Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ignitis“: dujų poreikis šiemet mažės, infrastruktūros regione pakanka

Lietuvos gamtinių dujų vartojimas šiemet turėtų mažėti 6 proc., o regiono dujų infrastruktūros pakanka ar „netgi yra per daug“ užtikrinant jo poreikį, sako elektros ir dujų tiekėjos „Ignitis“ atstovė.
Kylančios dujų kainos
Dujos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Lietuvoje ženkliai traukęsis jų (dujų – BNS) poreikis ir toliau mažėja. Netgi darant prielaidą, kad „Achemos“ trąšų gamykla paskutinį šių metų ketvirtį dirbs pilnu pajėgumu, mes nepasiekiame praėjusių metų lygio“, – nuotolinėje „Ignitis“ konferencijoje ketvirtadienį teigė įmonės Dujų didmeninės prekybos departamento vadovė Asta Virbickienė.

„Natūralu, kad didžiausia įtaka yra gamtinių dujų kainų, kuri keičia vartotojų įpročius“, – pridūrė ji.

Rugsėjo pabaigoje Jonavos azoto trąšų gamybos bendrovė „Achema“ atnaujino ilgiau nei metus sustabdyto antrojo amoniako gamybos cecho veiklą. Pasak A.Virbickienės, dėl to rugsėjį Lietuvoje buvo didesnis dujų poreikis.

Dujų perdavimo sistemos operatorės „Amber Grid“ duomenimis, Lietuva 2022 metais suvartojo 15,6 teravatvalandės (TWh) dujų, arba 35 proc. mažiau nei 2021 metais (24 TWh). Tuo metu pirmąjį šių metų pusmetį suvartota 6,3 TWh dujų, arba 34 proc. mažiau (9,6 TWh).

A.Virbickienė pažymėjo, kad Baltijos šalių regione esančios dujų infrastruktūros pakanka užtikrinti jo dujų poreikį.

„Labai akivaizdu, jog tiek prieš karą esantis regiono dujų poreikis, tiek dabartinis juo labiau, yra tokie, kurių pilnam užtikrinimui mūsų infrastruktūros vienetų pakanka ir netgi yra per daug“, – teigė A.Virbickienė.

„Šiandieninėje situacijoje Suomija yra izoliuota turbūt bent pusmečiui. Tačiau tai situacijos nekeičia ir tai reiškia, kad gamtinių dujų tiekimas tiek visame regione bendrai, tiek atskirai Suomijoje ir Baltijos šalyse yra pakankamas“, – pridūrė ji.

„Igničio“ atstovė pažymėjo, kad Suomijos Inku SGD terminalas buvo reikšmingas sprendimas bei yra „pagrindinis elementas, be kurio suomiams būtų daug liūdniau“.

Pasak A.Virbickienės prasidėjus karui Ukrainoje ir Europos Sąjungai diversifikavus dujų importą suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) dalis Bendrijos dujų portfelyje padidėjo nuo penktadalio iki beveik pusės.

„Taip pat tai reiškia, kad Europa tampa daug jautresnė pasauliniams SGD rinkų pokyčiams, ką rodytų pastarieji pavyzdžiai, kaip Australijos SGD gamyklos darbuotojų streikas ar „Hamas“ veiksmai Izraelyje, dėl kurių buvo sustabdyta keletas netoli Gazos Ruožo esančių dujų gręžinių“, – sakė A.Virbickienė.

„Europa neimportuoja dujų nei iš Australijos, nei iš Izraelio, tačiau TTF gamtinių dujų indeksas reaguoja į kiekvieną iš šių žinučių“, – sakė „Igničio“ atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius