Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Butkevičius: Lietuvai netrukus turėtų būti leista eksportuoti mėsos produktus į JAV

Trečiadienį vykusiame premjero Algirdo Butkevičiaus susitikime su JAV žemės ūkio sekretoriumi Thomasu Vilsacku gauta gera žinia: JAV Maisto saugos ir kontrolės tarnyba (FSIS) paruošė galutinį ekvivalentiškumo audito ataskaitos projektą, kuriame pripažįstama, kad Lietuvoje taikoma valstybinė mėsos kontrolės sistema visiškai atitinka JAV keliamus reikalavimus ir yra lygiavertė JAV taikomai kontrolės sistemai.
Algridas Butkevičius
Algridas Butkevičius / Jono Petronio nuotr.

Premjeras taip pat buvo informuotas apie tolimesnes JAV administracijos procedūras, būtinas, kad Lietuva būtų įtraukta į JAV Federalinį registrą šalių, kurioms leidžiama vežti mėsos produktus į JAV. Visų pirma turės būti parengtas atitinkamas JAV administracijos reglamentas. Daugiausia laiko šiame procese numatyta vadinamai „viešajai diskusijai“, kurios metu visuomenė galės diskutuoti dėl minėto reglamento projekto (viešajam svarstymui suteikiamas iki 90 dienų laikotarpis). Pasibaigus viešosioms diskusijoms, reglamentas patvirtinamas ir įsigalioja.

JAV institucijų Lietuvos mėsos produktų kontrolės sistemos pripažinimas ekvivalentiška JAV kontrolės sistemai yra itin svarbus politiškai ir ekonomiškai, ypač pastarojo meto geopolitiniu atžvilgiu, – kalbėjo premjeras.

Lietuvos Vyriausybės vadovas padėkojo Jungtinių Valstijų žemės ūkio sekretoriui už geras naujienas ir pastangas išjudinant mėsos produktų rinkos atvėrimą Lietuvai.

„Šiuo metu Lietuva itin suinteresuota plėtoti prekybos ryšius su JAV mėsos produktų srityje. JAV institucijų Lietuvos mėsos produktų kontrolės sistemos pripažinimas ekvivalentiška JAV kontrolės sistemai yra itin svarbus politiškai ir ekonomiškai, ypač pastarojo meto geopolitiniu atžvilgiu“, – kalbėjo premjeras, pridurdamas, kad dėl Rusijos įvesto produktų embargo labiausiai Lietuvoje paveikti yra pieno ir mėsos sektoriai. Todėl, siekdama diversifikuoti eksporto rinkas bei orientuojantis į ilgalaikes, patikimas prekybos partneres ir stabilias rinkas, Lietuva siekia intensyvinti prekybą su JAV.

Susitikimo dalyviai taip pat aptarė ES ir JAV derybų dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės eigą, pažymėdami, kad tokia partnerystė būtų naudinga abiem pusėms.

„Lietuva remia plataus užmojo Europos Sąjungos ir Jungtinių Amerikos Valstijų Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės derybas plėtojant prekybos santykius abiejose Atlanto pusėse. Esame suinteresuoti prekybinių ir ekonominių santykių stiprinimu su JAV“, – sakė premjeras A.Butkevičius, Vašingtone susitikęs su JAV žemės ūkio sekretoriumi Thomasu Vilsacku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius