-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nafta atpigo daugiau kaip 2 proc.

Naftos kainos antradienį smunka, nes investuotojai vis labiau abejoja, ar tolesnis jų kilimas būtų pagrįstas, ypač atsižvelgiant į tai, kad Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) šalių gavyba lapkritį pasiekė rekordinį lygį.
Nafta
Nafta / „Scanpix“/AP nuotr.

Vasario mėnesio ateities sandorių „Brent“ kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios smuko 1,21 JAV dolerio, arba 2,2 proc., iki 53,73 JAV dolerio už barelį.

O sausio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) nusileido 1,28 JAV dolerio, arba 2,47 proc., iki 50,51 JAV dolerio už barelį.

Agentūros „Bloomberg“ atliktos analitikų, naftos ir laivybos įmonių apklausos duomenimis, bendra OPEC šalių gavyba, spalį, patikslintais duomenimis, sudariusi 33,96 mln. barelių per dieną, lapkritį padidėjo iki rekordinių 34,16 mln. barelių per dieną.

2017 metais nafta gali pabrangti iki 60–70 JAV dolerių už barelį, o 2018 metais „juodojo aukso“ kainos gali užkopti net iki 85 JAV dolerių už barelį.

Labiausiai – 170 tūkst. barelių per dieną – gavybą padidino Angola. Nigerija ir Libija gavybą kartu padidino 140 tūkst. barelių per dieną, o šioms dviem šalims kartelio susitarimas dėl gavybos ribojimo nebus taikomas.

Tuo tarpu Irano gavyba beveik nepakito ir sudarė 3,67 mln. barelių per dieną, o Saudo Arabijos gavyba sumažėjo 50 tūkst. barelių per dieną iki 10,53 mln. barelių per dieną.

Apskritai rinkoje vyrauja teigiamos nuotaikos, kurias palaiko OPEC planai sumažinti gavybą ir subalansuoti rinką. Tačiau yra ir abejonių, ar kitos naftą išgaunančios šalys parems šiuos planus. Nuo lapkričio 30 dienos, kuomet OPEC susitarė dėl gavybos sumažinimo, „Brent“ pabrango jau beveik 19 procentų.

Gruodžio 10 dieną Vienoje įvyks OPEC ir karteliui nepriklausančių šalių susitikimas, kuriame šiuos nepriklausomus naftos gamintojus bus siekiama įtikinti kartu sumažinti savo gavybą 600 tūkst. barelių per dieną. Be Rusijos, kuri jau pareiškė esanti pasirengusi apriboti gavybą, dalyvauti derybose dėl gavybos sumažinimo turėtų Azerbaidžanas, Omanas ir Bahreinas, taip pat galbūt Meksika, Kazachstanas, Brunėjus, Kolumbija ir Egiptas.

OPEC sieks, kad kiekviena iš šių šalių prisiimtų aiškius įsipareigojimus ir sutiktų, kad būtų stebimi jos gavybos rodikliai.

Tuo tarpu fondų valdymo įmonės „Andurand Capital Management“ steigėjas ir vadovas Pierre'as Andurandas interviu agentūrai „Bloomberg“ pareiškė, kad rinka dar nėra visiškai įsitikinusi, jog OPEC šalys sumažins naftos gavybą.

Jo skaičiavimais, 2017 metais nafta gali pabrangti iki 60–70 JAV dolerių už barelį, o 2018 metais „juodojo aukso“ kainos gali užkopti net iki 85 JAV dolerių už barelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius