-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministerija žada sprendimą, kaip toliau plėtoti komercinius saulės parkus

Valstybei pernai apribojus komercinių saulės elektrinių plėtrą, o verslui siūlant atsisakyti ją stabdančios dviejų gigavatų (GW) ribos, Energetikos ministerija žada jau artimiausiu metu Vyriausybei pateikti siūlymą, kaip toliau plėtoti tokias elektrines.
Saulės elektrinė
Saulės elektrinė / Tomasz Trybus/Scanpix

„Sparčiai išaugus saulės elektrinių paklausai, suprantame vystytojų norą išnaudoti galimybę verslo plėtrai. Atlikus technologinį ir ekonominį vertinimą, artimiausiu metu Vyriausybei bus pateiktas siūlymas dėl tolesnės saulės elektrinių plėtros“, – BNS perduotame komentare sakė viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.

Pasak jos, Seimui priėmus atsinaujinančios energetikos proveržio paketą atsivėrė galimybės sparčiau statyti tiek saulės, tiek vėjo elektrines. Tačiau tinklo pajėgumai yra riboti, o stabiliam jo veikimui būtina tiek saulės, tiek vėjo gamyba – dėl to įstatymu buvo numatytos kvotos.

„Energetikos ministerija laikosi pozicijos, kad (...) dalis tinklo pajėgumų turi būti skiriama ne tik komercinių saulės parkų vystytojams, bet ir gaminantiems vartotojams, savivaldybėms, energetinėms bendrijoms, energetinį skurdą patiriantiems asmenims“, – teigė viceministrė.

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos (LAIEK) vadovas Martynas Nagevičius antradienį Seime vykusioje diskusijoje siūlė atsisakyti dviejų GW ribos, trukdančios šios atsinaujinančios energetikos rūšies plėtrai.

M.Nagevičiaus teigimu, atsisakyti šios ribos galima nebūtinai keičiant įstatymą – užtektų Vyriausybės sprendimų dėl tolesnės saulės energetikos plėtros: „Galima poįstatyminiais aktais visa tai išspręsti nekeičiant įstatymo“.

Atsinaujinančios energetikos plėtros bendrovės „Green Genius“ vadovas Ruslanas Sklepovičius apribojimus komerciniams saulės parkams pavadino „brutualiu rinkos sustabdymu“. Anot jo, Lietuva dėl to gali prarasti apie 3 mlrd. eurų užsienio investicijų.

„Aura Power“ partnerės Lietuvoje „Rene Group“ vadovas Aistis Radavičius diskusijoje sakė, kad apribojimas yra technologiškai nepagrįstas ir, anot jo, pažeidžia Konstituciją ir Konkurencijos įstatymą.

Pernai Seimo priimtos Atsinaujinančių išteklių energetikos pataisos nustatė, kad komercinių saulės elektrinių suminė įrengtoji galia negali viršyti 2 GW, o ją pasiekus neišduodami leidimai prijungti jas prie tinklo.

Dėl to naujų saulės elektrinių projektų vystytojai buvo priversti stabdyti darbus ir investicijas.

Portalas vz.lt skelbė, kad gruodžio 29 dieną VERT viešai paskelbė kol kas dar nepatvirtintą sąrašą, kuriame pateikiami papildomus reikalavimus atitikę projektai, kurių bendra galia siekia beveik 3,33 GW.

Juos įvertinus pagal VERT pasirinktą pirmumo principą „pirmas atėjai, pirmas gavai“ ir pagal ketinimų protokolų pasirašymo datą, Lietuvoje vietos lieka tik 6 didesniems saulės parkams. Todėl reikalavimus atitikę, bet už borto likę saulės parkų vystytojai grasina teismais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius