Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ESO brigados elektrikas: „Praūžus audrai, dirbame neskaičiuodami jėgų“

Lietuva vis dar skaičiuoja savaitgalį praūžusios audros nuostolius. Šalyje siautęs škvalas laikinai be elektros paliko virš 60 tūkst. gyventojų ir ant kojų sukėlė didžiules gelbėtojų pajėgas. Ugniagesiai net 102 kartus vyko gesinti gaisrų ir atliko 672 kitus gelbėjimo darbus. Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) likviduoti gedimų išsiuntė daugiau nei 200 operatyvinių komandų.
Edvinas Sakalauskas
Edvinas Sakalauskas / ESO nuotr.

Vienos iš operatyvinės brigados elektrikas Edvinas Sakalauskas interviu

atskleidė, kaip vyksta elektros tiekimo sutrikimų šalinimo darbai ir kokie šio nematomo, bet mūsų kasdienio gyvenimo komfortą užtikrinančio darbo pavojai.

– Edvinai, ką tik praūžė reto masto audra. Kokie didžiausi jūsų darbo pavojai, šalinant elektros tinklų gedimus?

– Savo darbe turime būti ypatingai atsargūs. Elektros įtampa yra pavojinga ir nematoma, todėl viską reikia daryti nepriekaištingai. Su elektra nepasigalynėsi, nebūsi už ja stipresnis. Bet ir bijoti jos nereikia – ją reikia gerbti. Pagrindinis pavojus – gauti elektros iškrovą. Mes dirbame su kintama įtampa, o jeigu širdies ritmas sutampa su kintama įtampa, ji gali sustoti. Papildomus pavojus kelia tai, kad dirbame dideliame aukštyje.

Tokiais savaitgaliais kaip šis svarbiausia – operatyvus, bet pamatuotas darbas. Siekiame kuo greičiau sugrąžinti gyventojams komfortą ir atstatyti elektros tiekimą. Deja, kartais dėl itin sudėtingų situacijų to greitai padaryti negalime – prie nutrūkusių laidų trukdo privažiuoti nuvirtę medžiai, o kai vėtra nutraukia ne tik laidus, bet ir nugriauna atramas, gedimo per dieną nesutvarkysi – tenka remontuoti visą tinklą.

– Kokios situacijos gyventojams galėjo būti pavojingiausios?

– Didžiausi pavojai kyla, priartėjus prie 10 kV linijų. Aišku, žmonės neatskiria kur 6, kur 10 kV linija. Paprastai sakant, yra taip: jeigu matote atramą su 3 laidais, tai bus 10 kV linija, o ji veikia su izoliuota neutrale. Jeigu vienas laidas nutrūksta ir krenta žemėn, linija neatsijungia – priartėjus prie jos arčiau nei 8 m atstumu, gali nutrenkti elektra. Tad jeigu pamatėte tokį laidą, nesiartinkit ir iškart skambinkit ESO telefonu 1802 arba 112, nes tikrai niekam nesinori nelaimingų atsitikimų.

– Kiek jūsų darbe rutinos ir kuri jo dalis įdomiausia?

– Kasdienių darbų yra visada – be jų neapsieisi. Kasdienis darbas bet kada gali tapti nauju iššūkiu. Pavyzdžiui, kartą su autobokšteliu vykome genėti medžių šakų. Kolega pakilo aukštyn ir staiga po viena iš atramų pralūžo asfaltas, mašinos atrama sumenko ir dėl to bokštelio mechanizmas automatiškai užsiblokavo. Kol viską sutvarkėm, kolegai teko 3 valandas pakabėti ore.

Žinoma, tai daugiau anekdotas, tačiau mano darbe gausu situacijų kai standartinis žinojimas nepadeda – reikia įjungti mąstymą visu pajėgimu. Tokios situacijos pačios įdomiausios. Mūsų darbe nėra paprastų situacijų – negali dirbti atsipalaidavęs, kiekvieną kartą reikia viską tikrinti ir pertikrinti. Kiekviena klaida gali brangiai kainuoti.

– Kiek šiame darbe svarbus komandinis darbas ir pasitikėjimas bendradarbiu?

– Brigadoje yra 2 žmonės – jie vyksta į vietą, o centre dirba dispečeris. Labai svarbu, kaip visi komandos nariai vienas kitą supranta ir kaip sklandžiai jie gali dirbti. Šiame darbe esi atsakingas ne tik už save, bet ir už savo brigados narį, todėl nurodymai turi būti pamatuoti, negali būti betikslės rizikos.

– Kas jus atvedė į šitą darbą?

– Į šitą darbą mane atvedė likimas. Man buvo kokie 7 metai, kai su tėvais išėjome rinkti kaukazietiškų slyvų. Pakeliui teko lipti per elektrinį piemenį ir aš netyčia užkliudžiau laidą. Mane truputį pakratė elektra. Po šito įvykio pagalvojau, kad būsiu elektrikas. Tokia buvo pati pradžia.

Galiausiai įgijau elektriko specialybę. Pradėjau nuo darbo su elektros instaliacija, bet norėjosi kopti aukščiau. Taip atėjau į ESO ir tapau operatyvinės brigados elektriku. Dabar vykstam į gedimų ar avarijos vietas, taisom ir šalinam nesklandumus.

– Jums patinka jūsų darbas?

– Taip, be abejo. Esu savo srityje, savo vietoje. Daugelis nesupranta mūsų darbo specifikos, kaip veikia elektros tinklai ir pan. Man malonu, kai aš galiu kitam padėti – taip atsiranda prasmės jausmas. Tai nėra nuobodus darbas, visada naujos situacijos, nauji įrengimai – negali sustoti, reikia nuolatos tobulinti savo žinias ir įgūdžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius