Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Saulės energiją gaminančių gyventojų indėlis į aplinkosaugą – realus ir reikšmingas

Tapti gaminančiais vartotojais ir patiems pasigaminti elektros iš saulės daugiau nei trečdalį Lietuvos didmiesčių gyventojų paskatintų žinojimas, jog šitaip jie prisideda prie aplinkosaugos. Vitas Mačiulis, Lietuvos saulės energetikos asociacijos prezidentas, sako, kad žaliąją energiją vartojančių namų ūkių indėlis į aplinkosaugą išties realus – juk vien virdami sriubą į aplinką išmetame pusę kilogramo CO2 dujų, jei naudojame elektrą, pagamintą iš iškastinio kuro.
Saulės energija
Saulės energija / 123RF.com nuotr.

„Yra skaičiavimai, kad, jei elektros energija pagaminta iš iškastinio kuro, tai viena jos kilovatvalandė generuoja pusę kilogramo CO2 dujų išmetimą į aplinką. Maždaug tiek elektros energijos sunaudojame virdami sriubą ant elektrinės viryklės. Pavyzdžiui, trijų kambarių bute gyvenanti keturių asmenų šeima per metus suvartoja apie 3000 kWh elektros energijos – tai reiškia, kad į aplinką išmesta 1,5 tonos CO2 dujų, jeigu elektra pagaminta naudojant iškastinį kurią. Namų ūkių poveikis aplinkai yra didžiulis ir jeigu namų ūkiai gaminasi elektrą iš saulės, tai jų indėlis į aplinkosaugą yra realus, apčiuopiamas ir reikšmingas“, – sako V. Mačiulis, Lietuvos saulės energetikos asociacijos prezidentas ir Perspektyvinių technologijų taikomųjų tyrimų instituto ekspertas.

Šį mėnesį įsigaliojo Atsinaujinančių išteklių energetikos ir Elektros energetikos įstatymų pakeitimai, kuriais įtvirtintas naujas mažosios žaliosios energetikos modelis, leidžiantis gaminti elektros energiją iš atsinaujinančių energijos išteklių vienoje vietoje, o ją vartoti – kitoje. Atsirado galimybė elektros iš saulės pasigaminti butuose gyvenantiems didmiesčių gyventojams, nes dabar jie gali įsirengti arba įsigyti individualią saulės elektrinę bet kurioje Lietuvos vietoje ir jos pagamintą elektrą naudoti savo namuose.

Gyventojų nuomonės tyrimas, atliktas sumanių energetikos sprendimų bendrovės „Ignitis“ užsakymu, parodė, kad Lietuvos didmiesčių gyventojams aplinkosauga yra svarbus veiksnys, priimant sprendimą, ar tapti gaminančiu vartotoju. Žinojimas, jog prisideda prie aplinkosaugos ir socialinės atsakomybės, 40-čiai proc. klaipėdiečių, 36 proc. vilniečių ir 30 proc. kauniečių būtų vienas iš svarbių skatinančių veiksnių pradėti gamintis elektrą iš saulės. Tyrimas taip pat rodo, kad indėlis į aplinkosaugą renkantis žaliąją energetiką labiau įtakoja ne pačius jauniausius gyventojus, bet 46–55 metų amžiaus žmones (32 proc.).

„Saulės energetikos vystymąsi, o kartu ir gyventojų ryžtą patiems gamintis elektrą iš saulės pirmiausiai lemia ekonominis motyvas – galimybė mažiau mokėti už suvartotą elektros energiją. Tačiau visame pasaulyje vis aktyvesnis gyventojų įsitraukimas į aplinkosaugos problemų sprendimo klausimus, noras patiems prisidėti. Matome, jog Lietuva neatsilieka nuo globalių tendencijų“, – kalba V. Mačiulis.

Gyventojų aktyvumas viršijo lūkesčius

Prognozuojama, kad elektrą iš saulės kitų metų pabaigoje gaminsis per 10 tūkst. gyventojų – tai penkiskart didesnis gaminančių vartotojų skaičius, nei šiuo metu. Tokiam proveržiui kelią atvėrė geografiškai nutolusių saulės elektrinių įteisinimas, numatoma finansinė parama jų įrengimui bei tokie inovatyvūs sprendimai kaip „Ignitis saulės parkai“ – internetinė platforma, kurioje internetu galima įsigyti arba išsinuomoti dalį nutolusios jau pastatytos saulės elektrinės. Platformoje gyventojai gali įsigyti arba išsinuomoti saulės elektrinės dalį, kurios minimalus galingumas yra 1 kW, o maksimalus – 30 kW. Pirmoji saulės elektrinė šioje platformoje, kurią stato bendrovė „Ignitis“ ir kurios bendrasavininkais arba nuomininkais taps apie 1500 gyventojų, pradės veikti 2020 m. kovą. „Ignitis“ skaičiavimu, atsižvelgiant į mokesčius ir dabartinę elektros kainą, šios saulės elektrinės bendrasavininkiai iš savo elektros tiekėjo gaus iki 70 proc. mažesnes sąskaitas už suvartotą elektrą

„Visa galia šioje saulės elektrinėje buvo išnuomota ir išparduota per 2 dienas nuo platformos paleidimo. Šiuo metu dar 1100 gyventojų laukia eilėje naujų saulės elektrinių projektų, kuriuos greitu metu pristatysime. Mes nesitikėjome tokio aktyvumo, bet jis rodo, kad Lietuvos gyventojai tikrai pasirengę įsitraukti į saulės energetiką – tereikia sudaryti patogias, paprastas, ekonomiškai naudingas sąlygas tapti gaminančiais vartotojais“, – teigia „Ignitis“ generalinis direktorius Darius Montvila.

Gyventojus, nespėjusius išsinuomoti arba įsigyti dalies pirmosios saulės elektrinės platformoje „Ignitis saulės parkai“, „Ignitis“ kviečia registruotis www.saulesparkai.lt ir tokiu būdu įgyti pirmumo teisę rezervuoti reikiamą saulės elektrinės dalį naujuose projektuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius