Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: „Vilniaus energija“ teisėtai nubausta už nesąžiningai pateiktas sąskaitas vartotojams

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), išnagrinėjęs administracinę bylą pagal UAB „Vilniaus energija“ skundą Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai (VVTAT) dėl nutarimo, kuriuo bendrovė nubausta 20 tūkst. litų bauda, panaikinimo, nusprendė atmesti pareiškėjos skundą kaip nepagrįstą.
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip praneša VAAT, UAB „Vilniaus energija“ prašė teismo panaikinti 2012-05-18 Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos nutarimą, kuriuo buvo pripažinta, kad bendrovė pažeidė Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymą ir už tai jai skirta 20 tūkst. Lt. bauda.

Tarnybos nutarime pažymima, kad UAB „Vilniaus energija“ 2011 m. lapkričio sąskaitose nenurodydama, kad į ataskaitinį laikotarpį yra įtrauktos spalio 2-4 dienos; įtraukdama naują mokėjimo eilutę („Skola už kurą“); 18 proc. daugiabučių namų vartotojų už kelias 2011 m. spalio dienas taikydama didesnį tarifą ir neinformuodama apie teikiamų sąskaitų periodiškumą bei skirtingai taikomas kainas atskiriems atsiskaitymo periodams, iškreipė bei apribojo vidutinio vartotojo elgesį. „Vilniaus energijos“ teigimu, VVTAT nutarimas neteisėtas, nes iš esmės prieštarauja Nesąžiningos komercinės veiklos įstatymui bei yra priimtas pažeidžiant procedūras.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą, priėjo išvadą, kad Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos 2012-05-18 nutarimas „Dėl UAB „Vilniaus energija“ Lietuvos Respublikos nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo pažeidimo“ yra teisėtas ir pagrįstas, pagrindo jo naikinti nėra, todėl pareiškėjos skundą atmetė kaip nepagrįstą.

Teismas pažymi, kad nustačius pareiškėjos pernelyg didelę įtaką vartotojams, norint konstatuoti agresyvios komercinės veiklos faktą, turi būti nustatytas ir vidutinio vartotojo pasirinkimo laisvės arba elgesio produkto atžvilgiu ribojimas ar galimas ribojimas.

Tarnyba nutarime konstatavo, kad dėl minėtų UAB „Vilniaus energija“ veiksmų vidutinis vartotojas turėjo priimti sprendimą, kurio kitomis aplinkybėmis nebūtų priėmęs, t. y. apmokėti sąskaitoje nurodytą sumą bei patirti papildomų išlaidų, todėl vartotojai, neturėdami išsamios ir tikslios informacijos, kurią turėjo pateikti pareiškėja apie sąskaitoje nurodytą laikotarpį, neturėjo galimybės įvertinti jiems nurodytos mokėtinos sumos apskaičiavimo teisingumo ir vadovaudamiesi pareiškėjos, kurį užima dominuojančią padėtį rinkoje, išrašytomis sąskaitomis už spalio mėnesį suvartotą energiją, sumokėjo pagal nuo lapkričio mėnesio įsigaliojusį didesnį tarifą.

Įvertinusi tokius pareiškėjos veiksmus ir iš jų kilusias pasekmes, teismas „Vilniaus energijos“ veiklą laiko agresyvia. Tarnyba teisėtai pradėjo procedūrą dėl pažeidimų nagrinėjimo pagal Ministro Pirmininko kreipimąsi, pažeidimų nagrinėjimo procedūra buvo atliekama tinkamai.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, skundą paduodant šiam teismui arba per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius