Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ž.Vaičiūnas: Elektrinių stoka lems elektros brangimą ateityje

Baltijos šalių elektros gamybos pajėgumų deficitas ateityje lems elektros brangimą vartotojanms, teigia energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.
Žygimantas Vaičiūnas
Žygimantas Vaičiūnas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Kalbant apie perspektyvą visos kainų zonos, tai natūralu, kad kainos šiek tiek turėtų didėti, kalbu apie ilgalaikę perspektyvą. Ir tai pirmiausia susiję su elektros energijos generacijos pajėgumų deficitu ir stoka šiame regione“, – Seime pristatydamas sinchronizavimo projektą antradienį kalbėjo Ž.Vaičiūnas.

Pasak jo, kainų tendencijas lemia ir Lenkijos rinka, kur elektra brangesnė. Šaliai pereinant nuo anglies prie atsinaujinančių ar kitų išteklių, palyginti aukštos kainos, anot Ž.Vaičiūno, išliks.

Jo teigimu, nutiesus naują jūrinį kabelį tarp Lietuvos ir Lenkijos „Harmony Link“, rinkos situacija iš esmės nepasikeis.

„Bet noriu nuraminti labai aiškiai, kad šių jungčių įgyvendinimas – būtent povandeninio kabelio – ir Lietuvos-Lenkijos srauto padidinimas rinkos prasme iš esmės nepasikeis. Nes turime dabartinę „LitPol Link“ jungtį, kuri veikia 500 MW pajėgumu. Įgyvendinus sinchronizaciją turėsime maždaug iki 700 MW pajėgumą rinkai, visa kita galia bus atiduodama sisteminėms paslaugoms, tai yra, galios rezervams, kad būtų užtikrintas sistemos saugumas ir patikimumas“, – aiškino Ž.Vaičiūnas.

Jis pažymėjo, kad elektros kaina buitiniams vartotojams Lietuvoje, palyginti su kitomis ES šalimis, yra viena mažiausių – šalis yra maždaug 4-5 vietoje nuo pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius