Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ESO skelbia naują išmaniųjų skaitiklių konkursą

Elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ketvirtadienį paskelbė naują išmaniųjų skaitiklių tiekėjų konkursą. Pradiniu etapu numatoma įsigyti apie 0,5 mln. vienetų skaitiklių mažiau nei planuota, o pirminės investicijos mažės apie 50-70 mln. eurų.
Avarinis namas Naujininkų gatvėje
Avarinis namas Naujininkų gatvėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

ESO teigimu, pirkimo sąlygų atnaujinimu siekiama kuo mažesnio efekto elektros energijos tarifui.

„Pirkimo sąlygose atnaujinta pirkimo apimtis ir su tuo susiję kvalifikacijos reikalavimai, todėl tiekėjai konkurse gali dalyvauti su dar aiškesnėmis ir jau galutinėmis sąlygomis. Pasirinkus nuoseklesnį, pagal suvartojimą skaidomą diegimo scenarijų, konkurso dalyviams šiame etape reikės pasirūpinti apie 1,2 mln. vnt. išmaniųjų skaitiklių poreikiu“, – teigiama ESO pranešime.

ESO teigia, kad ekspertų skaičiavimais, projektą pradedant nuo daugiausiai elektros naudojančių klientų, išmanieji skaitikliai, jau pirmajame etape, per nuotolį apskaitys apie 90 proc. visos Lietuvoje naudojamos elektros.

„Toks sprendimas kartu leis pasiekti iš esmės visas ekonomines ir socialines naudas bei sumažins pirminių investicijų apimtį apie 50-70 mln. eurų“, – argumentuoja ESO.

Operatorė pažymi, kad pirkimo konkurso atnaujinimas neturės jokios įtakos anksčiau suplanuotam išmaniųjų skaitiklių diegimo grafikui. Diegimą planuojama pradėti 2020 metų ketvirtąjį ketvirtį ir užbaigti iki 2023 metų pabaigos.

ESO, kovo pradžioje paskelbusi daugiau nei 200 mln. eurų vertės išmaniųjų elektros skaitiklių pirkimo bei sistemos IT sprendimų konkursą, buvo bent du kartus pratęsusi paraiškų pateikimo terminą. Bendrovė yra sakiusi BNS, kad terminas atidėtas potencialių dalyvių prašymu, jiems nespėjus laiku pateikti paraiškų.

ESO anksčiau skelbė, kad per penkerius metus į projektą investuos apie 219 mln. eurų.

Pasak ESO, įdiegus išmaniąją, ypač – nuotolinę apskaitą, turėtų mažėti elektros vartojimas, nes klientai galės geriau suprasti savo įpročius, priimti racionalius taupymo sprendimus, be to, mažės tinklo nuostoliai, bus galima tiksliau planuoti investicijas, sistema leis sukurti rinkos dereguliavimo (liberalizavimo) sąlygas privatiems klientams.

2017 metais įgyvendinus bandomąjį projektą, vidutinis elektros sutaupymas siekė iki 6 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius