Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas etapas Lietuvos energetikoje: ką reiškia konkurencinga elektros rinka? Įžvalgomis dalijasi tie, kurie netrukus varžysis dėl kiekvieno mūsų

Lietuvos energetikos istorijoje prasideda naujas etapas – nuo 2021 m. visi privatūs elektros vartotojai galės savarankiškai pasirinkti elektros tiekėją ir keisti jį, kada panorėję. Iki šiol elektrą pirkome iš visuomeninio tiekėjo, o jos kainą nustatė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba. Dabar elektros tiekimo paslaugą galės siūlyti įvairios bendrovės, kurios, be konkurencingos kainos, tikėtina, kad pasiūlys ir daug kitų vartotojui naudingų paslaugų.
V.Koryzna, D.Montvila ir M.Giga
Vytenis Koryzna, Darius Montvila, Martynas Giga / Asmeninės nuotr./15min koliažas

Apie tai, ko tikėtis elektros rinkoje Lietuvoje jau netolimoje ateityje, savo nuomonę pateikė ekspertai – bendrovės „Enefit“ Lietuvos padalinio generalinis direktorius Vytenis Koryzna, bendrovės „Ignitis“ generalinis direktorius Darius Montvila ir bendrovės „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

Dėl vartotojų kovos ne tik kaina

„Enefit“ Lietuvos padalinio generalinio direktoriaus V.Koryznos teigimu, iki šiol namų vartotojo santykis su elektros energija buvo labai pragmatiškas.

„Elektra buvo neapčiuopiamas, bet privalomas ir didesnių diskusijų nevertas objektas, apie kurį susimąstydavome tik audros nuverstiems medžiams nutraukus tiekimo linijas ir dingus šviesai, šildymui, vandens tiekimui ir kitoms bazinėms funkcijoms, pvz., bevieliui interneto ryšiui. Kas mėnesį nurašomi elektros suvartojimo duomenys ir apmokama sąskaita buvo vienintelis sąlyčio taškas daugumai mūsų, t.y. namų vartotojų. Tačiau viskas keisis. Liberalizavus rinką pradeda veikti rinkos ekonomikos dėsniai, konkurencija tarp tiekėjų užves įsiklausymo į vartotojų poreikius mechanizmą ir iš to išplaukiančių produktų bei paslaugų vystymo procesą“, – kalbėjo V.Koryzna.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elektros kaina
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elektros kaina

Elektra yra viena iš būtiniausių prekių namų ūkiams, todėl tikėtina, kad klientams pasiūlyti elektros tiekimo produktai pirmiausia konkuruos kaina, taip pat paslaugos suteikimo paprastumu ir patogumu.

„Gali būti, kad atsiras ir papildomos finansinės paskatos, susijusios su bendru kliento vartojimo krepšeliu – apsipirkimu mėgstamame prekybos centre, komunikacijų, transporto paslaugomis ar kitomis buitinėmis paslaugomis. Neabejoju ir itin svarbiu žaliosios energijos kilmės aspektu: liberalizavus rinką atsiranda galimybė namų vartotojui pasiūlyti elektros energiją iš atsinaujinančių, Lietuvoje esančių elektros energijos gamybos šaltinių, taip tiesiogiai įtraukiant namų vartotojus į atsinaujinančios energetikos plėtrą“, – savo nuomone pasidalino V.Koryzna. Vartotojams labiau įsigilinus ir atradus sau tinkančius tiekėjus jie galės rinktis vėjo, saulės, hidroelektrinių gaminamos energijos šaltinius.

Tikėtina, kad klientams pasiūlyti elektros tiekimo produktai pirmiausia konkuruos kaina.

V.Koryznos teigimu, lygiagrečiai su pasirinktu elektros energijos kilmės produktu atsiras ir galimybė įtraukti vartotoją į aktyvų energijos naudojimo valdymą bei gamybą savo namuose ar sklype.

„Kiekvieno iš mūsų namai turi bent po keletą elektros energijos „parazitų“, vartojančių elektros daug daugiau nei derėtų. Galimybė juos identifikuoti ir tai padarius, keisti savo vartojimo įpročius bei taip mažinti elektros energijos sąskaitą – visi šie įrankiai jau tampa namų vartotojų rinkos standartu šalyse, kuriose liberalizavimas įvyko prieš 10-20 metų. Remiantis Europos Elektros Energijos Reguliuotojų Tarybos duomenimis, tokios šalys kaip Didžioji Britanija, Italija, Čekija, Belgija, Olandija turi daugiau nei 13 produktų. Neabejoju, kad mūsų rinka pasižymės ne mažesniu aktyvumu ir pasiūlymų vartotojams gausa ir po kelių metų turėsime naują sąvoką „energytech“, reiškiančią dar vieną evoliucijos, inovacijų ir startuolių šaltinį“, – sakė pašnekovas.

Keleriopą naudą vartotojams akcentuoja ir bendrovės „Ignitis“ generalinis direktorius D.Montvila. Jo teigimu, artimiausiais metais elektros tiekimo rinkoje bus matyti daugiau individualizuotų pasiūlymų ir paslaugų paketų vartotojui, panašių į tuos, kuriuos šiuo metu klientams siūlo mobiliojo ryšio operatoriai.

„Pavyzdžiui, tiekėjas klientą galės kviesti sudaryti elektros tiekimo sutartį būtent su juo, o mainais į tai pasiūlys planšetę, į kurią bus siunčiamos rekomendacijos, kaip optimizuoti savo elektros energijos išlaidas, arba elektromobilių įkrovimo nuolaidų kortelę. Taip pat labai tikėtina, kad elektros tiekėjai siūlys įvairias skirtingas kainodaras – priklausomai nuo elektros suvartojimo kiekio, vartojimo įpročių ir kitų veiksnių“, – pažymėjo D.Montvila.

Lietuvoje kol kas nėra įprasta, kad elektros tiekėjas siūlo ir paslaugas, tiesiogiai nesusijusias su elektra. Be to, sutartis galės sudaryti net ir trumpam laikotarpiui, pvz., keliems mėnesiams. Būtent tai – kaip vieną iš būsimų naudų vartotojui – įvardina „Elektrum Lietuva“ vadovas M.Giga. Pasak jo, geriausia žinia – kad vartotojai pagaliau galės rinktis.

„Tai, kas yra senai savaime suprantama kitose ES šalių, o taip pat ir mūsų Baltijos kaimynių energetikos rinkose, taps normalu ir Lietuvoje. Šiuo metu mes į elektrą žiūrime kaip į bet kokius kitus mokesčius, kurių dydį kažkas nustato (šiuo atveju VERT) ir nesusimąstome, kad ir šioje rinkoje gali būti konkurencija. Vartotojai pagaliau pajus, kad į jų nuomonę yra atsižvelgiama, formuojant naujus produktus ar paslaugas. Pagaliau tiekėjai turės stengtis, kad vartotojai taptų ir norėtų likti jų klientais. Klientai elektros rinkoje pamatys tokius paslaugų tiekėjus, kokius yra įpratę matyti telekomunikacijų, draudimo, finansų ar kitose rinkose. Priešingai nei šiandien vartotojai galės rinktis net ir 3 metų arba visai trumpas, kelių mėnesių, trukmės sutartis“, – sakė M.Giga.

Priešingai nei šiandien vartotojai galės rinktis net ir 3 metų arba visai trumpas, kelių mėnesių, trukmės sutartis.

Naujos galimybės žaliajai energijai

Elektros tiekimo įmonių atstovai įsitikinę, jog seniai laukti pokyčiai elektros tiekimo rinkoje duos postūmį žaliosios energijos vartojimui. Pasak D.Montvilos, kai kurie nepriklausomi elektros energijos tiekėjai jau dabar siūlo įsigyti žalią elektrą, tad tikėtina, kad tokio pobūdžio produktų tik daugės.

„Žalias, ekologiškas gyvenimo būdas Lietuvoje dar tik skinasi kelią, tačiau tikrai jaučiamas vartotojų susidomėjimas šia tema, ypač – galimybe gaminti savo elektros energiją, pasitelkiant saulės elektrines ar saulės parkus (nutolusias saulės elektrines)“, – sakė „Ignitis“ vadovas.

123RF.com nuotr./Saulės energija
123RF.com nuotr./Saulės energija

Šioje srityje proveržį ir didelius pokyčius mato ir „Elektrum Lietuva“ vadovas M.Giga.

„Priešingai nei dabar, konkurencingoje rinkoje vartotojai galės rinktis pirkti žaliąją energiją ir šaltinį, iš kurio ji yra gaminama, ir taip prisidėti prie jos skatinimo. Elektros tiekimo rinkos liberalizavimas pozityviai prisidės prie naujų produktų ar paslaugų, susijusių su atsinaujinančia energetika, pasiūlos rinkai. Šiuo metu praktiškai visa rinka – tiek klientai, tiek ir informacija apie juos – yra monopolizuota, tad kol kas vienintelis monopolinis tiekėjas turi privalumą. Ateityje mes nekalbėsime apie elektros pirkimą ir, pvz., saulės jėgainės įsigijimą, kaip atskirus produktus. Tiekimo rinka bus energijos rinka, kurioje vartotojai galės patys aktyviai rinktis įvairius, su energija susijusius, sprendimus“, – įsitikinęs M.Giga.

Bendrovės „Enefit“ 2019 m. atlikti tyrimai rodo, kad Lietuvoje net ir be papildomos edukacijos, žalioji elektros energijos kilmė yra svarbi 16 proc. vartotojų – tai daugiau nei 250 tūkst. namų ūkių. 27 proc. apklausose dalyvavusių vartotojų svarbios inovacijos ir šių dienų technologijomis paremti elektros energijos valdymo sprendimai.

„Šis segmentas į žalią energiją taip pat žiūri itin palankiai, tad kartu su pirmuoju jau turime 43 proc. rinkos, arba beveik 700 tūkst. energiją vartojančių namų ūkių. Tad galiu drąsiai teigti, kad mūsų siūlymas namų vartotojams remsis ir žaliosios energijos produktais, kurie leis dar greičiau priartėti prie Lietuvos Energetikos strategijoje iškelto tikslo – iki 2030 m. pasiekti, kad 45 proc. viso energijos suvartojimo būtų iš atsinaujinančių šaltinių. Manau svarbu paminėti, kad nuo 2021 m. gyventojai turės galimybę prisidėti prie atsinaujinančios energetikos plėtros be jokių investicijų – tiesiog pasirinkę tiekėją“, – svarsto bendrovės „Enefit“ Lietuvos padalinio vadovas V.Koryzna.

Tikimybė, kad kainos mažės, reali

Vienas iš aktualiausių klausimų paprastiems elektros vartotojams: ar atsiradus rinkoje konkurencijai jie gali tikėtis mažesnių sąskaitų, t.y. ar konkuruojant tiekėjams vartotojams elektra gali pigti? Rinkos žaidėjai sako, jog tai išties realu.

Pasak „Ignitis“ generalinio direktoriaus A.Montvilos, šiuo metu visą gyventojų mokamą kainą už elektrą nustato valstybė, o pastarąją sudaro daug dedamųjų.

„Pradėjus veikti konkurencingai elektros tiekimo rinkai, maždaug pusę kainos ir toliau reguliuos valstybė, likusią pusę lems elektros tiekėjų konkurencija ir kaina biržoje. Iki šiol visa kaina buvo reguliuojama, ji negalėjo svyruoti dėl rinkos pokyčių. Tačiau nuo šiol tiekėjai patys spręs, kokią tiekimo kainą klientui siūlyti, dėl to tikėtina, kad, esant žemai kainai rinkoje, tiekėjai gebės pasiūlyti tokias kainas, kad vartotojų galutinė sąskaita sumažėtų“, – kalbėjo D.Montvila.

Pradėjus veikti konkurencingai elektros tiekimo rinkai, pusę kainos ir toliau reguliuos valstybė, likusią pusę lems elektros tiekėjų konkurencija ir kaina biržoje.

Jam antrina ir V.Koryzna, atkreipdamas dėmesį, jog kainų sumažėjimo galima tikėtis ne iš karto.

„Elektros energijos kaina yra tiesiogiai susijusi su „Nord Pool Spot“ biržos kaina, tad ir kaina vartotojams priklausys nuo rinkoje besiformuojančios kainodaros, kuriai įtaką daro visuma veiksnių – jungčių su kitomis šalimis pralaidumas, vartojimo augimo vidaus rinkoje, hidroelektrinių rezervai Skandinavijos šalyse, oro sąlygos Lietuvoje ir t.t. Suprantama, kad pradžioje tai įneš neužtikrintumo, tačiau teigiama pusė – rinkos kainos niekas nereguliuos, skirtingų tiekėjų kainodara bus paremta biržos kaina, o vartotojams beliks tik pasirinkti. Bet kokiu atveju, ilguoju laikotarpiu, rinkos konkurencija neabejotinai vartotojams atneš apčiuopiamas finansines naudas“, – sakė pašnekovas.

Ar pirksime elektrą iš interneto tiekėjo?

Dar vienas lūkestis, siejamas su elektros tiekimo rinkos liberalizavimu – nauji žaidėjai. Tikimasi, jog savo paslaugas vartotojams pasiūlys bent keliolika įmonių.

Elektros tiekimo rinkoje jau dirbantys 15min pašnekovai skirtingai vertina tokias galimybes. Pasak M.Gigos, iki šiol privačių vartotojų rinkoje buvo įprasta, kad yra tik vienas elektros tiekėjas, vykdantis įstatymo pavestą funkciją. Tuo metu elektrą parduoda ir elektrą perduoda dvi skirtingos įmonės t.y. dabartinis elektros tiekėjas nėra elektros gamintojas ar elektros tinklo valdytojas.

„Ar elektros tiekimo rinkoje atsiras daug konkuruojančių įmonių tiesiogiai priklauso nuo to, kokios rinkos taisyklės yra sukuriamos Lietuvoje. Jeigu bus užtikrinamos vienodos konkurencinės sąlygos visiems rinkos dalyviams, tada galime pamatyti ir ne vieną, su elektra nesusijusią, bet daug vartotojų turinčią, įmonę. Jeigu sąlygos išliks tokios, kokios yra dabar, manau, tik su elektra susijusios ir šiame versle didelę patirtį turinčios įmonės išdrįs tiekti elektrą privatiems vartotojams“, – teigė „Elektrum Lietuva“ vadovas.

123RF.com nuotr./Elektra
123RF.com nuotr./Elektra

Kur kas optimistiškiau į tai žiūri V.Koryzna. Jo teigimu, Lietuvos rinka itin konkurencinga praktiškai visose srityse – telekomunikacijos, mažmeninė prekyba, finansinės paslaugos. Todėl jis neabejoja, jog tarp šių sektorių atsiras ir elektros energijos tiekimas namų vartotojams.

„Ne energetikos kompanijų dalyvavimas elektros rinkoje tapo gera praktika kitose Baltijos šalyse – Estijoje vienas pagrindinių žaidėjų degalinių tinklas, Latvijoje – telekomunikacijų kompanija. Iš esmės šią paslaugą prie savo paslaugų krepšelio prisidėti gali kiekviena įmonė, turinti platesnį klientų ratą. Artimiausia aktuali industrija – telekomunikacijos. Taip pat jau dabar matome ir startuolių susidomėjimą rinkos atvėrimu“, – sakė pašnekovas. Jo teigimu, tai – gera žinia vartotojams, nes konkurencija paskatins įsiklausymą į vartotojų poreikius, o tradicines industrijas vers transformuotis ir greičiau taikytis prie besikeičiančių gyventojų poreikių.

3 vartotojui svarbūs klausimai

  • Kokias paslaugas teiks elektros tiekėjai? Elektros tiekėjai tieks elektros energiją vartotojams. Kitaip tariant, elektrą pardavinės, kaip ir visas kitas prekes. Siūlys vartotojams planus, pasirašys su jais tiekimo sutartis, suteiks prieigas prie savitarnos sistemos, kurioje bus galima deklaruoti suvartojamos elektros kiekį, pateiks sąskaitas už elektros energiją, konsultuos ir teiks vartotojams įvairias papildomas paslaugas.
  • Kur reikės kreiptis dėl sutrikimų? Elektros tinklo sutrikimų ar elektros nutrūkimo atvejais, kaip ir iki šiol, reikės kreiptis į skirstomųjų tinklų operatorių ESO nemokamu trumpuoju numeriu 1852. ESO toliau rūpinsis elektros tinklo infrastruktūra ir jos priežiūra bei gedimų šalinimu.
  • Kaip dažnai bus galima keisti tiekėją, dėl kokių priežasčių, ar keitimas kainuos?Savo elektros energijos tiekėją, jei klientas gaus geresnį pasiūlymą, arba bus nepatenkintas aptarnavimo paslaugomis, galės pakeisti bet kada. Tikėtina, kad skirtingi elektros energijos tiekėjai taikys skirtingas sąlygas, kurias dabar nuspėti būtų sudėtinga – konkurencija padiktuos geriausias sąlygas klientams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius