-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

I.Šimonytė tikisi, kad iki gruodžio su Švedija bus susitarta dėl elektros „viršpelnių“

Premjerė Ingrida Šimonytė tikisi, kad iki gruodžio 1 dienos Lietuvai pavyks pasiekti susitarimą su Švedija, iš kur Lietuva importuoja daugiausiai elektros, dėl pasidalijimo perteklinėmis elektros gamintojų pajamomis.
Elektros jungiklis
Elektros jungiklis / 123RF.com nuotr.

„Manau, kad tas susitarimas bus pasiektas. Tam dar reikės tam tikrų teisės aktų patikslinimų. Yra dirbama, dirba abiejų valstybių reguliatoriai, ministrai ir aš neabejoju, kad tas susitarimas bus pasiektas“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė I.Šimonytė.

„Kaip pačiame reglamente yra parašyta, jeigu būtų kažkokių sunkumų, tada tuos sunkumus išspręsti imasi Europos Komisija“, – teigė premjerė.

Europos Sąjungos energetikos ministrai rugsėjo pabaigoje nusprendė, kad bus perskirstomos pigiai vėjo, saulės, branduolinę ar vandens energiją bei lignitą (rusvąją anglį) gaminančių įmonių perteklinės pajamos, nustatant 180 eurų už megavatvalandę kainos lubas.

Briuselyje pritvirtintame reglamente teigiama, jog tarp 100 proc. nuo elektros importo priklausančios ir pagrindinės elektrą jai eksportuojančios šalies iki gruodžio 1 dienos, padedant EK, turės būti pasirašyta sutartis dėl pasidalijimo surinktomis perteklinėmis elektros gamintojų pajamomis.

Energetikos ministras Dainius Kreivys anksčiau neatmetė, kad šios tvarkos gali ir neprireikti, tačiau pabrėžė, jog ją būtina turėti. Anot jo, elektrą gaminančių įmonių vadinamieji viršpelniai vėl taptų aktualūs, jei elektros kaina grįžtų į buvusias aukštumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius