Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvija siekia anuliuoti Vašingtono arbitražo sprendimą ginče su „E-energija“

Latvija paprašė anuliuoti 2017 metais priimtą tarptautinio investicinių ginčų arbitražo (ICSID) Vašingtone sprendimą Latvijos ginče su Lietuvos bendrove „E-energija“, BNS informavo Latvijos valstybės kanceliarija.
Virginijus Strioga
Virginijus Strioga / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Valstybės kanceliarijos atstovai teigia, kad Vašingtono arbitražas anksčiau nagrinėjo Lietuvos įmonės ieškinį prieš Latviją pagal 1996 metų vasario 7 dieną pasirašytą Latvijos-Lietuvos susitarimą dėl investicijų skatinimo ir apsaugos.

ICSID Latvijos skundą užregistravo rugsėjo 4 dieną. Latvijos prašymą nagrinės trijų narių specialusis komitetas.

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankui (ERPB) bei verslininkui Virginijui Striogai priklausanti „E-energija“ arbitraže laimėjo ginčą dėl Rėzeknės miesto sprendimo anksčiau laiko iš bendrovės atsiimti šildymo tinklų kontrolę. ICSID 2017-ųjų gruodį nusprendė, kad Latvija privalo „E-energijai“ sumokėti 3,7 mln. eurų kompensaciją, nors lietuvių įmonė reikalavo 7,24 mln. eurų kompensacijos.

ICSID sprendimu, Latvijos valstybė yra atsakinga už Rėzeknės savivaldybės veiksmus prieš investuotojus, todėl kompensaciją už pasisavintą turtą sumokėti buvo įsakyta būtent Latvijos valstybei.

Pagal 30-ies metų trukmės sutartį su Rėzeknės savivaldybe „E-energija“ nuo 2004-ųjų vykdė investicijas į miesto šilumos tinklų atnaujinimą. Tačiau 2008 metais savivaldybė įvedė nepaprastąją padėtį, nutraukė ilgalaikę nuomos sutartį, pasisavino atnaujintą turtą bei visus įmonės aktyvus, nesumokėdama už tai jokios kompensacijos.

„E-energija“ su Latvija dėl kompensacijos derėjosi dvejus metus, bet šalims susitarimo pasiekti nepavyko. 2012-aisiais lietuvių įmonė kreipėsi į Vašingtono arbitražą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius