Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SGD terminalo statyti negavusi „Achema“ iš valstybės reikalauja 15 mln. eurų

„Achema“ dėl negautos galimybės statyti suskystintų gamtinių dujų terminalo tęsia teismų maratoną – iš Lietuvos valstybės siekia prisiteisti 15,3 mln. Eur.
Į azoto rūgšties cecho statybas „Achema“ investavo 21 mln. eurų
Azoto rūgšties cechas „Achemoje“ / „Achema“ nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pranešė išnagrinėję „Achemos“ ir Lietuvos valstybės, atstovaujamos Energetikos ministerijos, ginčą dėl žalos atlyginimo – sprendimas bus skelbiamas kovo 15 d.

„Achema“ prašo teismo priteisti iš Lietuvos valstybės atlyginti 15,3 mln. eurų žalą ir 5 proc. metines palūkanas nuo priteistų sumų. Pasak „Achemos“, tokio dydžio žalą bendrovė patyrė Lietuvos Respublikai 2013 m. sausio 1 d. pradėjus esą neteisėtai finansuoti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą.

Skunde teigiama, kad valstybė pradėjo taikyti valstybės pagalbos priemones to nesuderinusi su Europos Komisija, nors privalėjo tai padaryti pagal Europos Sąjungos teisės reikalavimus.

Ministerija: skundas nepagrįstas ir pradelstas

„Skundas yra nepagrįstas, nes valstybės pagalba yra suderinta su Europos Komisija. Europos Komisija yra priėmusi sprendimą ir suderinusi visą valstybės pagalbos schemą nuo pat pirmos valstybės pagalbos schemos galiojimo dienos, t. y. 2013 m. sausio 1 d. Be kita ko, pareiškėjas, šiuo atveju „Achema“, yra taip pat praleidęs ir ieškinio senaties terminą. Jau yra suėjęs ieškinio senaties terminas tokio pobūdžio reikalavimams reikšti“, – teigiama 15min atsiųstame Energetikos ministerijos komentare.

„Achema“ šiuo klausimu pernai lapkritį inicijavo bylą ir prieš Europos Komisiją – skundžiamas sprendimas remti SGD terminalą. Esą derinant valstybės paramą terminalo statybai, Europos Komisijai nebuvo atskleista visa informacija – jog Lietuva atsisakė leisti „Achemai“ statyti savo terminalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius