“, todėl bandymai buvo nutraukti.

15min žiniomis, apie šį incidentą yra informuota Europos Komisija (EK) ir uždarymo projektą finansuojantis Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB).

Neoficialiomis 15min žiniomis, dėl to projektas gali vėluoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius