TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniaus rajono gyventojus papiktino vis atjungiama elektra: patyrėme materialinių nuostolių

Vilniaus rajono Grigaičių kaimo gyventojai skundžiasi, kad ESO jiems vis atjungia elektrą – tai esą sukėlė gyventojams nepatogumų ir pridarė materialinės žalos. Tuo tarpu ESO teigia, kad vyko planiniai darbai, apie kuriuos gyventojai buvo informuojami iš anksto.
Elektros tiekimas
Elektros tiekimas / 123RF.com nuotr.

Į 15min kreipėsi Grigaičių kaimo, esančio Šatrininkų seniūnijoje, gyventoja, ji skundėsi, jog vis kartojosi situacija, kai gyventojams net kelioms valandoms atjungiama elektra.

Tai, kad dažnas elektros atjungimas yra didelė problema, 15min patvirtino ir Šatrininkų seniūnijos seniūnas Veslavas Starikovičius. Pasak jo, elektra tiek Grigaičių kaime, tiek ir visoje seniūnijoje gruodžio ir sausio mėnesiais buvo atjungiama kas savaitę – kartais net du kartus per savaitę. Lauke tuo metu, seniūno teigimu, būdavo ir -12, ir -15 laipsnių šalčio.

„Mes net parašėme raštą, kad gyventojai žiemos laikotarpiu prašo neatjungti elektros dėl katilų, – pasakojo seniūnas. – Kai parašėme tą raštą, atjungimų žymiai sumažėjo.“

Atjungia dėl planinių darbų

Tuo tarpu ESO („Energijos skirstymo operatorius“) ryšių su visuomene ir projektų vadovė Rasa Juodkienė 15min teigė, kad elektra buvo atjungiama dėl planinių darbų, o klientai visada apie tai informuojami iš anksto.

„Grigaičių kaime 2023 metais įvyko 4 planiniai atjungimai. Tris kartus buvo vykdoma 10 kV oro linijos rekonstrukcija. Vienas planinis atjungimas vyko dėl techninės priežiūros darbų“, – komentavo įmonės atstovė.

Pasak jos, planiniai darbai vykdomi, nes bendrovė turi pareigą prie tinklo prijungti naujus vartotojus, taip pat rūpinantis tinklo kokybe.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„ESO“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„ESO“

„Ir nors šie darbai sutrikdo kasdienybę, tačiau ateityje leidžia klientams elektros energiją, pavyzdžiui, siaučiant gamtos stichijoms, atnaujinti greičiau arba apskritai apsaugo nuo trikdžių“, – aiškino R.Juodkienė.

Pasak jos, paskutinis planinis atjungimas nurodytu adresu buvo vasario 22 d.

„Mūsų turimais duomenimis, ilgiausias planinis ir laikinas elektros energijos atjungimas Grigaičių k., Šatrininkų sen., truko 6,5 valandos. Tuo metu oro temperatūra siekė 6–7 laipsnius šilumos“, – sakė ESO atstovė Rasa Juodkienė.

Nors gyventojai ir seniūnas tvirtino, kad elektra būdavo atjungta ir esant žemesnei nei -10 laipsnių temperatūrai, ESO atstovė teigė, kad įmonė nevykdo darbų, kai temperatūra nukrenta žemiau šios ribos.

„Žiemos periodo metu planuojant darbus visuomet sekame Hidrometeorologijos tarnybos skelbiamą oro temperatūrą bei vadovaujamės ESO procedūra dėl atjungimų planinių darbų metu. Aplinkos temperatūrai nukritus žemiau -10 laipsnių, nevykdome jokių planinių elektros tinklo įrenginių remonto darbų, kurių metu nutraukiamas elektros energijos tiekimas klientams“, – aiškino R.Juodkienė.

Gali kreiptis dėl žalos atlyginimo

V.Starikovičius skundėsi, kad dėl elektros atjungimo žmonės patyrė didelių nuostolių, tačiau abejojo, kad kas nors juos atlygins.

Tuo tarpu R.Juodkienė teigė, kad gyventojai gali kreiptis dėl žalos atlyginimo.

„Klientai gali kreiptis dėl žalos atlygimo info@eso.lt, kai yra pagrindo įtarti, kad elektros tinklo veikimas galėjo sukelti prietaisų ar turto sugadinimą. Kiekvienas galimos žalos atvejis yra nagrinėjimas individualiai įvertinant tiek techniniais, tiek teisiniais aspektais. Nustačius, kad yra pagrindas atlyginti žalą, yra įvertinama prašomo nuostolio suma ir yra išmokama kompensacija klientams“, – situaciją komentavo R.Juodkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius