Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuotaikų kaita: kaip Saulius Skvernelis baigia persigalvoti dėl šildymo lengvatos

Nuotaikų kaita, pasirodo, būdinga ne tik premjero Sauliaus Skvernelio pirmtakui Algirdui Butkevičiui, bet ir jam pačiam. Tik keičiasi rečiau: praėjusių metų pabaigoje aktyviai agitavęs už pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos panaikinimą, dabar premjeras aiškina, kad ji gali būti pratęsta neribotam laikui.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ne vienam dideles sąskaitas už šildymą gaunančiam gyventojui, atėjus į valdžią Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, praėjusių metų pabaigoje drebėjo keliai – naujasis premjeras itin emocingai pasisakė prieš PVM lengvatos šildymui pratęsimą. Galiausiai po ilgų ginčų ji buvo pratęsta tik pusmečiui, bet kurį valstiečiai žadėjo parengti naują kompensacijų mechanizmą.

Tačiau, praėjus pusmečiui po įnirtingo žodžių mūšio Seime, panašu, kad lengvata gali būti pratęsta neribotam laikui. Pasiūlymą PVM lengvatą šildymui palikti bent iki 2020 metų vidurio neseniai užregistravo grupė Seimo konservatorių, ją parėmė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, o dabar ir pats premjeras aiškina, kad lengvata gali būti pratęsta neribotam laikui. Anksčiau S.Skvernelio retorika buvo visiškai kitokia.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Šildymo kainos
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Šildymo kainos

Štai prieš pat rinkimus, spalio mėnesį, jis aiškino nepritariantis jokioms socialinėms lengvatoms, kurios esą „iškreipia socialinį teisingumą, nes tokiu būdu subsidijuojami ir remiami žmonės, ir tie, kurie gali patys susimokėti.“

Tą patį jau premjeru paskirtas S.Skvernelis aiškino ir gruodį prieš lemtingą balsavimą Seime dėl lengvatos pratęsimo.

„Mes turime pripažinti, kad šildymo PVM lengvata, kaip ir daugelis kitų PVM lengvatų, nėra socialiai teisinga. Nemažai žmonių gyvena daugiabučiuose, bet didelė dalis jų galėtų susimokėti visą kainą už šildymą, nes tai leidžia gaunamos pajamos. Juo labiau kad pajamos leidžia tą padaryti, o tie, kas nesinaudoja centriniu šildymu, tai lengvatos neturi. Tai yra neteisinga lengvata“, – aiškino premjeras.

Praėjus dar savaitei, gruodžio 20 dieną, jis paskelbė ilgą ir emocingą įrašą savo feisbuko paskyroje, kuriame aiškino, kad socialiai remtiniems žmonėms reikalinga ne lengvata, bet kompensacijų mechanizmas. O pinigų kompensacijoms savivaldybės turi, tačiau naudoja jas ne pagal paskirtį.

„Lėšų nėra? Nešvaistykime jų kitoms reikmėms, jų skiriama daugiau nei pakankamai“, – rašė premjeras, išskyręs kelis įdomesnius jų panaudojimo atvejus: Lietuvos atstovų dalyvavimui dainų konkurse „Eurovizija 2015“ dalinai finansuoti, paminklui Nepriklausomybės akto signatarui pastatyti, saulės baterijoms įrengti Socialinių paslaugų centre ir pan.

Mes turime pripažinti, kad šildymo PVM lengvata, kaip ir daugelis kitų PVM lengvatų, nėra socialiai teisinga, – teigė premjeras.

Paskubomis tuomet „valstiečiai“ netgi surentė naują kompensacijų mechanizmą, tačiau galiausiai partijos lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad savivaldybės boikotuoja politikų naują projektą ir tam, kad žmonėms netektų stoti į eiles dėl kompensacijų, bus balsuojama už lengvatos pratęsimą.

Reikia dar kartą vertinti

Praėjus pusmečiui atrodo, kad aršaus žodžių mūšio Seime nė nebūta. Trečiadienį premjeras žurnalistams sakė neatmetantis galimybės, kad peržiūrėjus visas mokesčių lengvatas centralizuotam šilumos tiekimui gali būti nustatytas mažesnis PVM tarifas.

„Reikia dar kartą vertinti kiek ji (lengvata) socialiai teisinga, efektyvi, kiek ji skatina daugiabučių atsinaujinimą, kiek ji skatina taupyti, kiek ji socialiai teisinga, kad mes remiame ir dideles pajamas gaunančius žmones“, – naujienų agentūra BNS cituoja S.Skvernelį.

Jis paaiškino, kad pratęsinėti lengvatą kas metus nėra prasminga.

„Jeigu ji atsiras, tai ji bus įtvirtinta ir nekintama, arba jos nebus“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė premjeras, paklaustas apie siūlymą pratęsti PVM lengvatą šildymui.

Ministras pirmininkas sakė, kad dėl šildymo bus ieškoma socialiai teisingiausio sprendimo, kaip paremti žmones, kuriems šildymas yra didelė našta. Premjeras pridūrė, kad „šiandien laikosi tos pozicijos, kuri buvo išsakyta Vyriausybės“. Iki šiol Vyriausybė pasisakė prieš lengvatos pratęsimą.

PVM lengvatą šildymui remia ne tik dalis opozicinių konservatorių, bet ir valdančiosios koalicijos partneriai socialdemokratai.

Šiuo metu įstatyme numatyta, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas šildymui nustos galioti birželio 1 dieną ir nuo šios datos bus taikomas įprastas 21 proc. mokesčio dydis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius