-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Greenpeace“: atsakomybė dėl branduolinių avarijų turi tekti reaktorių gamintojams ir operatoriams

Dėl cunamio ir tragedijos Fukušimos jėgainėje nukentėjęs Japonijos regionas dar negyvena įprastu ritmu – tūkstančiai evakuotų gyventojų negrįžo, o kai kurie niekada negrįš į savo namus. Daugelis žmonių sunkioje situacijoje atsidūrė dėl nepakankamo branduolinės energetikos pramonės reguliavimo, tvirtina tarptautinė organizacija „Greenpeace“ ir ragina sugriežtinti reaktorių tiekėjų bei operatorių atsakomybę. „Dabar dėl skylėtos sistemos našta gula ant mokesčių mokėtojų ir aukų pečių“, – rašoma „Greenpeace“ pranešime, išplatintame minint antrąsias nelaimės metines.
Po Fukušimos nelaimės japonai patyrė tokį šoką, kad nebenori atominės energetikos.
Po Fukušimos nelaimės japonai patyrė tokį šoką, kad nebenori atominės energetikos. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak organizacijos vadovo dr. Kumi Naidoo, nors nukentėjusios bendruomenės Japonijoje atsikuria ir grįžta į žemės drebėjimo bei cunamio nusiaubtas vietoves, per 160 tūkst. žmonių, evakuotų iš Daiichi atominės elektrinės (AE) regiono namo dar negrįžo, o kai kurie visai nebegrįš.

Nelaimė ne tik pareikalavo žmonių aukų ir didžiulių nuostolių. Daugelio sveikata ir saugumas iki šiol yra pavojuje dėl radiacinės taršos, žmonės kovoja, kad išlaikytų savo šeimas ir bendruomenes. Jie esą nesulaukė pakankamų kompensacijų ir paramos savo gyvenimams atkurti, mat, K.Naidoo žodžiais, atsakingoms kompanijoms leista „išsisukti nuo atsakomybės“.

„Greenpeace“ ekspertas Janas Haverkampas: „Maksimalūs VAE, kaip branduolinės jėgainės operatorės, įsipareigojimai teisiekia 400 mln. litų.“

Organizacijos padalinio Japonijoje vadovo Junichi Sato tikinimu, „beatodairiškas šalies valdžios siekis vėl paleisti atomines jėgaines rodo, kad ji neįsivaizduoja, ko nori žmonės, ir visiškai nepasimokė iš didžiausios po Černobylio branduolinės tragedijos“.

„Japonijos žmonėms ir visiems, kuriems gresia branduolinės katastrofos, reikia esminių reguliavimo pokyčių, kad reaktorių tiekėjai ir operatoriai taptų visiškai atsakingi už nelaimes. Dabar dėl skylėtos sistemos mokėti tenka mokesčių mokėtojams ir aukoms“, – cituojamas J.Sato.

Kaip teigiama pranešime, situacija teisinių įsipareigojimų ir atsakomybės prasme Lietuvoje bei Latvijoje – dar prastesnė.

„Kalbant apie kompensacijas didelės branduolinės nelaimės atveju Lietuvoje – dar blogesnė nei Japonijoje. Maksimalūs VAE, kaip branduolinės jėgainės operatorės, įsipareigojimai teisiekia 400 mln. litų, – pažymėjo “Greenpeace„ ekspertas ir konsultantas atominės energetikos bei energetikos politikos klausimais Janas Haverkampas. – Lyg Japonijoje, tokie tiekėjai, kaip „Hitachi“, GE ir „Rosatom“, paliekami laisvi nuo atsakomybės, taigi, kadangi klaidos ar dizaino trūkumai turi reikšmės didelių incidentų atveju, aukos iš Lietuvos ir Europos negalėtų iš jų tikėtis jokios kompensacijos.“

Šiuo metu Japonijoje išjungti beveik visi branduoliniai reaktoriai.
Šiuo metu Japonijoje išjungti beveik visi branduoliniai reaktoriai.

Todėl „Greenpeace“ paragino vyriausybes taip pakeisti įsipareigojimų branduolinėje energetikoje sistemą, kad reaktorių operatoriai būtų visapusiškai atsakingi už avarijas.

Jau kiek anksčiau „Greenpeace“ kartu su savo padaliniu Centrinėje ir Rytų Europoje buvo paraginusi „Hitachi“, kuri ne tik gamino avariją patyrusios Daiichi jėgainės reaktorius, bet buvo pasirinkta reaktoriaus naujai Visagino AE tiekėja, sustiprinti savo produktų energetinį efektyvumą ir atsinaujinančios energetikos plėtrą.

Be to, „Hitachi“ paprašyta pasitraukti iš VAE projekto ir nebandyti „sumenkinti 2012 m. spalio 14 d. referendumo, kuriame Lietuvos gyventojai išreiškė aiškią opoziciją branduolinės energetikos vystymui savo šalyje, rezultatų“.

VIDEO: Fukušimos tragedijos pasekmės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius