Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek šimtadienis kainuoja Vilniuje ir kiek – regione: abiturientai pasidalijo savo išlaidomis

Abiturientams iki mokslo metų pabaigos liko vos 100 dienų – kai kuriose mokyklose šimtadienio šventė jau įvyko, kitų mokiniai jos dar tik laukia. Vilniaus ir Marijampolės dvyliktokai pasidalino, kiek išleido šiai šventei ir kaip jai ruošėsi.
Šventinis stilius
Šventinis stilius / 123RF.com nuotr.

Proginiai drabužiai verčia paploninti piniginę

15min kalbinti abiturientai sakė, kad ruoštis šimtadieniui pradėjo lapkritį. „Visa laida buvome motyvuoti, todėl pradėjom ruoštis anksčiau. Ėmėm mokytis šokti valsą ir po truputį galvoti, kokią norim daryti šimtadienio temą“, – pasakojo Marijampolės Sūduvos gimnazijos mokinė Rusnė.

Kalbintos abiturientės pasakojo, kad progines sukneles pigiau pirkti nei nuomotis, nes nuomos kainos labai aukštos. Rusnė rinkosi ilgą žalios spalvos šilkinę suknelę ir už ją mokėjo 70 eurų. „Nuomos kainos yra kosminės ir tikrai neadekvačios, nes suknelės niekuo neišsiskiria, yra paprastos ir kažko wow neturi. Tai pagalvojau, kad neapsimoka mokėti 100 eurų už sunkelės nuomą vienai dienai, kai už tą pačią sumą galiu ją nusipirkti“, – nuomos kainomis stebėjosi mergina.

„Rent boutique“ nuotraukos/Šventė
„Rent boutique“ nuotraukos/Šventė

Jai antrino ir kita tos pačios gimnazijos mokinė Denisa: „Nuomos kainos beveik tokios pat, kaip perkant suknelę. Todėl, kai radau tinkamą variantą, nusprendžiau pirkti tokią suknelę, kuri nebūtų vienam kartui. Pas siuvėją patobulintos suknelės bendra kaina – 100 eurų“.

Tačiau kai kurioms merginoms nuoma pasirodė tinkamas variantas – pavyzdžiui, marijampolietė Raminta sako išsinuomojusi suknelę už 70 eurų.

Vietos mados namų „Hera Grace“ darbuotoja Reda sakė, jog merginos ateina nuomotis sukneles ir nuomos populiarumas nemažėja. „Suknelių nuoma svyruoja nuo 70 iki 120 eurų. Kai kurios merginos renkasi kuklesnes sukneles, bet kitos ima labai puošnias“, – kalbėjo moteris.

Sostinėje vyrauja kiek aukštesnės kainos

Internetinės rūbų nuomos platformos „Rent Boutique“ rinkodaros specialistė Gerda Padriezaitė teigia, kad nuoma yra populiarėjantis reiškinys, kuris prisideda prie tvarumo, ir pas juos klienčių kiekvienais metais tik daugėja. „Mūsų nuomos kainos yra įvairios – nuo 29 iki 229 eurų, todėl užtikriname platų pasirinkimą įvairiems biudžetams. Mūsų asortimentą daugiausia sudaro daiktai, kurių nuomos kainos svyruoja nuo 49 iki 89 eurų“, – kalbėjo pašnekovė.

Fotolia nuotr./Pinigai
Fotolia nuotr./Pinigai

„Merginos paprastai nuomai išleidžia įvairias sumas, tačiau vidutiniškai „Rent Boutique“ klientės savo šimtadieniams renkasi drabužius, kurių kaina svyruoja nuo 60 iki 80 eurų“, – sakė Gerda.

Vaikinai šimtadieniui pirko kostiumus, tačiau stengėsi ir sutaupyti. „Kostiumą surasti buvo sunku, kadangi esu aukštas ir liesas. Ieškojau Kaune, radau tik vieną, kuris kainavo 250 eurų, tai pirkau Marijampolės turguje už 125 eurus, kad sutaupyčiau“, – pasakojo Edvinas iš Marijampolės.

O sostinėje vyrauja kiek aukštesnės kainos ir abiturientai išleidžia daugiau.

Vilniaus Žvėryno gimnazijos mokinė Gerda sakė, kad visa šimtadienio apranga, įskaitant suknelę, kainavo apie 250 eurų. „Šiais metais pasirinkau žalią suknelę. Atėjus šimtadieniui, mačiau, kad išsiskiriu. Ir labai malonu, kad galiu būti kitokia ir nebūti ta, kaip sakoma, balta avis, o būti išskirtinė. Paprastume slypi grožis. Buvau užsisegusi perlus, nes jie yra elegantiškumo simbolis“, – kalbėjo mergina.

Tačiau pasitaiko, kad kai kurie vaikinai išleidžia daugiau nei merginos.

Vilniaus Karoliniškių gimnazijos dvyliktokas Eimantas pasidalino savo išlaidomis: „Kostiumas su liemene ir kelnėmis kainavo apie 300 eurų, batai apie 40 eurų, marškiniai apie 40–50 eurų“, – kalbėjo jis.

Šiais metais daugelis merginų renkasi klasikinę juodą spalvą. Tai pastebėjo abi 15min kalbintos nuomos įmonių atstovės. „Tačiau taip pat nebijo ir ryškių spalvų. Matome, kad abiturientės drąsiai rankasi ir ryškius atspalvius“, – merginų pasirinkimą komentavo G.Padriezaitė.

„Pasirinkau pusilgę šilkinę juodos spalvos suknelę, kad būtų patogu judėti ir lipti laiptais“, – pasakojo abiturientė Raminta.

Taip pat Gerda pasidalijo, kokie suknelių modeliai yra populiariausi: „Šio sezono akcentas – suknelės su plunksnomis, kurioms teikiama pirmenybė dėl jų elegantiškos ir drąsios estetikos. Daugiausia dėmesio sulaukia trumpos kokteilinės suknelės, įkūnijančios rafinuotumą ir žaismingumą.“

Dvyliktokai šimtadieniui netaupo

Kiekvienam dvyliktokui šimtadienis yra svarbi šventė, nes iki mokyklos baigimo lieka šimtas dienų, todėl daugelis nusprendžia netaupyti. „Kai žinau, kad tokia šventė yra vienintelė, tai negaila. Taupyti ėmiau jau iš anksto“, – Rusnė.

Merginoms pasiruošimas šimtadieniui kainuoja daugiau, nes neužtenka tik gražios suknelės, reikia makiažo, šukuosenos ir manikiūro. „Viskas kainavo apie 400 eurų: suknelė 70, valso sijonas 50, glaustinukė 10, bateliai 30, makiažas 50, manikiūras 30 ir afteris maždaug 100“, – išlaidas išvardino Rusnė.

123RF.com nuotr./Makiažas
123RF.com nuotr./Makiažas

Abiturientės, kurios šoka, vaidina ar veda renginį, turi pasirūpinti papildomais drabužiais. Kai kurios merginos taupo ir perka dėvėtus, o kitos perka naujus.

„Atskirai pirkome rūbus merginų šokiui, marškiniai kainavo 28 eurus. Supratau, kad man kainavo brangiai, nes kitos merginos pirkosi nešiotus drabužius ir galėjo išsiversti su perpus mažesne kaina. Tačiau man buvo svarbus kainos ir kokybės santykis, kad juos galėčiau nešioti kasdien, o ne tik per šimtadienį. Teko nusipirkti ir batelius. Juos taip pat buvo galima rasti „Vinted“ parduotuvėje net mažiau negu už 10 eurų, tačiau dėl kokybės sumetimų pirkau naujus“, – pasakojo Denisa.

Abiturientai palaiko mokyklų tradicijas – kai kurios kainuoja papildomai

Kiekviena mokykla turi savo šimtadienio tradicijas ir abiturientai stengiasi jas išlaikyti. Vilniaus Žvėryno gimnazijos abiturientė Gerda pasidalino savosiomis: „Pagrindinė tradicija, tai atvažiavimas su limuzinu bei pasišokimas lauke, nors ir prie -10. Pas mus kiekviena klasė gauna temą. Pasirodymas turi atskleisti temą, tai reikia kostiumų. Sumos kiekvienam buvo skirtingos, nes priklausė nuo kostiumo – svyravo nuo 25 iki 50 eurų. Po pasirodymų, su klase valgome šimtadienio tortą ir viską aptariame.“

Kitos mokyklos šią šventę švenčia kukliau. „Mūsų mokykloje kiekvienais metais vienuoliktokai išpuošia visiems dvyliktokams klases ir paruošia pasirodymą, taip sveikindami dvyliktokus šimtadienio proga“, – sakė vilnietis Eimantas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus Žvėryno gimnazija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus Žvėryno gimnazija

Taip pat ir Marijampolės Sūduvos gimnazija turi karta iš kartos perduodamas tradicijas. Kiekviena abiturientų laida išsirenka šimtadienio temą, pagal kurią kuria pasirodymus.

„Manau, kad pagrindinė tradicija – tautinis šokis, kurį galima pasidžiaugti, pas mus šoka gana daug vaikų. Taip pat valsas. Daina mamai ir daina tėčiui kartu su mūsų mažų nuotraukomis, slenkančiomis ekrane, dainos metu. Nauja yra tai, jog mūsų laida šiais metais pasirinko dainuoti finalinę dainą. Tikimės, jog galbūt ji bus ta, kurią dainuos ir kitos laidos po mūsų“, – mokyklos tradicijomis dalijosi Denisa.

Dėl intensyvaus pasiruošimo šimtadieniui suprastėja mokslo rezultatai

Intensyvios repeticijos prasideda likus mėnesiui iki šventės. Šis laikotarpis abiturientus išvargina, todėl dažnai suprastėja mokslų kokybė. „Atsiliepia ne tik mokslams, bet ir asmeniniam gyvenimui, sveikatai, miegui ir poilsiui. Nes mes tikrai labai intensyviai ruošiamės ir ypač dabar repetuojam kiekvieną dieną. Po pamokų iškart eini repetuot, paskui dar eini į papildomas pamokas, o namo grįžti apie 8–9 valandą ir eini daryti namų darbų. Laiko miegui lieka mažai, o kita diena vėl tokia pat“, – apie savo kasdienybę pasakojo Rusnė.

Rusnei pritaria ir Denisa, teigianti, kad mokslų kokybę labiausiai paveikė tai, jog repeticijos po pamokų kainavo laiką ir energiją.

Tačiau yra mokinių, kurie šimtadieniui ruošiasi ne taip intensyviai. „Asmeniškai man, pasiruošimas šimtadieniui nė kiek nepakeitė mokslo kokybės, nes mokytojos išleidžia repetuoti per menų pamokas. Tačiau yra žmonių, kurie rengia visas kalbas. Jie dažnai apleidžia mokslus, nieko nespėja, kartais išsiprašo iš svarbių pamokų, todėl vėliau turi stengtis prisivyti kitus“, – savo patirtimi dalinosi Raminta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius