-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

19 būdų, kaip greitai sutaupyti pinigų

Didėjant infliacijai ir palūkanų normoms, žmonės ieško daugiau būdų taupyti. Nesvarbu, ar susiduriate su kritine situacija, ar tiesiog norite turėti finansinę pagalvę, štai keletas „Forbes“ patarimų, kaip greitai sutaupyti pinigų.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kodėl turėtumėte taupyti?

Svarbu kaupti lėšas nenumatytoms išlaidoms, pavyzdžiui, būsto remontui, automobilio remontui ar medicininėms sąskaitoms apmokėti. Be to, santaupų turėjimas gali turėti teigiamos įtakos jūsų gerovei.

Neseniai „Northwestern Mutual“ atliktas tyrimas parodė, kad suaugusieji, kurie dirba su finansų planuotojais arba patys drausmingai planuoja išlaidas, patiria mažesnį nerimą ir geriau miega.

Tikėtina, kad taupymas yra to dalis. Kuo daugiau santaupų turite sukaupę, tuo lengviau galite atsipūsti žinodami, kad netekę darbo ar atsidūrę kritinėje situacijoje turėsite lėšų jai įveikti.

Kaip greitai sutaupyti pinigų

Yra būdų, kaip lėtai taupyti pinigus neaukojant savo gyvenimo būdo, ir yra būdų, kaip taupyti pinigus greitai. Jei jums reikia greitai padidinti taupomosios sąskaitos likutį, imkitės šių veiksmų.

1. Sudarykite biudžetą

Biudžeto sudarymas yra pirmasis žingsnis taupant pinigus. Surašykite savo pajamas ir dabartines išlaidas – jei reikia, atsispausdinkite banko išrašus. Suskirstykite pirkinius į kategorijas, kad pamatytumėte, kiek išleidžiate įvairioms sritims.

2. Sumažinkite išlaidas

Tada peržiūrėkite kiekvieną išlaidų kategoriją, kad nustatytumėte, kur galite labiausiai sumažinti išlaidas. Jei reikia greitai sutaupyti pinigų, tikriausiai pirmiausia norėsite orientuotis į nebūtiniausias išlaidas – peržvelkite tokias kategorijas kaip apsipirkimas, valgymas, narystė klubuose, pramogos ir dovanos, nes šių išlaidų galima atsisakyti lengviau nei fiksuotų išlaidų, pavyzdžiui, būsto ir įmokų už automobilį.

123RF.com nuotr./Pora skaičiuoja išlaidas
123RF.com nuotr./Pora skaičiuoja išlaidas

3. Uždirbkite daugiau

Jei mažindami išlaidas galite padidinti savo pajamas, dar geriau. Derybos dėl atlyginimo padidinimo ir papildomas darbas – du greičiausi būdai uždirbti daugiau pinigų.

4. Pakeiskite savo gyvenimo būdo įpročius

Tai padaryti gali būti sunku, tačiau labai veiksminga – ir naudinga. Atsisakę brangių įpročių, tokių kaip rūkymas, gėrimas, impulsyvus apsipirkimas ir azartiniai lošimai, galite sutaupyti šimtus ar tūkstančius eurų per mėnesį.

5. Pereikite prie taupomosios sąskaitos

Patikrinkite, ar jūsų einamoji sąskaita uždirba palūkanas, o jei taip, tai kiek. Galbūt sutaupysite daugiau, jei pereisite į didelio pajamingumo taupomąją sąskaitą?

6. Apribokite impulsyvų pirkimą

Venkite lankytis prekybos centruose ir parduotuvėse, kuriose, kaip žinote, būsite gundomi pirkti, ir atsisakykite mėgstamų prekių ženklų reklaminių el. laiškų. Jei pradedate jaustis pernelyg suvaržyti, galite „apsipirkti“ internete neišlaidaudami – susikurkite vizijų lenteles „Pinterest“ ir sudarykite pageidavimų sąrašus mėgstamų pardavėjų svetainėse.

Kaip greitai sutaupyti pinigų gaunant mažas pajamas?

Jei jūsų pajamos yra mažos ir pastovios, o uždirbti daugiau pinigų nėra galimybių, vis tiek yra būdų, kaip greitai sutaupyti pinigų.

1. Pirmiausia mokėkite sau. Sukūrę biudžetą, nuspręskite, kiek sutaupysite iš kiekvieno atlyginimo, ir pasirūpinkite, kad ši suma būtų automatiškai pervedama į jūsų santaupas. Tada lauks svarbiausia dalis: nelieskite jos.

2. Mėnesį neišlaidaukite. Vis dar galite apmokėti sąskaitas, tačiau per neišlaidavimo mėnesį negalite leisti pinigų nebūtiniausioms reikmėms. Kad išliktumėte motyvuoti, susigalvokite kokį nors ūpą šiame kelyje pakeliantį žaidimą.

3. Sumažinkite komunalinių paslaugų išlaidas. Sumažinkite šildymo ir vėsinimo išlaidas apsirengdami šilčiau arba priešingai – rinkdamiesi mažiau drabužių sluoksnių. Trumpiau ir vėsiau prauskitės po dušu. Išjunkite nenaudojamus elektros prietaisus iš elektros tinklo ir pereikite prie LED lempučių. Užsandarinkite visus oro nuotėkius aplink nesandarias duris ar langus.

4. Konsoliduokite ir atiduokite paskolas. Didelės kredito kortelių skolų palūkanų normos apsunkina galimybes taupyti. Pasidomėkite paskolų konsolidavimu ir sužinokite, ar galite gauti mažesnę palūkanų normą arba mažesnes mėnesines paskolos įmokas.

123RF.com nuotr./Paskola
123RF.com nuotr./Paskola

5. Pasidaryk pats. Užuot išlaidavę tepalų keitimui, namų remonto projektams ar manikiūrui, išmokite, kaip šias užduotis atlikti patiems. Internete ieškokite mokomųjų vaizdo įrašų ir naudingų „pasidaryk pats“ patarimų, kuriuose parodoma, kaip sutaisyti ar pasigaminti beveik viską, dažnai naudojant daiktus, kurių jau turite namuose.

6. Paprašykite pagalbos. Atsižvelgiant į jūsų pajamas ir gyvenimo situaciją, galite pretenduoti į valstybines pagalbos programas.

Kaip greitai sutaupyti daug pinigų?

Sudarydami biudžetą ir mažindami išlaidas galite kiek sutaupyti. Jei reikia sutaupyti daug pinigų, papildomi pajamų šaltiniai, tokie kaip toliau nurodyti, pagreitina šį procesą.

1. Susiraskite geriau apmokamą darbą. Tai gali reikšti, kad dabartiniame darbe prašysite pakelti atlyginimą ar paaukštinti pareigose arba kreipsitės dėl naujo darbo. Dabar, kai lengviau susirasti nuotolinį darbą, gali nebereikėti rūpintis važinėjimo į darbą ar persikėlimo išlaidomis.

2. Pradėkite papildomą verslą. Dar niekada nebuvo geresnio laiko pradėti papildomą verslą. Naudodamiesi „Gig economy“ programėlėmis, pavyzdžiui, tomis, kurios siūlo pavežėjimo ir maisto pristatymo paslaugas, galite lengvai gauti papildomo darbo pagal savo grafiką.

3. Parduokite nereikalingus daiktus. Apsvarstykite galimybę parduoti viską, ko reguliariai nenaudojate. Beveik viską galite parduoti internetu.

4. Išnuomokite savo erdvę. Tokiose svetainėse kaip „Airbnb“ ir „Vrbo“ galite išsinuomoti lovą, „Hipcamp“ – stovyklavietes savo žemėje, o „RVshare“ – savo kemperį. Jei turite nenaudojamą automobilių stovėjimo vietą važiuojamojoje kelio dalyje arba šoniniame kieme, galite gauti pasyvių pajamų naudodamiesi „SpotHero“. O jei turite baseiną ar sūkurinę vonią, „Swimply“ leidžia ją išnuomoti valandai.

Būdai, kaip greitai sutaupyti pinigų

Greitas pinigų taupymas paprastai reiškia, kad reikia kuo labiau sumažinti savo išlaidas. Štai keletas konkrečių būdų, kaip sumažinti išlaidas, kurie gali turėti didelės reikšmės.

1. Mažiau važinėkite automobiliu

Apsvarstykite, ar finansiškai tikslinga parduoti automobilį ir persėsti į viešąjį transportą, pereiti prie dalijimosi transportu paslaugos, važiavimo dviračiu ar vaikščiojimo pėsčiomis. Jei ne, apsvarstykite galimybę vairuoti mažiau, kad sutaupytumėte pinigų degalams ir kelių mokesčiams – ir galbūt net automobilio draudimui. Jei vairuojate nedaug, pereiti prie automobilio draudimo pagal nuvažiuotą kilometrą gali būti pigiau.

2. Sumažinkite išlaidas būstui

Ar galite sumažinti būsto plotą parduodami savo būstą arba ieškodami pigesnės būsto nuomos? Priklausomai nuo palūkanų normų, sumažinti išlaidas gali padėti ir paskolos refinansavimas.

3. Sumažinkite nuolatines išlaidas

Apsvarstykite galimybę iš savo biudžeto išbraukti prenumeratos, transliacijos paslaugas ir sporto klubo abonementus. Norėdami papramogauti, organizuokite susibūrimus namuose, ieškokite nemokamų renginių savo apylinkėse ir lankykitės nemokamuose muziejuose bei bibliotekose. Palaikykite gerą fizinę formą tyrinėdami gamtą arba atlikdami pratimus namuose. Taip pat galite pasidomėti išankstinio mokėjimo telefono planais ir pigesnėmis interneto paslaugomis.

Išvados?

Nėra vieno tobulo būdo taupyti pinigus. Tačiau derindami išvardytas priemones ir būdus galite sutaupyti daugiau, nei manote.

Nesvarbu, ar jūsų laukia gyvenimą keičiantis įvykis, ar tiesiog taupote naujo tikslo įgyvendinimui, kaupti pinigus gali būti smagu, naudinga ir išlaisvinantis dalykas. Žiūrėkite į taupymą ne kaip į prievolę, o kaip į būdą kontroliuoti savo finansus ir gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius