Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Audito rūmai siūlo nukirpti Ignalinos atominės elektrinės finansavimą, o R.Šadžius nusišalino

Grėsmingą Europos Audito rūmų 2016 m. ataskaita, kurioje siūloma Lietuvą palikti vieną tvarkytis su Ignalinos atominės elektrinės uždarymu, siūloma pristatyti Seimo komitetams. Šis klausimas vėl iškilo po to, kai Bendrijos auditoriai pristatė pernai nuveiktus darbus.
apsilankymas-ardomoje-ignalinos-atomineje-elektrineje
Apsilankymas ardomoje Ignalinos atominėje elektrinėje

Europos reikalų komitetas po susitikimo su Europos Audito rūmų (EAR) nariu Rimantu Šadžiumi išreiškė nuomonę, kad su Audito rūmų ataskaita „ES atominių elektrinių uždarymo paramos programos Lietuvoje, Bulgarijoje ir Slovakijoje“ turėtų būti supažindinti kiti Seimo komitetai. Ši ataskaita itin griežta Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo atžvilgiu.

EAR primygtinai pabrėžia, kad po 2020 m. specialios branduolinių reaktorių eksploatavimo nutraukimo programos Lietuvoje, Bulgarijoje ir Slovakijoje nebeturėtų būti tęsiamos.

Taip pat auditoriai mano, kad radioaktyviosios atliekos turėtų būti tik valstybės reikalas – „eksploatavimo nutraukimo išlaidos neturėtų apimti didelio radioaktyvumo atliekų ir panaudoto kuro šalinimo išlaidų, nes už jų šalinimą atsakingos valstybės narės, ir šios išlaidos turėtų būti padengtos iš nacionalinių lėšų“, rašo auditoriai.

Ignalinos atominėje elektrinėje branduolinis kuras iki šiol netgi nėra iškrautas iš reaktoriaus. 15min jau rašė, kad panaudotą kurą planuojama iškrauti ir patalpinti laikinam saugojimui iki 2022 m., o ES finansavimas elektrinės eksploatavimo nutraukimui yra kritinis.

Išaugo išlaidų poreikis

Audito ataskaitoje konstatuojama, kad iki 2015 m. atominių elektrinių eksploatavimo nutraukimui lėšų poreikis nuo planuotų Lietuvoje, Bulgarijoje ir Slovakijoje padidėjo 40% iki 5,7 milijardo eurų.

Audito rūmai siūlytų po 2020 m. nebetęsti atominių elektrinių eksploatavimo nutraukimo paramos programų pagal dabartinį finansavimo modelį.

Jei po 2020 m. būtų nustatytas aiškus ES lėšų poreikis, finansavimas turėtų būti terminuotas, užtikrinant adekvatų nacionalinį bendrafinansavimą, turėtų būti naudojami struktūriniai ES fondai.

Seimo pranešime rašoma, kad Seimo Europos reikalų komiteto nariai sutarė, jog ataskaitai Seimo specializuotuose komitetuose turėtų būtų skiriamas deramas dėmesys.

Vis tik Europos auditoriai pripažįsta, kad branduolinė sauga yra prioritetinės svarbos klausimas visos ES gyventojams ir prašo Europos Komisiją pranešti apie tai, kas daroma siekiant užpildyti finansavimo spragą Lietuvoje. Šiuo metu vertinama, kad IAE uždarymui trūksta apie 1,5 mlrd. eurų.

Nuo sprendimo nusišalino

Lietuva yra delegavusi Europos Sąjungos Audito Rūmų narį Rimantą Šadžių, tačiau jis 15min tikino, kad nuo tokių išvadų yra nusišalinęs.

„Komentuoti tokių ataskaitos išvadų aš negaliu, nes dėl suprantamų priežasčių esu nusišalinęs nuo šios ataskaitos tvirtinimo. Audito rūmai ją patvirtino, bet aš buvau nusišalinęs ir esu nusišalinęs nuo šio klausimo“, – teigia R.Šadžius ir atsisakė komentuoti audito ataskaitos reikšmę EK sprendimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius