Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Abejonės dėl „Brexit“ smukdo JK verslo pasitikėjimą ekonomika

Didžiosios Britanijos įmonės susiduria su darbo jėgos trūkumo, stringančio ekonomikos augimo ir spaudimo kainoms problemomis, kurias dar labiau pagilina artėjantis „Brexit“, parodė didžiausia privačiojo sektoriaus apklausa dėl verslo nuotaikų.
Eitynės prieš „Brexit“ Londone
Eitynės prieš „Brexit“ Londone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Britanijos prekybos rūmų (BBC) kas ketvirtį atliekamos 6 tūkst. bendrovių apklausos duomenimis, apie vidaus pardavimų ir užsakymų augimą pranešusių didžiausio šalyje paslaugų sektoriaus bendrovių procentinė dalis 2018 metų pabaigoje buvo mažiausia per dvejus metus.

„Vidaus verslo aktyvumas dominuojančiame paslaugų sektoriuje silpo antrą ketvirtį iš eilės, o į vartotojus orientuotų įmonės jautėsi ypač pesimistiškai, nes namų ūkių išlaidos ir pinigų srautai mažėja,“ – pareiškė BCC ekonomikos skyriaus vadovas Surenas Thiru.

Įmonės, visų pirma apdirbamosios pramonės sektoriuje, taip pat pranešė pajutusios padidėjusį spaudimą kainoms, kurį iš dalies skatina dėl neapibrėžtumo dėl „Brexit“ pingantis svaras. „Su sąnaudomis susijęs spaudimas įmonėms per ketvirtį gerokai padidėjo ir tai rodo, kad infliacija artimiausiu metu bus didesnė, o svaras ir toliau silpnės, todėl toliau didės importuojamų žaliavų kainos,“ – pridūrė S.Thiru.

Apie sunkumus ieškant naujų darbuotojų pranešė keturi penktadaliai gamintojų ir ši jų dalis buvo didžiausia nuo 1989 metų, kai buvo pradėta rengti šią apklausą.

Užimtumas Didžiojoje Britanijoje šiuo metu yra pasiekęs rekordinį lygį, tačiau verslo lobistų grupė įspėjo, kad, po „Brexit“ sumažėjus imigrantų srautui, įmonės gali susidurti su dideliu darbo jėgos trūkumu.

„Vyriausybė visą savo dėmesį ir išteklius skiria „Brexit“, tačiau tai toli gražu nėra vienintelė neapibrėžtumo priežastis,“ – sakė BCC generalinis direktorius Adamas Marshallas.

„Atsižvelgiant į tai, kaip įmonėms visoje Jungtinėje Karalystėje yra sunku susirasti darbuotojų, būtina rimtai įvertinti verslo susirūpinimą dėl vyriausybės parengtų būsimų imigracijos taisyklių, o įmonėms turi būti visais lygmenimis užtikrinta galimybė be didelių išlaidų ar biurokratinių kliūčių pasamdyti reikalingų įgūdžių turinčių darbuotojų .“

Vyriausybė siekia imigraciją iš Europos Sąjungos (ES) šalių po „Brexit“ sumažinti 80 procentų.

BCC vadovas vyriausybę paragino suteikti įmonėms daugiau aiškumo ir įspėjo, kad nežinomybė jas „neišvengiamai verčia atidėlioti išlaidas ir svarbius sprendimus dėl savo ateities“.

„Dabar svarbiausias vyriausybės prioritetas turi būti artimiausiu metu užtikrinti aiškumą dėl [išstojimo iš ES] sąlygų ir išvengti nesklandaus bei netvarkingo „Brexit“,“ – pažymėjo jis ir pridūrė, kad „verslo bendruomenė neatleis politikams, jei šie per neapdairumą ar dėl kitų priežasčių leis, kad įvyktų toks „Brexit“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius