Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos premjeras: naftos tiekimas Baltarusijai per Latvijos uostus galimas

Latvijos premjeras Krišjanis Karinis Minske patvirtino naftos tiekimo Baltarusijai per Latvijos uostus galimybes.
Krišjanis Karinis
Arturas Krišjanis Kariniu / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Viena vertus, galima eksportuoti Baltarusijos naftos produktus per Latvijos uostus. Tačiau galime aptarti ir kitą galimybę – naftos importą į Baltarusiją per Latviją iš viso pasaulio. Tokias galimybes mes jau aptarinėjame“, – po susitikimo su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka žurnalistams sakė Latvijos premjeras.

„Be abejo, šį klausimą turi išnagrinėti bendrovės, nes verslas turi būti abipusiai naudingas. Tame įžvelgiame puikias galimybes tiek Latvijai, tiek ir Baltarusijai“, – tęsė K.Karinis.

Paklaustas konkrečiai, kada galima tikėtis tokių susitarimų, Latvijos premjeras pareiškė: „Šį klausimą vertėtų užduoti bendrovėms. Kalbant apie vyriausybę, ji yra labai suinteresuota plėtoti verslo galimybes.“

Baltarusija antradienį pranešė išsiuntusi naftos importo pasiūlymus Baltijos šalims, Lenkijai, Ukrainai, Kazachstanui ir Azerbaidžanui.

„Tai praktinis klausimas. Reikia bendrauti su terminalais, geležinkelio bendrovėmis, kurios vykdytų šį tiekimą“, – pridūrė K.Karinis.

„Kalbant apie Latvijos poziciją, esame suinteresuoti labiau ilgalaikiu bendradarbiavimu. Tuo atveju galima planuoti verslą, o tai leidžia mažinti kainas, ir tai yra gerai visoms susijusioms šalims“, – pabrėžė Latvijos vyriausybės vadovas.

Baltarusija antradienį pranešė išsiuntusi naftos importo pasiūlymus Baltijos šalims, Lenkijai, Ukrainai, Kazachstanui ir Azerbaidžanui. Minskas pripažino, kad derybos su Maskva dėl naftos importo kol kas be rezultatų. A.Lukašenka nurodė, kad nafta į Baltarusiją iš kitų šalių gali būti tiekiama geležinkeliais arba panaudojant naftotiekio „Družba“ atbulinę eigą.

Pagrindinis Rusijos naftos eksporto į Europą koridorius „Družba“ Baltarusijoje atsišakoja Vakarų kryptimi į Lenkiją, Vokietiją ir Pietų kryptimi į Ukrainą, Vengriją, Slovakiją, Čekiją. Trečioji, šiaurinė „Družba“ atšaka (vamzdynai Polockas-Biržai-Mažeikiai ir Polockas-Ventspilis) nenaudojama nuo 2006-ųjų, tačiau vis dar techniškai įmanoma ją pradėti eksploatuoti naftos perpumpavimui priešinga kryptimi.

Rusija Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų aprūpinimą žaliava nutraukė sausio 1-ąją, šalims nesutarus dėl kainos. Tiekimas tik iš dalies buvo atnaujintas po kelių parų, smarkiai sumažintomis apimtis.

Abi baltarusių naftos perdirbimo įmonės dabar dirba minimalia apkrova, leidžiančia užtikrinti technologinį perdirbimo ciklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius