Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas: Turkija sumokės už ketvirtadalį rusiškų dujų rubliais

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad Turkija sumokės už ketvirtadalį rusiškų gamtinių dujų importo pagal naujus sandorius, skirtus prekybai skatinti, rubliais.
Vladimiras Putinas ir Recepas Tayyipas Erdoganas
Vladimiras Putinas ir Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas tai paskelbė sakydamas įžanginį komentarą susitikime su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, įvykusiame Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikimo užkulisiuose.

R.T.Erdoganas ir V.Putinas pažadėjo plėsti prekybą jau per rugpjūtį įvykusį susitikimą Juodosios jūros kurorte Sočyje, sukeldami nerimą Europoje ir JAV.

NATO narė Turkija atsisakė prisijungti prie tarptautinių sankcijų, įvestų Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.

R.T.Erdoganas pareiškė, kad turi laikytis „subalansuoto“ požiūrio į karą – aprūpinti Kijevą ginklais ir prekiauti su Maskva – paisant Turkijos priklausomybės nuo Rusijos energijos tiekimo.

V.Putinas penktadienį R.T.Erdoganui teigė Turkiją vertinantis kaip „patikimą“ prekybos partnerę ir yra pasiruošęs ją naudoti kaip Rusijos prekių eksporto kelią.

„Kaip žinote, artimiausiu metu turėtų įsigalioti mūsų susitarimas dėl rusiškų gamtinių dujų tiekimo Turkijai, už kurias 25 proc. mokėjimų bus vykdoma Rusijos rubliais“, – sakė V.Putinas.

Turkija beveik pusę dujų ir maždaug ketvirtadalį naftos importuoja iš Rusijos.

Šie pirkimai yra būtini, kad Turkijos nuo gamybos smarkiai priklausoma ekonomika augtų artėjant prezidento ir parlamento rinkimams, kurie įvyks kitą birželį.

V.Putinas teigė, kad Rusijos įmonės „gavo signalų, jog gali eksportuoti produktus per Turkiją. Šiuo atžvilgiu Turkija yra patikima partnerė ir gali užtikrinti nuolatinį tiekimą per savo teritoriją į likusį pasaulį“.

Prekybos tarp dviejų šalių bumas karo metu kelia vis didesnį nerimą Vakarų sostinėse, siekiančiose įvesti sankcijas Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.

Ir Vašingtonas, ir Briuselis daro spaudimą Turkijos įmonėms apriboti prekybą su Rusija.

JAV iždas šią savaitę pareiškė, kad atidžiau tiria Turkijos bankus, apdorojančius operacijas, atliktas per Rusijos mokėjimų sistemą „Mir“.

Penki Turkijos bankai šiuo metu atlieka atsiskaitymų sistemos „Mir“ operacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius