Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kainų komisijos pastabų sulaukusi „Litgrid“ teigia laiku teikianti informaciją elektros biržai

Elektros perdavimo operatorė „Litgrid“ pažeidė Europos Sąjungos taisykles, per „Nord Pool“ elektros biržą vėluodama pateikti informaciją apie elektros pralaidumų pokyčius, paskelbė Kainų komisija.
Elektros perdavimo sistemos operatorius LITGRID
Elektros perdavimo sistemos operatorius LITGRID / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tačiau žalos dėl vadinamojo „Remit“ reglamento pažeidimo rinka nepatyrė, todėl komisija įpareigojo bendrovę ištaisyti klaidas. „Litgrid“ teigia jau sutvarkiusi sistemas ir tikisi, kad daugiau vėlavimo nebebus.

„Komisija konstatavo, kad „Litgrid“ 2014–2016 metais netinkamai informavo rinkos dalyvius apie pralaidumų pasikeitimus. Tačiau tokie „Litgrid“ veiksmai nesukėlė tiesioginės žalos rinkos dalyviams. Komisija įpareigojo „Litgrid“ per 60 dienų informuoti apie veiksmus, kurie padėtų išvengti tokio pobūdžio pažeidimų“, – rašoma komisijos pranešime.

„Litgrid“ atstovė Vilija Railaitė BNS nurodė, kad nuo per dvejus metus užfiksuota 11 klaidų, kai informacija apie įvykį buvo pateikta vėliau nei per valandą.

„Esminė įvykio informacija, tai yra – tarptautinių jungčių pralaidumo ribojimo laiko pradžia, pabaiga ir trukmė buvo nurodoma teisingai. Faktinės žalos elektros rinka ar rinkos dalyviai nepatyrė“, – BNS teigė V.Railaitė.

Pasak jos, 2016 metų vasarą „Litgrid“ ėmė papildomai mokyti darbuotojus, įdiegė papildomas priemones, taip pat patobulinta „Nord Pool“ sistema, todėl nuo 2016 metų rugsėjo 27 dienos nebuvo nė vieno klaidingo informacijos paskelbimo atvejo.

Kaip aiškino V.Railaitė, elektros perdavimo operatoriai per biržą turi paskelbti skubius pranešimus apie didesnius nei 100 MW tarptautinių jungčių pralaidumo pokyčius. Tai reikia padaryti per valandą.

„Remit“ yra Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas, draudžiantis piktnaudžiavimą rinka, reikalauja efektyviai ir laiku teikti informaciją rinkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius