Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 10 /11:54

Premjerė: apriboti energetinių kainų augimą biudžete bus numatytos „labai ženklios sumos“

Premjerė Ingrida Šimonytė šeštadienį Seime tvirtino, kad pagrindinė priemonė kovoti su išaugusiomis energetikos kainomis išliks kompensacijos gyventojams, o tam kitų metų biudžete bus numatytos „labai ženklios sumos“.
Interviu su ministre pirmininke Ingrida Šimonyte
Premjerė Ingrida Šimonyte / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimo posėdyje šeštadienį „darbietei“ Ievai Kačinskaitei-Urbonienei pasiteiravus, kodėl nėra registruota jokių projektų, kokiomis priemonėmis suvaldysime išaugusias energijos kainas, premjerė I.Šimonytė tvirtino, kad išliks ta pati priemonė kaip ir dabar – apribotas elektros energijos ir dujų kainų augimas. Tiesa, kiek biudžete tam bus numatyta lėšų ar kiek sieks kompensacija, neatskleidė.

„Dabar kaina, kurią VERT (Valstybinė energetikos reguliavimo taryba – red. pastaba) patvirtino – 33 centai už kilovatvalandę, žmonės moka 24 centus, rinkoje elektra kainuoja per 50 centų už kilovatvalandę. Tai likusi suma nedingsta, ji iš biudžeto kompensuojama“, – pabrėžė premjerė.

Pasak jos, kainas nustato ne Seimas, ne Vyriausybė, o VERT. Tuo tarpu VERT nustatys kainas kitam reguliaciniam laikotarpiui, t.y. nuo sausio pirmos, pagal tai, kiek biudžete bus numatyta lėšų kompensacijoms.

Premjerės teigimu, Vyriausybė pasirinkdama modelį turi įvertinti keletą dalykų įvertinti. Pirmiausia – centrinę prielaidą dėl elektros kainos ateinančiais metais, nes nuo to priklausys, kiek lėšų biudžete šiai priemonei reikės suplanuoti.

Kitas dalykas, kurį vertina Vyriausybė, kaip bus kompensuojamos kainos kitais metais.

„Čia turime įvertinti nepriklausomų tiekėjų kainas, kurios skirtingos, nes visuomeniniame tiekime gyventojai turi vieną kainą, o nepriklausomame tiekime yra žmonių, kurie turi mažesnes kainas nei VERT nustatytos ar net skiriama kompensacija, kiti – didesnes ar turės persirašyti sutartis. Visas aplinkybes susiskaičiuojame“, – kalbėjo premjerė.

123RF.com nuotr./Elektros kainos
123RF.com nuotr./Elektros kainos

„Bet kuriuo atveju, kalbama apie labai ženklias sumas, kurias kitų metų biudžete reikės numatyti“, – pridūrė ji.

Paragino Seimą išsiaiškinti, kodėl nebuvo palikti bent rezerviniai elektros generavimo pajėgumai

Premjerė taip pat pabrėžė, kad Lietuvos pagrindinė problema – esame be galo priklausomi nuo elektros energijos importo.

„Kodėl taip yra, labai geras klausimas ir aš neprieštaraučiau, jei Seimas nutartų, jog jam reikia atlikti parlamentinį tyrimą ir išsiaiškinti, kaip atsitiko taip, kad buvo suformuoti amžinai žemos elektros kainos lūkesčiai, bet nieko nebuvo daroma dėl to, kad būtų palikti bent rezerviniai elektros generavimo pajėgumai, kuriuose, anot klasikų, galima būtų deginti visokių dalyką“, – kalbėjo premjerė.

Pasak jos, energetikos ministras Dainius Kreivys ne kartą kėlė šį klausimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius