Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvai reikėtų likti atominės energetikos šalimi, įsitikinęs prezidentas Valdas Adamkus

Lietuvai turėtų išlikti branduolinės energetikos šalimi, o referendumui, per kurį dauguma gyventojų pasisakė prieš naują atominę elektrinę (AE), nebuvo tinkamai pasiruošta, įsitikinęs prezidentas Valdas Adamkus. Delsdami įgyvendinti Visagino jėgainės projektą, kai gretimose šalyse imta statyti dvi AE, atsilikome keletu metų ir ėmėme išradinėti dviratį.
Akcijos „Pabusk“ akimirka
Akcijos „Pabusk“ akimirka / Luko Balandžio/15min.lt nuotr.

Pirmadienį radijo laidoje „LRT aktualijų studija“ kadenciją baigęs valstybės vadovas sakė esąs už tai, kad pagrindinis elektros šaltinis šalyje būtų atominės energija, mat Lietuvai reikalinga pigi elektros energija, jei norime vystyti savo ūkį.

Dalia Grybauskaitė: „Galima sakyti, kad žmonės buvo apgaudinėjami.“

Savo nuomonę jis pagrindė ankstesne patirtimi: daugiau nei du dešimtmečius JAV dirbo aplinkosaugos srityje, buvo atsakingas už regioną, kuriame stovėjo per 140 jėgainių. „Žinau jų naudą ir įtaką aplinkai, – teigė V.Adamkus. – Tai yra švariausia energija, kalbant apie aplinkos taršą, pigiausia energija ir iki šio laiko, kaip bebūtų, saugiausia.“

Dabartinėje situacijoje, kai tapome apsupti branduolinių jėgainių, – Rusijai Kaliningrado srityje ir Baltarusijai prie pat sienos, Vilniaus pašonėje, statant po naują AE, esą būtina atsakyti, ar ekonomiškai naudinga tokio projekto imtis ir mums. Neatsakytų klausimų esama ir dėl pačios statybos, ir dėl Vyriausybės pozicijos.

„Vienu metu buvo labai aišku – tai yra vienintelis kelias, jei norime kelti gerovę, o be energijos jos nepakelsime. Priklausyti nuo kitų, kurie galėtų diktuoti – kada norime, tada duodame, parduodame ar neparduodame… Taip valstybės tvarkyti negalima. Daug neatsakytų klausimų, todėl dabar, užuot ėję priekį, atsilikome dar keletą metų, pradedame išradinėti dviratį, to tikrai nereikėjo daryti.“

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Valdas Adamkus
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Valdas Adamkus

V.Adamkaus žodžiais, šaliai reikalingas energijos šaltinis, kontroliuojamas mūsų pačių, galbūt su latviais ir estais, taip pat – Skandinavijos valstybėmis.

Klausimas, ar referendumas apskritai buvo reikalingas ir ar tinkamai organizuotas, esą diskutuotinas. „Su vienu galiu sutikti – Lietuvos žmonėms nebuvo pakankamai pristatytas tas klausimas. Buvo labai greitai iškelta problema ir neišaiškinta. Didelė dalis balsavusiųjų ėjo paviršutiniškai susipažinę, o kiti, kurie visai neturėjo supratimo, referendume nedalyvavo. Klausimas nebuvo tinkamai paruoštas.“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ruožtu pareiškė, kad gyventojai per referendumą dėl naujos AE buvo apgaudinėjami, nes negavo išsamios informacijos, tačiau esą skelbta daug lobistinės propagandos. Ankstesnis valstybės vadovas komentuoti jos žodžius atsisakė.

„Visuomenės nuomonė, pareikšta patariamajame referendume, labai svarbi, bet ji buvo suformuota, sakyčiau, labai neatsakingai, nes nebuvo teikiama informacija, o lobistinių interesų propagandos buvo daug. Galima sakyti, kad žmonės buvo apgaudinėjami“, – savaitraščiui „Veidas“ sakė prezidentė.

Per patariamąjį referendumą spalio 14 dieną, už naujos AE statybą balsavo 34,09 proc., prieš – 62,68 proc. rinkėjų. Aktyvumas buvo 52,58 proc.

Planuota, kad statant 1350 megavatų Visagino atominę elektrinę dalyvautų Japonijos korporacija „Hitachi“ ir trijų Baltijos šalių energetikos įmonės. Elektrinę ketinta pastatyti iki 2020–2022 metų.

Į valdžią po Seimo rinkimų atėję socialdemokratai yra kritikavę buvusios dešiniųjų Vyriausybės parengtą projektą, bet galutinis sprendimas dėl jėgainės iki šiol nepriimtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius