-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

G.Landsbergis neatlyžta: elektros boikotas – ekonominio spaudimo priemonė

Reaguodamas į Lietuvos deleguoto Europos Komisijos nario Vytenio Povilo Andriukaičio ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko Gintauto Palucko pasisakymus apie Astravo atominę elektrinę (AE), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis tikina, kad elektros boikotas yra ekonominio spaudimo priemonė – ir skausminga.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rugsėjį V.P.Andriukaitis interviu „Ekspress nedelia“ teigė, jog baltarusiai yra labiau už visus kitus susirūpinę statomos atominės elektrinės saugumu, nes savo kailiu patyrė Černobylio katastrofos padarinius. Už sveikatą ir maisto saugą atsakingas komisaras taip pat tvirtino, jog Lietuvos pareigūnai painioja ekonomiką su politika, kai sprendžia dėl elektros iš Astravo elektrinės embargo.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis antradienį teigė besistebintis tokia EK nario V.P.Andriukaičio pozicija dėl Baltarusijoje statomos Astravo AE ir LRT radijuj sakė, kad eurokomisaras savo pasisakymais negina Lietuvos interesų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Povilas Andriukaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Povilas Andriukaitis

Atsakydamas į komentarus, V.P.Andriukaitis 15min teigė, kad Astravo AE saugumas yra mūsų visų ir jo prioritetas, o dialogas tiek su Baltarusija, tiek su Rusija Lietuvai reikalingas labiau nei kitoms Europos Sąjungos (ES) šalims.

Trečiadienį socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje G.Paluckas parašė: „Yra daugybė politinių priežasčių, dėl kurių galima nepirkti elektros energijos iš būsimos Astravo elektrinės, bet nė viena jų nesusijusi su elektrinės statybos ar veiklos saugumu [...]. Čia tas atvejis, kai mažai ką gali padaryti, bet KAŽKĄ daryti reikia, nors tas KAŽKAS, apart politinio pareiškimo, daugiau jokios įtakos problemos sprendimui neturi“.

„Šiandien Astravo elektrinė yra lygiai taip pat potencialiai nesaugi, kaip ir iki sprendimo nepirkti elektros energijos“, – pridūrė jis.

Reaguodama į šiuos žodžius TS-LKD frakcija išplatino pranešimą.

„Ar Gintautas Paluckas tiek atitrūkęs nuo politinės realybės, ar tiesiog mėgina įsiteikti Baltarusijos deleguotam ES komisarui, įtakingam partiečiui, man sunku pasakyti, – cituojamas ironizuojantis TS-LKD partijos pirmininkas.

Anot G.Landsbergio, elektros boikotas yra ekonominio spaudimo priemonė, – ir skausminga.

„Astravo AE pastatyti yra paimtos paskolos, kurios išduotos įskaičiuojant pajamas, gautas eksportuojant elektrą į (ir per) Lietuvą. Lietuvos apsisprendimas nepirkti elektros ir neleisti naudotis elektros tinklais eksportui mažina planuojamą Astravo AE pelningumą, stabdo finansavimą ir tuo pačiu stabdo statybą. Lietuva viena jau šiandien padarė daug, bet dar daugiau padaryti galime kartu su kaimynais ir Europos Sąjunga“, – mano konservatorių lyderis.

Jo įsitikinimu, „ES valstybės ir institucijos jau pradeda girdėti, kad Astravo AE stabdymas turi būti vieninga ES pozicija“.

„Rosatomas“, statantis Astravo AE, turi projektų ir Europos Sąjungos narėse: Bulgarijoje ir Suomijoje. Reikia aktyviai dirbti su tomis valstybėmis informuojant juos apie pažeidimus statant elektrinę Baltarusijoje. Jų visuomenės turi žinoti, kokie yra „Rosatomo“ „saugumo“ standartai“, – ragina G.Landsbergis.

Anksčiau jis kreipėsi į S.Skvernelį su prašymu inicijuoti eurokomisaro atšaukimo procedūrą. Ministras pirmininkas pabrėžė, kad yra aiškios procedūros, kada Europos Komisijos nario įgaliojimai gali nutrūkti.

Rusijos korporacija „Rosatom“ Astravo AE stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuvos Vyriausybė nerimauja, kad jėgainė kyla nesilaikant saugumo standartų ir gali sukliudyti planams Baltijos šalių elektros sistemas sinchronizuoti su Vakarų Europa.

Lietuvos Vyriausybei patvirtinus elektros iš Baltarusijos Astravo atominės elektrinės (AE) importo blokavimo planą, Minskas pareiškė, kad taip bandoma dirbtinai kurti įtampą. Baltarusija tikina, kad statydama jėgainę, laikosi visų saugumo reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius