Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegija skirs Ukrainai beveik 200 mln. eurų gamtinių dujų įsigijimui

Norvegijos finansų ministras Trygvė Slagsvoldas Vedumas pirmadienį pasirašė susitarimą dėl 2 mlrd. Norvegijos kronų finansavimo Ukrainos aprūpinimui gamtinėmis dujomis artėjančią žiemą, skelbiama Norvegijos vyriausybės tinklapyje.
Dujotiekis
Dujotiekis / 123RF.com nuotr.

Finansavimas bus vykdomas per Europos rekonstrukcijos ir plėtros banką (ERPB), o dokumentą jo vardu Osle pasirašė pirmasis viceprezidentas Jurgenas Rigterinkas.

„Artėjant žiemai Rusija naudoja energiją kaip ginklą ir, siekdama užgniaužti Ukrainos pasipriešinimą, taikosi į ypatingos svarbos infrastruktūrą. Rusijos veiksmai yra rimtas tarptautinės teisės pažeidimas bei sukelia rimtų sunkumų Ukrainos žmonėms. Todėl Norvegijos parama siekiant užtikrinti energijos išteklių tiekimą yra gyvybiškai svarbi Ukrainai“, – sakė Norvegijos užsienio reikalų ministrė Anniken Huitfeldt.

Liepos mėnesį Norvegijos premjeras Jonas Gahras Storė paskelbė, jog 2022-2023 metais jo valstybė skirs Ukrainai 10 mlrd. kronų, iš jų 2 mlrd. kronų – gamtinių dujų įsigijimui.

„Ukraina kreipėsi į Norvegiją, prašydama paramos gamtinių dujų pirkimams žiemą. Laikas yra labai svarbus, todėl džiaugiamės, kad ERPB bus mūsų partneris tai vykdant. Svarbu, kad parama būtų teikiama per gerą reputaciją turinčią tarptautinę organizaciją, kuri užtikrintų veiksmingą ir skaidrų finansavimo panaudojimą“, – pranešime cituojamas Norvegijos finansų ministras.

Nurodoma, kad oficialus šių dujų gavėjas bus Ukrainos nacionalinis energetikos holdingas „Naftohaz“, o mokėjimai bus atliekami tiesiogiai Europos tiekėjams, gavusiems išankstinį pritarimą ir pateikusiems sąskaitas už pristatytus dujų kiekius.

Savo ruožtu ERPB tinklapyje paskelbtame pranešime teigiama, kad Norvegija, kaip viena iš steigėjų ir patikima finansinė donorė, sutiko skirti Ukrainai šį 2 mlrd. Norvegijos kronų grantą kaip 300 mln. eurų ERPB paskolos bendrovei „Naftogaz“ papildymą.

ERPB yra įsipareigojęs 2022-2023 metais suteikti Ukrainai 3 mlrd. eurų vertės finansavimo paketą jos ekonomikos funkcionavimui Rusijos brutalaus karo sąlygomis užtikrinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius