-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 04 /12:50

Lietuvos elektros energetikos sistema valdoma iš naujo centro

Vilniuje trečiadienį oficialiai atidarytas naujas elektros perdavimo sistemos valdymo ir duomenų centras. Užbaigus tinklų sinchronizavimo su Europa projektą, Lietuva iš jo  savarankiškai valdys energetikos sistemos dažnį. Dabar jis valdomas iš Maskvos, nes Baltijos šalys yra bendroje sistemoje su Rusija ir Baltarusija.  
„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas
„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Centrą atidarė premjeras Saulius Skvernelis, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas.

S.Skvernelio teigimu, centro atidarymas yra simbolinis, bet esminis įvykis, kalbant apie Lietuvos elektros energetikos sistemos saugumą – tiek fizinį, tiek kibernetinį. Kartu, anot jo, tai yra svarbus žingsnis, Lietuvai toliau sėkmingai įgyvendinant sinchronizavimo projektą.

„Simboliška, kad pagaliau perėjus nuo dešimtmečių kalbų, mes esame, galima sakyti, finišo tiesiojoje – 2025 metais čia bus valdoma Lietuvos elektros energijos sistema, dažnis ir to nedarys Maskva, ne Maskvos dispečerinėje, kas yra daroma šiandien“, – atidarymo renginyje kalbėjo S.Skvernelis.

Ž.Vaičiūno teigimu, sistemos valdymo ir duomenų centras yra instrumentas įgyvendinant energetinę šalies nepriklausomybę.

„Statybos darbai truko pusantrų metų, pastatytas laiku, tai tikiuosi, kad bendromis pastangomis sinchronizacijos projektas taip pat bus įgyvendintas laiku, tai yra 2025 metais“, – sakė Ž.Vaičiūnas

Pasak jo, Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos bendradarbiavimas energetikoje šiuo metu ypač stiprus, o naujasis centras yra dar vienas patvirtinimas, kad sinchronizavimo projektas virsta realybe.

„Iš čia Lietuva patikimai, saugiai ir, svarbiausia, savarankiškai valdys savo energetikos sistemą“, – „Litgrid“ pranešime sakė Ž.Vaičiūnas.

D.Virbickas teigė, kad nors centre valdymo sistema, duomenų perdavimo tinklai izoliuoti nuo išorės, bet kibernetinė sauga yra nuolatinis procesas, tad ir pasiruošimas grėsmėms turi būti visuomet aukščiausio lygio.

„Būtent iš čia, iš tos kapsulės, kuri tiesiai po mumis, – betoninė kapsulė, pastatyta pagal aukščiausius saugumo reikalavimus, – yra duomenų centras ir valdymo centras, iš čia valdysime dažnį – po 80 metų pertraukos savarankiškai (...) Šį pastatą drąsiai galime vadinti išmaniu“, – žurnalistams sakė D.Virbickas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daivis Virbickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daivis Virbickas

„Litgrid“ į naują būstinę jau įsikėlė pernai gruodį. Pasak operatorės, naujasis valdymo centras užtikrins stabilų ir saugų šalies energetikos sistemos darbą bei energijos perdavimo srautų valdymą, taip pat aukštesnį fizinės bei kibernetinės saugos lygį.

„Litgrid“ teigimu, 5600 kv. metrų ploto keturių aukštų pastatas atitinka strateginių įmonių ir įrenginių fizinės saugos reikalavimus. Jame įrengta 230 darbo vietų. „Litgrid“ dirba apie 300 žmonių.

2018 metų rugpjūtį, prie vakarinio aplinkkelio ir Pilaitės prospekto, paskelbta projekto pradžia. Investicijos į jį siekia 11,2 mln. eurų (be PVM). Projektas finansuotas „Litgrid“ lėšomis.

2015 metų rugsėjį projektą Vyriausybė pripažino valstybei svarbiu ekonominiu projektu. Centrą statė konkursą laimėjusi Vilniaus statybos bendrovė „Conresta“.

Iki šiol „Litgrid“ sistemos valdymo centras buvo įsikūręs Vilniaus centre, A.Juozapavičiaus gatvėje.

Šiuo metu Lietuvos ir kitų Baltijos šalių elektros energetikos sistemos dažnis yra valdomas iš dispečerinės Maskvoje. Iki 2025 metų Lietuva, Latvija ir Estija ketina sinchronizuoti savo tinklus su žemyninės Europos tinklais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius