Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos kainos gali kristi žemiau 40 JAV dolerių už barelį

Pastaraisiais mėnesiais labiausiai nuo 2008 metų krizės smukusios naftos kainos gali dar sumažėti ir analitikai neatmeta galimybės, kad „juodasis auksas“ kainuos mažiau nei 40 JAV dolerių už barelį.
Naftos pramonė
Naftos pramonė / 123rf.com nuotr.

Pasak agentūros „Bloomberg“, nuo tolesnio naftos kainų smukimo ypač nukentėtų Rusija, Iranas, Nigerija ir Venesuela.

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) sprendimas nemažinti bendros gavybos kvotos yra „didelis sukrėtimas Karakasui, sukrėtimas Teheranui ir Abudžai“, mano tyrimų įmonės IHS vicepirmininkas ir konsultacijų įmonės „Cambridge Energy Research Associates“ (CERA) steigėjas Danielis Yerginas.

Prie 100 JAV dolerių už barelį siekiančių naftos kainų pripratę naftos gamintojai nediversifikavo ekonomikos arba tai darė pernelyg lėtai.

Prie 100 JAV dolerių už barelį siekiančių naftos kainų pripratę naftos gamintojai nediversifikavo ekonomikos arba tai darė pernelyg lėtai, teigia ekonomistai, įspėjantys apie mažų naftos kainų grėsmę visais lygmenimis, įskaitant socialinį.

Nuo metų pradžios naftos kainos sumažėjo daugiau kaip trečdaliu, tačiau teoriškai kainos gali smukti tol, kol pasieks gavybos esamuose gręžiniuose savikainos lygį.

Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) skaičiavimais, gavyba Šiaurės Dakotos Bakeno naftos regione – o būtent ją, dalies ekspertų nuomone, siekia sustabdyti OPEC valstybės narės, – nebebūtų pelninga, jeigu kainos nusileistų iki 42 JAV dolerių už barelį.

TEA duomenimis, Kuveitui, Katarui ir JAE užtektų maždaug 70 JAV dolerių barelio kainos biudžetui subalansuoti. Tuo tarpu Iranui reikalinga 136 JAV dolerių kaina, Venesuelai ir Nigerijai – 120 JAV dolerių kaina, o Rusijai – 101 JAV dolerio kaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius