Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 15min paviešintos informacijos apie galimai rusiškas detales dujotiekyje „Alvora“ kreipėsi į prokuratūrą

15min jau skelbė, kad ryškėjant vis didesniam galimų machinacijų Lietuvos-Lenkijos magistraliniame dujotiekyje mastui, vienas Čekijos įmonės „Petrometal“ savininkų ir vadovas Martinas Venglaras, kurio įmonę pagrindinė dujotiekio rangovė „Alvora“ nurodė, kaip flanšų gamintoją, pripažino, kad tokių detalių negamino. Jas esą pagamino rusų bendrovė, o kuri su „Alvora“ suderino jų virtimą į „čekiškas“. „Alvora“ paskelbė, kad po šios informacijos kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą.
Paviršiuje sumontuotos detalės GIPL dujotiekio Jauniūnų stotyje
Paviršiuje sumontuotos detalės GIPL dujotiekio Jauniūnų stotyje / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

„Amber Grid“ pasikliaudamas Lenkijos ir Lietuvos dujotiekio GIPL pagrindinės rangovės „Alvoros“ pateiktais dokumentais iki šiol Čekijos „Petrometal“ įmonę laiko dujotiekio jungiamųjų detalių – flanšų – gamintoja. Tačiau 15min žurnalistams minėtos čekų įmonės savininkas atvirai pripažino – jo įmonė nei gamino detales, nei yra už jas atsakinga, o sertifikatus pasirašė paprašyta rusų bendrovės. Tai liudija, kad galimų klastočių mastas GIPL'e gali būti kur kas didesnis.

Tuo tarpu „Alvora“ penktadienį paskelbė, kad kreipėsi į prokuratūrą dėl įtarimų, kad Čekijos įmonė „Petrometal“ suklastojo GIPL projekto statybos metu patiektų detalių sertifikatus.

„Esame šokiruoti viešai paskelbtų „Petrometal“ atstovo teiginių apie galimai suklastotus detalių sertifikatus. „Alvora“ kategoriškai atsiriboja nuo jų ir griežtai atmeta bet kokius pareiškimus, neva įmonė apie tai žinojo. Toks elgesys – nusikalstamas, todėl prašome inicijuoti ikiteisminį tyrimą ir esame pasirengę visokeriopai jam padėti“, – pranešime spaudai cituojamas Vaidas Kazlauskas, AB „Alvora“ generalinis direktorius.

„Alvora“ teigia, kad iš Čekijos bendrovės „Petrometal“ įsigijo Lietuvos-Lenkijos jungiamojo dujotiekio GIPL jungiamąsias dalis – flanšus (detales aukšto slėgio dujų vamzdžių sujungimams). „Petrometal“ užsakytas detales pristatė kartu su privalomais sertifikatais, patvirtinančiais, kad įmonė yra detalių gamintoja.

Pirkimas iš „Petrometal“ buvo suderintas su GIPL užsakovu – Lietuvos dujotiekių operatoriumi „Amber Grid“.

Tuo tarpu „Petrometal“ atstovas Martinas Venglaras 15min teigė, kad „Petrometal“ negamino flanšų – jas pagamino Čekijoje veikianti rusų įmonė „MSA“, susijusi su Rusijos koncernu „ChelPipe“. „MSA“ sertifikatų duomenys esą buvo perrašyti į „Petrometal“ sertifikatus, o „Petrometal“ už šį tarpininkavimą nubyrėjo lengvas, greitas ir geras uždarbis.

„Tai buvo „MSA“ prašymas. Aš jiems pažadėjau, kad mes taip pasakysime, nes jie sakė, kad viskas sutarta ir viskas padaryta tarp jų ir „Alvoros“, – 15min teigė verslininkas.

Tai buvo „MSA“ prašymas. Aš jiems pažadėjau, kad mes taip pasakysime, nes jie sakė, kad viskas sutarta ir viskas padaryta tarp jų ir „Alvoros.

Tuo tarpu „Alvora“ teigia esanti šokiruota tokių viešai paskelbtų „Petrometal“ atstovo teiginių ir tvirtina, kad bendradarbiavimo su „Petrometal“ metu „Alvora“ neįtarė ir nežinojo apie tai, kad iš „Petrometal“ užsakytas, įgytas ir GIPL dujotiekyje sumontuotas jungiamąsias detales – flanšus, galimai gamino ne „Petrometal“, o visiškai kita įmonė.

Dėl abiejų teiginių bei kitos viešai paskelbtos informacijos „Alvora“ kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą ir prašo inicijuoti ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 300 straipsnio 1 dalį (dokumentų klastojimas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius