Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Šimonytė sureagavo į rusišką pėdsaką Lietuvos-Lenkijos dujotiekyje

15min portalas sekmadienį pranešė, kad Lietuvos dujų perdavimo sistemų operatorė „Amber Grid“ pareiškė pretenziją Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) pagrindinei rangovei „Alvorai“ dėl jame galimai sumontuotų rusiškų jungiamųjų alkūnių. Premjerė Ingrida Šimonytė 15min teigė, kad išaiškėjus, jog rangovas tinkamai nevykdė savo įsipareigojimų, užsakovas privalo padaryti viską, kad trūkumai būtų pašalinti.
Skirmantas Lisauskas/BNS nuotr. Ingrida Šimonytė
Skirmantas Lisauskas/BNS nuotr. Ingrida Šimonytė

Kaip sekmadienį pranešė 15min, praėjusią savaitę valstybės įmonė „Amber Grid“ pateikė pretenziją pagrindinei GIPL dujotiekio atkarpos Lietuvoje rangovei statybų bendrovei „Alvora“ dėl nustatytų defektų dujotiekyje ir sutarties pažeidimų.

Pareikalauta ištaisyti nustatytus trūkumus – pateikti detalių dokumentus, pratęsti banko garantijos galiojimą iki liepos, o jei šie reikalavimai nebus įgyvendinti – bankai perves garantiją „Amber Gridui“. Bendra garantijos vertė siekia 7 mln. eurų.

Pirmadienį „Amber Grid“ patvirtino, kad pateikė pretenziją „Alvorai“.

Alkūnių, dėl kurių kilmės yra keliami klausimai, dujotiekyje yra apie pusantro šimto. Jų bendra vertė – apie 300 tūkst. eurų.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Paviršiuje sumontuotų jungiamųjų alkūnių vizualinė apžiūra Jauniūnų stotyje
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Paviršiuje sumontuotų jungiamųjų alkūnių vizualinė apžiūra Jauniūnų stotyje

Premjerė Ingrida Šimonytė pirmadienį 15min sakė, kad užsakovas privalo ištaisyti trūkumus.

„Kaip jau esu minėjusi komentare Jūsų portalui anksčiau, situacija man yra žinoma, atliekamų tyrimų aplinkybės taip pat. Šiuo metu tyrimus atlieka prokuratūra ir Valstybinė energetikos reguliavimo taryba, todėl išsamesni komentarai galės būti pateikti atlikus tyrimus ir pateikus išvadas. Šiuo metu galiu pakomentuoti tiek, kad išaiškėjus, jog rangovas tinkamai nevykdė savo įsipareigojimų, užsakovas privalo padaryti viską, kad trūkumai būtų pašalinti, ko, mano žiniomis, ir yra imtasi“, – teigiama I.Šimonytės komentare.

Įtarimai, kad sumontuotos rusiškos detalės kelti jau ne pirmus metus

15min Tyrimų skyrius dar praėjusių metų birželį skelbė kartu su tarptautiniais partneriais atliktą žurnalistinį tyrimą apie įtariamas GIPL dujotiekio dalių dokumentų klastotes, rusiškus pėdsakus jose ir aplaidžią dujotiekio statybų priežiūrą.

VIDEO: Redaktorė paaiškina: kodėl Lietuvos–Lenkijos dujotiekyje – rusiškos detalės?

Pagrindinė keltų įtarimų versija – prisidengdama suklastotais Lenkijos įmonės „Tasta Armatura“, Rumunijos įmonės „Sara SRL“ ir Latvijos įmonės „Conti“ išduotais sertifikatais, „Alvora“ dujotiekyje galėjo sumontuoti Rusijos koncerno „ChelPipe“ įmonėje pirktas jungiamąsias dalis.

Rusijos karinę infrastruktūrą remiantis „ChelPipe“ siejamas su į sankcijas įtrauktu Rusijos oligarchu Dmitrijumi Pumpianskiu. Beje, penktadienį JAV paskelbė sankcijas ir D.Pumpianskio įkurtai didžiausiai Rusijos plieninių vamzdžių gamintojai „TMK“ – „ChelPipe“ savininkei.

15min Tyrimų surinktais duomenimis, įtarimai dėl neaiškios, numanomai rusiškos, dujotiekio GIPL jungiamųjų detalių kilmės pasitvirtino. Tokių plieno alkūnių vamzdyne – apie pusantro šimto, jų bendra vertė 300 tūkst. eurų.

Tikina, kad saugumui įtakos neturės

„Amber Grid“ tikina, kad sertifikavimo trūkumai neturi įtakos dujotiekio saugumui.

„GIPL dujotiekio saugumą patikrino išorės ekspertai – jis nekelia abejonių. Planuojama atlikti dažnesnius dujotiekio patikrinimus“, – rašoma pranešime.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis pradėjo veikti pernai gegužės 1 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius