Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marošas Šefčovičius: energetinę priklausomybę nuo Rusijos reikia mažinti

Už energetikos sąjungą atsakingas Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius trečiadienį pabrėžė atsinaujinančių energijos šaltinių vystymo svarbą, susiejęs tai su per didele Europos priklausomybe nuo rusiškų dujų.
Marošas Šefčovičius
Marošas Šefčovičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dar svarbiau imtis visų būtinų priemonių, kai šiandien mes žinome, kad maždaug du trečdalius dujų, kurių suvartoja Europa, sudaro importuojamos dujos. Mes konstatuojame, kad nuosavas gavybos lygis mažėja ir kad dujų importas, kaip to pasekmė, artimiausiais metais tik augs. Ir čia kyla rusiškų dujų tiekimo problema. Rusiškų dujų dalis bendrame neeuropietiškame importe yra akivaizdžiai didžiausia, nes sudaro maždaug 40 proc.“, – per trečiadienį Briuselyje įvykusi Europos Parlamento Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komiteto posėdį sakė M.Šefčovičius.

„Iš to galima daryti išvadą, kad santykiai su Rusija energetikos srityje vaidina svarbų vaidmenį mūsų išoriniuose energetiniuose ryšiuose“, – pažymėjo komisaras ir pridūrė, kad itin stengiamasi garantuoti energetinį saugumą ir mažinti priklausomybę.

Tuo tarpu M.Šefčovičius pripažino, kad būtina išlikti realistais ir pragmatiškais ir išlaikyti stabilius santykius su dujas importuojančiomis trečiosiomis šalimis, vaidinančiomis svarbų vaidmenį Europos ekonomikoje.

Komisaras taip pat kalbėjo ir apie energetinę Ukrainos padėtį bei dujų tranzito problemą. „Ukraina – mūsų artimas strateginis partneris. Tai Europos Sąjungos kaimynė, partnerė daugelyje sektorių, įskaitant ir energetiką“, – pabrėžė jis.

M.Šefčovičius taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Ukraina – svarbi rusiškų dujų tranzito į Europą dalis. Jis taip pat priminė apie 2006 ir 2009 metais kilusius rusiškų dujų tiekimo į ES šalis sutrikimus, kurie atskleidė ES šalių pažeidžiamumą.

„Turime pripažinti, kad nepaisant visų problemų prie rytinės Ukrainos sienos, šis tranzito sektorius pastaraisiais metais gerai funkcionavo“, – sakė M.Šefčovičius.

Jis pažymėjo, kad įtempti Rusijos ir Ukrainos santykiai, kuriuos ypač pablogino „Rusijos įvykdyta Krymo aneksija ir siaubingas konfliktas Rytų Ukrainoje“, turi tiesioginių pasekmių energetinei situacijai Ukrainoje bei Europoje.

Saugumas priklauso nuo skaidrios rinkos

Kalbėdamas EP komitete M.Šefčovičius taip pat pareiškė, kad energetinis saugumas Europoje priklauso nuo skaidrios ir gerai funkcionuojančios rinkos, įskaitant ir vidaus rinką.

„Mūsų teisinės sistemos tikslas yra būtent išvengti bet kokio disbalanso ir piktnaudžiavimo“, – sakė komisaras.

Dėl to jis priminė apie Europos Komisijos pasiūlymus dėl Europos dujų direktyvos pataisų. Ataskaitą šiuo klausimu EP komitetas patvirtino anksčiau trečiadienį.

„Europos Komisijos praėjusių metų lapkritį pasiūlytų dujų direktyvos pataisų tikslas yra patikslinti, kad Europos teisė energetikos srityje yra taikoma visoms dujotiekių jungtims su trečiosiomis šalimis, ir taip yra iki ES jurisdikcijos ribos“, – paaiškino M.Šefčovičius.

„Tai yra skirta tam, kad galėtume sekti, jog visi vamzdynai, patenkantys į Europos Sąjungos teritoriją, atitinka ES taisykles. Tai turi būti vamzdynai, kurie funkcionuos visiškai skaidriai, bus prieinami kitiems operatoriams ir veiks efektyviai“, – pabrėžė už energetikos sąjungą atsakingas Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas.

Jis taip pat priminė EK pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio žodžius, kad atnaujinta dujų direktyva – tai svarbus etapas užbaigiant energetikos sąjungos kūrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius