Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 26 /11:17

Seime susirinkę žygaitiškiai liko be atsakymo: parlamentarai atidėjo sprendimą dėl skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje

Antradienį į Seimą atvyko daugybė Žygaičių gyventojų. Seimas turėjo pradėti svarstyti, ar žvalgytis skalūnų dujų Lietuvoje. Tačiau klausimas iš darbotvarkės išbrauktas.
Seime susirinkę Žygaitiškiai liko be atsakymo: parlamentarai atidėjo sprendimą dėl skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje.
Seime susirinkę Žygaitiškiai liko be atsakymo: parlamentarai atidėjo sprendimą dėl skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį Seime knibžda žygaitiškiai. Jie tikino Seimo narius, kad reikia uždrausti skalūnų dujų žvalgybą Lietuvoje. Tačiau Seimas antradienį nusprendė net nepradėti svarstyti Algimanto Salamakino ir Remigijaus Žemaitaičio pasiūlymo.

Amerikiečių ranka kišama į mūsų žemes, – aiškino žygaitiškis.

Žygaičių bendruomenės atstovas Petras Kleinaitis žurnalistams aiškino, kad visi yra pernelyg abejingi „Chevron“ planams – leidimas žvalgytis ir išgauti skalūnų dujas esą tik pasėtų Lietuvoje ligų.

Seime susirinkę Žygaitiškiai liko be atsakymo: parlamentarai atidėjo sprendimą dėl skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje.
Petras Kleinaitis/I.Gelūno nuotr..

„Mes nenorime, kad būtų gręžiama žemelė. Ką jie čia aiškina, kad pragręžus vandeningus sluoksnius nebus užterštas vanduo, tai yra melas. (...) Labai abejingi dar žmonės, ypač miesto žmonės, jie galvoja, kad bus pigios dujos. Iš kur bus pigios dujos? Juk negalės valgyti virti ant jų, jos išskiria daugiau anglies dvideginio nei anglis degdama, jų daugiau reikės nei paprastų dujų. Tik nuostoliai, nuostoliai, nuostoliai. O mums bruka per jėgą, su melu, jokios informacijos. Miestiečiai, atsibuskit, koks čia skalūnas? Čia amerikiečių ranka kišama į mūsų žemes. Mums paliks ligas. Prasidės apsigimimai. Pats popiežius pasakė – nebūkime abejingi. Saugokime gamtą, vandenį“, – salė P.Kleinaitis.

Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas ir Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis siūlo Vyriausybei stabdyti sutarties su „Chevron“ pasirašymą, kol bus pakeisti įstatymai, reguliuojantys skalūnų dujų išteklių žvalgybą ir gavybą.

Taip pat siūloma apsvarstyti galimybę valstybės biudžete numatyti lėšas angliavandenilių išteklių paieškos ir žvalgybos darbams; sudaryti darbo grupę skalūnų dujų paieškos, žvalgybos ir gavybos problemoms spręsti bei įvertinti skalūnų naudojimo ekonominę naudą.

Andrius Kubilius nesupranta, ką svarstys Seimas

Opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus teigimu, yra nepaisoma valdžių padalijimo principo. Dėl skalūnų žvalgybos ir gavybos sprendimą turi priimti Vyriausybė, tuo metu Seimo svarstymai jam esą nesuprantami.

„Iš tikrųjų nebeaišku, ką čia ruošiamasi svarstyti“, – žurnalistams sakė A.Kubilius.

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Andrius Kubilius
BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Andrius Kubilius

Jo teigimu, premjeras turi aptarti situaciją su aplinkos ministru, tuomet Vyriausybė turi priimti sprendimą.

„Premjeras vengia lyderystės, prisiimti tas tikras nuostatas, jas pateikti koalicijoje ir gauti pritarimą ar nepritarimą, tai bandymas pasislėpti po svarstymais Seime, kurie nėra racionalūs. Premjeras su ministru turi aptarti Vyriausybėje, Vyriausybė turi ateiti su aiškia pozicija“, – sakė opozicijos lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius