Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VŠT: „Vilniaus energijai“ buvo išnuomota turto už 100 mln. eurų, dabar jo vertė – vos 14 mln. eurų

Praėjusią savaitę „Vilniaus energijos“ motininės įmonės „Veolia“ viceprezidentė Centrinei ir Rytų Europai Malika Ghendouri atvyko į Vilnių pranešti, kad Lietuva nusavino įmonės investicijas ir paskelbė apie tiesos paieškas tarptautiniame investicinių ginčų arbitraže (ICSID) Vašingtone. Kaltinimų pagrįstumas kelia rimtų abejonių ne tik Lietuvos valdžiai, bet ir „Vilniaus šilumos tinklams“ (VŠT).
Šildymas
VŠT: „Vilniaus energijai“ buvo išnuomota turto už 100 mln. eurų, dabar jo vertė – vos 14 mln. eurų / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

M.Ghendouri teigimu, Prancūzijos koncernas „Veolia“ vien tik į Vilniaus šilumos ūkį per UAB „Vilniaus energija“ investavo 160 mln. eurų.

„Tokią investicijų sumą gal ir galima surasti UAB „Vilniaus energija“ finansinėse ataskaitose. Ar faktiškai buvo tiek investuota, dar reikia patikrinti. Tikslesni duomenys paaiškės, kai sostinės šilumos ūkis po metų bus sugrąžintas įmonei“, – pranešime cituojamas AB „Vilniaus šilumos tinklai“ direktorius Mantas Burokas. 

Pasak jo, kol kas, ieškant vadinamųjų nusavintų milijonų, galima pateikti tik tokius skaičius, kurie liudija  apie motininės įmonės investicijos grąžą.

„UAB „Vilniaus energija“ įstatinis kapitalas – 18,5 mln. eurų, o bendrovės išmokėti dividendai – daugiau nei 100 mln. eurų, – teigia M.Burokas. – Tokių skaičių niekaip neišeina interpretuoti, kaip investicijų nusavinimo.“

Jis klausia, kokią grąžą gaus savivaldybė po to, kai susigrąžins iš nuomos šilumos ūkį? 2002 m. UAB „Vilniaus energija“ buvo išnuomota turto už 100 mln. eurų.

„Tai savivaldybės turtas, kuris nuomininkui generavo pelną. Šiandien šio turto vertė vos 14 mln. eurų“, – sako M.Burokas. 

Paskaičiuota, kad UAB „Vilniaus energija“ net ir naujai sukurtas turtas (160 mln. eurų investicija), pasibaigus nuomos laikotarpiui, bus nudėvėtas iki 80 mln. eurų, rašoma VŠT pranešime.

Tai reiškia, kad sostinės šilumos ūkio turto vertė po nuomos išliks tokia pat, kaip ir buvo prieš penkiolika metų.

„Didžioji dalis investicijų buvo padaryta nuomos pradžioje, kad būtų galima dirbti su atnaujintu turtu ir iki nuomos pabaigos susigrąžinti investicijoms skirtą pelną ar grąžinti paskolas. Jau šių metų pradžioje jų nusidėvėjimo procentas persirito per penkiasdešimt“, – cituojamas VŠT direktorius M.Burokas. 

Be to, jam kyla abejonių, ar investicijos iš tiesų buvo tokios apimties, kaip teigiama, ar darbai ir medžiagos kainavo tiek, kiek parašyta ataskaitose, nes trūksta pirminių dokumentų. 

Energetikos ministerija jau gavo pranešimą apie „Veolia“ (buvusi „Dalkia“) prašymą kelti arbitražo bylą Vašingtone. Kol kas ieškinio detalių  ministerija nekomentuoja, tačiau pirmas įspūdis – kaltinimai yra nepagrįsti.

„Gavome Tarptautinio investicinių ginčų sprendimo centro pranešimą apie „Veolia“ prašymą kelti arbitražo bylą. Šiuo metu nagrinėjame pateiktą medžiagą“, – 15min sakė energetikos ministras Rokas Masiulis. Kol kas daugiau detalių apie „Veolia“ bylą Energetikos ministerija nepateikia. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius