Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 05 /16:37

„Perlas energija“ naikina fiksuotus planus, VERT įspėja, kad tam būtinas vartotojo sutikimas

„Perlas energija“, turintis 180 tūkst. klientų, penktadienį paskelbė, kad naikina visus fiksuotus planus net ir esamiems klientams – per mėnesį jie bus perkelti į su biržos kainomis susietus planus. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba įspėja, kad nepriklausomi tiekėjai privalo laikytis sutarčių, o pakeisti fiksuotus planus į susietus su birža galima tik su vartotojo sutikimu. Tuo tarpu kiti fiksuotus planus siūlantys tiekėjai – „Enefit“, „Elektrum“ ir „Ignitis“ – patvirtino, kad fiksuotų planų neatsisakys.
„Perlas energija“
„Perlas energija“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Perlas energija“ direktorius Vilius Juraitis penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, kad įmonė esamiems klientams keičia elektros energijos planus iš fiksuotos kainos į kintamos kainos planą „Birža“.

„Mes naikiname fiksuotos kainos planus esamiems ir būsimiems klientams ir visus perkeliame tiesiogiai į su birža susietą planą, kuris reiškia, kad už elektros energiją klientai mokės pagal realias biržos kainas“, – informavo V.Juraitis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Juraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Juraitis

Tiesa, šiuo metu kainos biržoje pasiekė nematytas aukštumas.

„Nuo praėjusių metų pabaigos turime nuolatinį energetinių resursų brangimą, šių metų liepą tiek dujų kaina paaugo 360 proc., tiek Lietuvos elektros biržos kaina pasiekė rekordines aukštumas. Prie dabartinių rinkos sąlygų, kai kainos auga nebe po kelis procentus per mėnesį, o dešimtimis procentų ar netgi kai kuriomis dienomis kartais, tiekti vartotojams fiksuotos kainos planus tampa nebelabai įmanoma“, – sprendimą motyvavo V.Juraitis.

Jis tvirtino, kad teigti, jog tik liepa buvo blogas mėnuo, negalima.

„Ką matome, kad rugpjūčio pirmos dienos indikuoja, jog 305 eurų už megavatvalandę rekordas gali būti sumuštas 30 proc., kas veda į situaciją, kai nebelieka įrankių valdyti rizikoms“, – pridūrė jis.

„Rugpjūčio pirmos dienos parodė, kad buvo dienų, kai patyrėme penkių nulių zonoje esantį nuostolį per vieną dieną“, – pridūrė jis. Tačiau vadovas patvirtino, kad įmonė iš nepriklausomų tiekėjų gretų nesitraukia.

Per antrąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą „Perlas energija“ neretai siūlė mažesnes kainas nei kiti nepriklausomi tiekėjai. Tad paklaustas, ar nesijaučia apgavęs klientus, kurie pasirinko įmonę būtent dėl mažesnių kainų, o dabar turės mokėti gerokai daugiau, V.Juraitis teigė, kad įmonė negali daryti įtakos pasaulio kainoms.

„Kainas teikėme pusės metų kontraktais nuo pat veiklos pradžios ir kai buvo galimybė kainas išlaikyti, mes jas bandėme išlaikyti ir tai darėme iki šiol. Situacija, kuri nutiko dabar ir per pirmas keturias rugpjūčio dienas, išsiskyrimai kainų ne 10, ne 20, o 100 kartų veda prie tos situacijos, kai nebėra įrankių, kai galime teikti tą kainą.

„Perlas energija“ negali daryti įtakos tam, kas vyksta su Lietuvos ir pasaulio biržos kainomis. Jūsų teiginys galėtų būti teisingas, jei prie stabilios rinkos atliktume tokį veiksmą. Bet praėjusį mėnesį, kai pasiekėme kainų rekordą, dar matėme, kad su 300 eurų elektros energijos kaina biržoje dar galime teikti fiksuotus planus, bet pirmų rugpjūčio dienų kainos biržoje mus pribloškė ir jokie įrankiai nebeveikia, situacija tokia, kokia yra ir privalome į ją reaguoti“, – aiškino V.Juraitis.

Naujas elektros planas „Perlas energija“ vartotojams įsigalios nuo rugsėjo 5 dienos. Nesutinkantys su šiuo pokyčiu klientai galės sutartį nutraukti ir pasirinkti kitą tiekėją. Tiesa, jau gerokai didesnėmis kainomis negu užfiksavo jas antrojo ar pirmojo elektros rinkos liberalizavimo etapo metu.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros energijos tiekėjai Lietuvoje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros energijos tiekėjai Lietuvoje

Paklaustas, kokių kainų gali tikėtis klientai, permesti į su birža susietus planus, V.Juraitis nesiryžo prognozuoti, tačiau paskaičiavo, kokia būtų kaina, jei išsilaikytų pirmųjų rugpjūčio dienų kainų tendencijos.

„Jei vartotojas ateis deklaruoti rugsėjį, jam bus kainos paskaičiuojamos pagal rugpjūčio mėnesio biržos kainas, po to per kitą mėnesį vartotojui bus kompensuojama ar paprašome primokėti palyginus rugpjūtį su rugsėju. Mes dabar jų pasakyti negalime. Bet, jei išsilaikys ta pati tendencija, kaip pirmomis keturiomis rugpjūčio dienomis, po kompensacijos elektros kaina galėtų būti 48-49 centų, bet čia daug spekuliacijos, nes praėję labai mažai dienų“, – teigė jis.

VERT: nepriklausomi elektros tiekėjai privalo laikytis sutarčių

Energetikos viceministras Albinas Zananavičius penktadienį pareiškė, kad toks sprendimas gali turėti įstatymo pažeidimo požymių -ministerija kreipėsi į atsakingas institucijas dėl tokio tiekėjo sprendimo teisėtumo.

Po „Perlas energija“ paskelbtos žinios VERT paskelbtame pranešime teigiama, kad rinkoje išaugus elektros energijos produkto kainai, nepriklausomi elektros energijos tiekėjai gali teikti siūlymus keisti jau sudarytų sutarčių sąlygas, t. y. fiksuoto tarifo sutartis keisti į tiesiogiai su birža susietą planą, tačiau tam būtinas vartotojo sutikimas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas

VERT primena, kad vartotojas, gavęs informaciją apie tiekėjo ketinimą pakeisti sutarties sąlygas, turi teisę per 30 dienų raštu ar elektroniniu paštu atsakyti tiekėjui ir rinktis vieną iš keturių variantų: pritarti pasiūlytam sutarties pakeitimui, nepritarti pasiūlytam sutarties pakeitimui, nepritarti pasiūlytam sutarties pakeitimui ir nutraukti sutartį. Ketvirtasis variantas – vartotojui išreiškus nepritarimą pasiūlytam sutarties pakeitimui, tačiau nenurodžius, kad pageidaujama nutraukti sutartį, lieka galioti tokios sutarties sąlygos, dėl kurių šalys jau yra sutarusios.

VERT taip pat paragino nepriklausomus tiekėjus laikytis teisės aktuose nustatytos sutarčių sąlygų keitimo ir sutarčių nutraukimo tvarkos, nepiktnaudžiauti verslininko kaip stipresniosios sutarties šalies padėtimi ir tokiais savo veiksmais nediskredituoti elektros rinkos liberalizacijos proceso.

VERT informavo, kad kontroliuos, kaip nepriklausomi elektros energijos tiekėjai vykdo sutartinius įsipareigojimus.

„VERT, nustačiusi, jog UAB „Perlas energija“ ar kiti tiekėjai piktnaudžiauja savo padėtimi dėl sutarčių sąlygų keitimo, imsis visų įmanomų būtinų priemonių, kad apsaugotų ir apgintų vartotojų teises ir teisėtus interesus. Primename, kad VERT už valstybės reguliuojamosios energetikos veiklos elektros energetikos sektoriuje pažeidimus elektros energetikos įmonėms skiria veiksmingas, proporcingas ir atgrasančias sankcijas“, – rašoma pranešime.

Kiti tiekėjai planų nekeičia, fiksuotų kainų neatsisakys

Fiksuotus planus iki šiol siūlė keturi nepriklausomi tiekėjai – be „Perlas energija“ tokią paslaugą dar teikia „Ignitis“, „Enefit“ ir „Elektrum Lietuva“.

Visi trys tiekėjai 15min patvirtino, kad neturi planų pasekti „Perlas energija“ pavyzdžiu.

„Elektrum“ atstovė spaudai Jūratė Rupšienė 15min teigė, kad tokių planų kaip „Perlas“ neturi ir savo veiklą tęsia kaip anksčiau.

„Savo įsipareigojimus klientams vykdome ir jokių kitų sumanymų ir minčių tikrai nėra. Mes esame tie, kurie ilgą laiką sakė, kad reikia fiksuoti kainas, matėme, kad jos kyla ir dar kils. Tą patį sakome ir šiandien ir džiaugiamės už kiekvieną klientą, kuris jau pasirinko ir užfiksavo kainą, kuriuos nepriklausomus tiekėjus bepasirinko“, – tikino J.Rupšienė.

Pasak jos, sunku vertinti, kaip „Perlas“ sprendimas paveiks rinką.

„Palaukime kitos savaitės, kelias savaites, bet aišku, kad tai didelis tiekėjas, antras pagal dydį. Žinoma, kad turės kažkokių pasekmių. Svarbu, kad jų klientai turėtų pasirinkimą ir nenusiviltų, nes tai vėlgi smūgis rinkos liberalizavimui“, – komentavo ji.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Elektrum“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Elektrum“

Atstovė pridūrė, kad energetika nėra paprastas verslas ir jame svarbus išmanymas bei patirtis.

„Enefit“ 15min taip pat patvirtino, kad fiksuotų planų neatsisakys ir sutarčių nekeis.

„Vertiname gyventojų suteiktą pasitikėjimą „Enefit“, tad net ir elektros kainoms rinkoje šiuo metu siekiant rekordines aukštumas išlaikysime savo įsipareigojimus – elektros tiekimo kaina, kuri yra nurodyta sutartyje su klientu nesikeis visą sutarties galiojimo laikotarpį. Daugiau nei 90 proc. mūsų klientų yra pasirinkę elektros tiekimą pagal fiksuotos kainos planus ir užfiksavę savo elektros kainą dviems arba šešiems metams. Tokiu būdu vartotojai užsitikrino ne tik vieną pigiausių elektros tiekimo kainų, remiantis VERT viešai prieinama elektros kainų skaičiuokle, bet ir žalią, vietiniuose vėjo parkuose pagamintą elektros energiją“, – 15min komentavo nepriklausomo energijos tiekėjo „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Pasak jo, elektros tiekėjai, turintys pajėgumų gaminti savo elektros energiją, yra atsparesni drastiškiems rinkos svyravimams bei gali lengviau valdyti kainos kilimo rizikas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Enefit“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Enefit“

Tą patį teigė ir „Ignitis“, penktadienį išplatinęs pranešimą ir patikinęs savo klientus, kad sutarties sąlygų nekeis ir laikysis įsipareigojimų. Be to, savaitės pradžioje žada pateikti alternatyvų nuviltiems „Perlas Energija“ klientams, kurie nuspręs nesutikti su sutarties sąlygų pakeitimu ir nutrauks sutartį.

„Esame pasirengę padėti į nepavydėtiną situaciją patekusiems „Perlas Energija“ klientams. Nuolat pabrėžėme, kad esame patikimas tiekėjas, o tai reiškia, kad garantuojame, jog mūsų privačių klientų sutarčių sąlygos nesikeičia ir prisiimame rinkoje kylančias rizikas sau, o ne perkeliame jas ant klientų pečių. Per savaitgalį paruošime ir savaitės pradžioje paskelbsime, kokią alternatyvą siūlome nuviltiems konkurento klientams“, – sakė „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas.

Bendrovės atstovas pridūrė, kad nors dėl karo Ukrainoje ir Rusijos veiksmų gamtinių dujų rinkose, elektros kainos pasiekė dar nematytas aukštumas, „Ignitis“ klientai, kurie sutartis sudarė anksčiau, gali būti ramūs, kad jiems nustatytos fiksuotos kainos nesikeis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Ignitis“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Ignitis“

„Bendrovė, sudarinėdama sutartis ir valdydama rizikas, naudojasi finansų rinkų išvestinėmis priemonėmis, leidžiančiomis užtikrinti, kad elektra bus įsigyjama tokia kaina, kokia buvo pažadėta klientams. Pastaruoju metu sukilus kainoms, rinkoje nėra pakankamai priemonių apdrausti visą riziką, todėl bendrovė nuolat aktyviai ieško galimybių sudaryti tiesiogines elektros energijos pirkimo sutartis su gamintojais (angliškai – power purchase agreements), kas taip pat leidžia iš dalies stabilizuoti elektros kainas klientams“, – rašoma pranešime.

Nemalonaus laiško klientai sulaukė penktadienį

„Perlas Energija“ klientai penktadienį sulaukė įmonės laiškų, kuriuose informuojama apie priimtą sprendimą.

„Pernai metų gruodžio mėnesį dujų trūkumo Europoje nulemta energetinė krizė lėmė spartų dujų kainų kilimą, o dujų kaina daro tiesioginę įtaką elektros kainai. Vis dėlto iki prasidedant karui Ukrainoje mes kaip nepriklausomas elektros energijos tiekėjas naudodami vidinius resursus siekėme ir sėkmingai sugebėjome užtikrinti gerą elektros kainą savo klientams. Deja, šiemet prasidėjęs karas Ukrainoje palaipsniui situaciją pavertė visiškai nevaldoma: rusams ribojant dujų tiekimą, jų kainos smarkiai šovė į viršų ir per vienerius metus iki šių metų liepos mėnesio augo 360 proc., atitinkamai keldamos ir elektros kainas visoje Europoje“, – rašoma laiške.

Kaip rašoma laiške, birželio mėnesį rusams nusprendus iš esmės apriboti dujų tiekimą Europos valstybėms dar labiau, elektros kainos šovė į neregėtas aukštumas, situacija tapo nekontroliuojama ir visiškai nebenuspėjama.

„Jokie mūsų vidiniai resursai ir išorinės rizikų valdymo priemonės nebėra pakankamos išlaikyti esamą elektros kainą klientams – esame priversti priimti itin sunkų sprendimą ir keisti savo elektros energijos kainodarą tiek esamiems, tiek būsimiems klientams, atsisakydami fiksuotos kainos planų“, – dėstoma klientams skirtame rašte.

Nurodoma, kad remiantis sutartimi, tiekėjas gali vienašališkai keisti sutarties sąlygas, įskaitant ir kainas bei planą, įspėdamas klientus likus mažiausiai 30 kalendorinių dienų iki pasikeitusių ar naujų sutarties sąlygų įsigaliojimo dienos.

Nesutinkantys su pakeitimai gyventojai per mėnesį turi teisę sutartį nutraukti ir sudaryti su kitu nepriklausomu elektros tiekėju. Jei sutartį nutraukus kito tiekėjo klientas nepasirinks, jam elektra bus tiekiama pagal garantinio tiekimo sąlygas pirmo ir antro etapo dalyviams, o trečiam etape priklausantys pateks į visuomeninį tiekėja.

Su birža susieto plano galutinė elektros kaina vartotojui yra apskaičiuojama remiantis realia elektros rinkos kaina NORD POOL didmeninėje elektros biržoje, kurioje elektrą perka tiekėjai. Šis planas reiškia, kad elektros kaina gali kisti kiekvieną mėnesį, priklausomai nuo to, kokia ji bus elektros energijos biržoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius